Franciszek Salezy Nawrocki - nauczyciel

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Franciszek Salezy Nawrocki, syn Stanisława i Reginy z Grzybałów, urodził się 23 stycznia 1874 roku w Odrzykoniu, w domu Nr 130.
Był najstarszy z 11.ga rodzeństwa, miał 4 siostry i 6 braci.
W 1901 roku, mając 27 lat, ukończył Państwowe Seminarium Nauczycielskie w Krośnie i został nauczycielem. Złamał tym panującą od dawna w rodzinie tradycję, zgodnie z którą ojciec powierzał swoje gospodarstwo najstarszemu synowi.
W wieku 38 lat, w 1912 roku, objął kierownictwo szkoły we Wrocance, a następnie został kierownikiem szkoły w Kościanie pod Poznaniem. (Źródło: ’Pamiętnik Polityczny’ Pawła Nawrockiego z Odrzykonia znakiem tożsamości wsi galicyjskiej na przełomie XIX i XX wieku, w opracowaniu Tadeusza Nawrockiego, Wydanie Stowarzyszenie Odrzykoniaków i Klub "Jutro Polski", Warszawa 1994, s. 34.)
Żoną Franciszka została również nauczycielka. Mieli trójkę dzieci: dwie córki oraz syna.

Tyle tylko udało mi się ustalić faktów z życia Franciszka, brata mojego dziadka Jana Nawrockiego (1876-1958)
Nawet nie wiem kiedy i gdzie zmarł oraz gdzie jest pochowany.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wiarygodne informacje.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Virg@ pisze:Nawet nie wiem kiedy i gdzie zmarł oraz gdzie jest pochowany.
https://farakoscian.pl/franciszek_salez ... ,grob.html
https://pl.billiongraves.com/grave/Fran ... i/16640177
Pozdrawiam.
Elża
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Elża,

dziękuję pięknie za pomoc. Jestem Ci ogromnie wdzięczna.
Poznałam wiele faktów, których dotąd nie znałam.

Franciszek Salezy, najstarszy z rodzeństwa, brat mojego dziadka, dożył słusznego wieku. Żył 83 lata.
Widzę, że potwierdza się zasłyszana prawda, jakoby zawód nauczyciela sprzyjał długowieczności.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Poznandrzej

Post autor: Poznandrzej »

Ciekawe, zacząłem szukać informacji o pradziadkach i znalazłem tutaj o Franciszku. Grób istnieje, jest zadbany, jego wnuczka, moja matka jeszcze pamięta swojego dziadka. Pozdrawiam Andrzej
scourgekiller

Post autor: scourgekiller »

Informacje, które zbierasz, są w rzeczywistości dość szczegółowe. Ciesz się dostępem do tak wielu różnych programów.
Pozdrawiam serdecznie
geometry dash lite 8)
Ostatnio zmieniony wt 05 lis 2024, 08:30 przez scourgekiller, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Witaj Andrzeju,

przez lata poszukiwań udało mi się zebrać wiele fotografii rodzinnych na których jest Twój pradziadek Franciszek Salezy Nawrocki, syn Stanisława i Reginy z d. Grzybała, ur. 23 stycznia 1874 r. w Odrzykoniu.
Dotarłam też do licznych akt metrykalnych naszych wspólnych przodków. Jeśli podasz mi swój adres e-mail na PW, chętnie prześlę je Tobie.
Odsyłam również do opracowanej przeze mnie, biografii mojego dziadka Jana Nawrockiego, młodszego brata Twojego pradziadka.
Biografia ukazała się w „Zeszyty Odrzykońskie”, Nr 21 z 2014 roku [Odrzykoński Słownik Biograficzny cz. 3 – „Lekarze, prawnicy, inżynierowie, wojskowi, działacze polityczni, społecznicy i organizatorzy życia kulturalnego”], strony 100-116 (oraz zdjęcia: s. 141 i 143).
Znajdziesz ją też w Internecie: Jan Nawrocki (1876-1958). Biografia

Łączę serdeczne pozdrowienia, również dla Twojej Mamy i ściskam serdecznie –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”