Dzień dobry wszystkim,
Podczas rodzinnego spotkania 2 dni temu dowiedziałam się, że mój prapradziadek przez pewien okres czasu mieszkał i pracował w Stanach. Tego była pewna rodzinna starszyzna. Przeszukalam listy pasażerów do i z USA i nie mogę tam znaleźć żadnego Teodora Marcinszyna.
Po powrocie kupił swoim dzieciom ziemie i znacząco poprawiła się sytuacja materialna całej rodziny. Miał w Stanach dołączyć do swojej rodziny.
Znalazłam dwóch Marciniszynów pochodzących z Ropienki (Bieszczady) na listach pasażerskich.
Czy możliwe, żeby dziadek podróżował pod innym imieniem lub nazwiskiem? Do tej pory na listach pasażerskich znalazłam każdego, którego szukałam. Zastanawiam się też czy dziadek nie wyjechał do Kanady czy Wielkiej Brytanii. Kanada jest według mnie bardziej wiarygodna że względu na fakt, że dziadek miał pracować w kopalni ropy w Ropience, a jej właścicielem była kanadyjska firma. Mieli w niej też pracować Kanadyjczycy.
Będę bardzo wdzięczna, jeżeli komuś chciałoby się poświęcić czas i sprawdzić swoje zasoby. Podsumowując szukam losów dziadka Teodor Marciniszyn, ur około 1883 roku w Ropience.
Z góry dziękuję,
Ola
Teodor Marciniszyn - czy mieszkał w Stanach?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- MajaWojdalski

Olu,
Faktycznie na pierwszy rzut oka go nie widać. Czy możesz zawęzić okno czasowe (zakładam, że po roku 1900 ta migracja. Może pdaj też imiona i nazwiska najbliższej rodziny (braci, szwagrów, wujów) do których lub z którymi mógł pojechać?
Pozdrawiam,
Maja
Faktycznie na pierwszy rzut oka go nie widać. Czy możesz zawęzić okno czasowe (zakładam, że po roku 1900 ta migracja. Może pdaj też imiona i nazwiska najbliższej rodziny (braci, szwagrów, wujów) do których lub z którymi mógł pojechać?
Pozdrawiam,
Maja
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
może nazwisko zostało przekręcone, ja szukałam nazwiska Konarzewska a znalazłam dopiero jak wpisałam Konarzeuska, tak samo wpisywałam Bukar Bolesław a on był jako Bukar Bolestan
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS