wracając do aktu chrztu Tryfona, zostaw miejsce na imię puste, jak radziła magda lena, tu w tym wątku cała dyskusja o NNMimimi84 pisze:Magdaleno dziękuję za pomoc!magda_lena pisze:
Aleksandro.
Basia ma rację, tylko NN nie wpisuj, rubrykę "ojciec" zostaw pustą. NN się nie wpisuje!
Nazwisko dziecka po mężu matki (bo takie nazwisko ona nosi) - Nizkowy? Nickowy? Miskowy? Nie pytasz, więc pewnie masz powtarzalne w parafii![]()
Imię Tryfon - u mnie charakterystyczne tylko dla dzieci z nieprawego łoża.
W uwagach - "dziecko pozamałżeńskie/z nieprawego łoża mężatki"
Rubryka "nazwisko matki" - pusta (ponieważ nie podano panieńskiego)
Pogubiłam się jednak czy mam wpisywać NN czy zostawiać pole z imieniem ojca puste. Obie z Basią indeksujecie i być może macie najzwyczajniej dwa różne systemy.
Tryfon nazywał się Nickow - liczna rodzina w okolicach Ropienki.
Praktycznie kończę już indeks i zauważyłam, że dużej ilości nieślubnych dzieci nadawali dziwaczne (w sensie różniące się od popularnych) imiona. Np. Tryfon, Jason. Taka swoista pieczątka na całe życie. Zresztą ilość dzieci pozamałżeńskich też jest naprawdę spora. Moja prababcia z Ropienki też miała nieślubne dziecko i z tego co wiem, nie spotykały Jej za to nieprzyjemności, np. rodzice nie wyrzucili Jej z domu. Każdy też wiedział kto jest ojcem Jej syna.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
a doczytałam jeszcze, że fakt urodzin Tryfona , zgłaszała akuszerka Maria Kregulcowa, pytałaś kiedyś o podobne nazwisko, ale zasugerowałaś się inną podpowiedzią
pozdrawiam
BasiaS