Nie chciałem nikogo angażować w moje poszukiwania, a jedynie liczyłem na sugestie, które parafie celowym byłoby jeszcze sprawdzić. Odnośnie tego Janiszowa bardziej na południe dostałem trzy miejscowości i dwie z nich sprawdziłem. Odnośnie tego Janiszowa bardziej na północ dostałem dwie miejscowości i jedną z nich sprawdziłem. Wiem co mam jeszcze sprawdzić i niczyja praca nie była daremna.Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie "jakie jeszcze" bo słowem w otwierającym wątek poście nie wspomniałeś co sprawdziłeś
to mocno zniechęca, piszemy o czymś niepotrzebnie (no prawie), bo już sprawdzałeś
Niestety szukałem tylko nazwiska. Było to przed wielu laty i wówczas nie przyszło mi go głowy, żeby sprawdzać występowanie miejscowości w księgach.Sroczyński_Włodzimierz pisze: pod jakim kątem : występowania (w tym okresie) miejscowości w księgach danej parafii/USC czy tylko nazwiska/osoby
Oczywiście to wiem i nie szukałem tylko w spisie, gdzie zdarzają się pominięcia lub przeinaczenia, lecz czytałem akt po akcie. Zapewne w zbyt wąskim przedziale lat więc trzeba będzie sprawdzić ponownie.Sroczyński_Włodzimierz pisze:czyn innym jest brak aktu osoby (a jedyna przesłanka tj info z AZ słaba), a czym innym brak info o zdarzeniach z miejscowości w danych księgach
W obu przypadkach czyli dwóch miejscowości Janiszów przeglądałem księgi w kancelarii parafii u księdza i nie było dla mnie ważne czy zapisujący w księgach byli włodarzami parafii czy urzędnikami Stanu Cywilnego.Sroczyński_Włodzimierz pisze:gminne ASC informują o urodzeniu do 1825, teoretycznie tam gdzie jest wymuszone chrzest/wpis o chrzcie - zdecydowanie większa dowolność miejsca zapisu
Nie chciałem nikogo angażować w moje poszukiwania, a jedynie liczyłem na sugestie, które parafie celowym byłoby jeszcze sprawdzić. Ale skoro chcesz pomóc, bo zapewne po to mam uściślić dane to uzupełniam braki.Sroczyński_Włodzimierz pisze:kiedy zgon? gdzie? ślub zmarłej?
Rozalia Kwitek/Kwietek/Kwietko była drugą żoną Antoniego Kostkowskiego, który był organistą. Nie znalazłem jej aktu ślubu i nie wiem gdzie szukać. Powinien być pomiędzy końcem roku 1844 a początkiem roku 1850.
Dzieci z pierwszej żony (Marcjanna Marianna Wolska córka Andrzeja i Teresy z Rogozińskich, ur. w 1816 w Ostrowcu) rodziły się w Sobótce (1840), Ożarowie (1843, 1844).
Zgonu pierwszej żony - Marcjanny Marianny Kostkowskiej z Wolskich też nie znalazłem. Powinien być w tym samym przedziale czasu co ślub z drugą żoną, czyli pomiędzy końcem roku 1844 a początkiem roku 1850.
Dzieci z drugiej żony rodziły się w Górach Wysokich (1850), Popkowicach (1852 bliźniaki), 1856 Piotrawinie.
Druga żona Rozalia Kostkowska z d. Kwitek/Kwietek/Kwietko umarła w 1885 w Rybitwach. W akcie zgonu podano: ...urodzona we wsi Janiszowie, Janowskiego powiatu, Rozalia Kwietko - Kostkowska, gospodyni 62 lat mająca. Zostawiła owdowiałego męża Antoniego... córka nieżyjących rodziców Andrzeja i Agnieszki małżonków Kwietków.
Antoni Kostkowski umarł w 1889 w Rybitwach.
Całe drzewo pod adresem: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... zejewskiej
Pomiędzy 27.07.1844 a 21.04.1850 powinny być: akt zgonu pierwszej żony, akt ślubu z drugą żoną, a nie wykluczam też urodzenia dzieci zarówno z pierwszej jak też drugiej żony.