Kampania wrzesień 1939- gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
M_K_C

Sympatyk
Kontakt:

Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.R.Z?

Post autor: M_K_C »

A nie ma tam informacji, kiedy dokładnie został wzięty do niewoli?
Jeśli to kampania wrześniowa, trzeba szukać jednostek, które wówczas były w okolicy..
W IIRP nie było stopnia starszego szeregowego; jego odpowiednikiem był, w zależności od rodzaju wojska, starszy strzelec, starszy ułan, starszy szwoleżer itp.

Pozdrawiam,
Magda
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

Jest, 17 września 1939 roku. Ciężko powiedzieć, czy w grę wchodzą akurat jednostki które były w okolicy (wiem, że np. były tam oddziały KOPu) bo panował straszny bałagan - część oddziałów się cofała, część wpadała do niewoli w wyniku zaskoczenia, część oddziałów (tu głównie chyba KOP) walczyła z Sowietami. W grę mogą wchodzić jednostki, które _miały_być_ rozlokowane w okolicy.

Na Łuck przez m.in. Mizocz nacierała sowiecka 36 brygada pancerna, która zaraz 17 września zajęła dworzec na który wjechały transporty kolejowe z żołnierzami polskimi (i to by współgrało z relacją Dziadka, który opowiadał, że dostał się do niewoli w dużej grupie nieuzbrojonych żołnierzy przywiezionych koleją chwilę przed wjechaniem Sowietów - z tym, że jako miejsce tego zdarzenia podawał Brześć, nie Mizocz) biorąc ich oczywiście do niewoli.

Dziękuję za podpowiedź w sprawie starszego szeregowego.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Badylarz

Sympatyk

Post autor: Badylarz »

Witam !
Wysłałem pytanie na priv.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.

Badylarz pisze:Witam !
Wysłałem pytanie na priv.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Odebrałem i odpisałem.

Pozdrawiam serdecznie
Witold
Szukam informacji o:
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.

Chciałbym "podbić" temat, może komuś przychodzi jakiś pomysł do głowy?

Z góry dziękuję
Witold
Szukam informacji o:
MarcinE

Sympatyk

Zolnierze kampanii wrzesniowej

Post autor: MarcinE »

Szanowni Forumowicze.

Poszukuje informacji o zolnierzu walczacym w kampanii wrzesniowej roku 1939. Marcin Wołek uordzil sie w roku 1903, byl ulanem i w jednej z bitew zostal ranny, za co odznaczono go orderem (mozliwe ze Virtuti Militari).

Za wszelka pomoc bede niezmiernie wdzieczny. Jesli dzial jest niewlasciwy, prosze o przesuniecie.

Pozdrawiam
ME
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Ja mam pewnie niemądre pytanie, ale i tak muszę je zadać :) W wyszukiwarce WBH znalazłem swojego dziadka. Jego dokumenty znajdują się w Kolekcji ujawnionych członków AK i BCH. Czy na tej podstawie można uzyskać z CAW skany/kopie dotyczących go dokumentów zdalnie (przez maila lub listownie) czy trzeba zrobić to osobiście?

Michał
MarcinE

Sympatyk

Post autor: MarcinE »

Krystyna.waw pisze:Tu sprawdzałeś?
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... wansowana/
Sprawdzalem, wpisow nie ma. Smutne to stwierdzenie 11 listopada, ale latwiej jest szukac wpisow na wpol prywatnych forach na Litwie, Lotwie i FamilySearch sprzed 200 i wiecej lat, niz prosic o pomoc rzadowe instytucje, mimo ze poszukuje zolnierza wojska polskiego sprzed 70 lat.
maxwolf1910

Sympatyk

Post autor: maxwolf1910 »

Witam

Poszukuje informacji czy istnieje spis poległych zołnierzy z 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej

Jan Śliwa ur 17.12.1914 r. Lipnica Wielka p nowosądecki

Poległ najprawdopodobniej(tu nie jestem pewien i poszukuje informacji która potwierdzi lub zaprzeczy) bitwa pod Rajskiem 4.09.1939 (w parafi w Oswięcmiu nie ma żadnego dokumentu - jest tylko wspólna mogiła na cmentarzu parfialnym). W metryce urodzenia Jana nie ma dopisku gdzie poległ

Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Mariusz
Badylarz

Sympatyk

Witam !

Skąd wiadomo, że mógł tam zginąć ? Jeżeli zaginął lub jego nazwisko nie zostało jakoś uwiecznione na cmentarzu lub w parafii u księdza, to znalezienie jego pochówku będzie trudne, wręcz niemożliwe.
16 pułk w pierwszych dniach nie walczył całością sił, tylko rozdzielony batalionami. I batalion był w odwodzie pod Pszczyną i później się przebijał (chyba właśnie pod Rajskiem), II i III bataliony kontratakowały przeciw czołgom pod Ćwiklicami i praktycznie wdeptane i rozjechane, był jeszcze tzw. IV batalion (zbiorczy), podobnie jak I-szy.
To tak na szybko. Oczywiście jest na to literatura.
http://www.mmtarnow.com/2012/12/16-puk- ... iej-1.html
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lombarski_Jacek »

W "KSIĘGA POCHOWANYCH ŻOŁNIERZY POLSKICH POLEGŁYCH W II WOJNIE ŚWIATOWEJ TOM I Żołnierze września N - Z
znajdują się

ŚLIWA Jan,plut. baon ON, + 11.09.1939 r.
w Rogalewie, 10-KW Gdynia,
ul. Witomińska.
i
ŚLIWA Ludwik, strz. 16 pp, + 30.09.1939r.
w Hrubieszowie, 48-CW Hrubieszów,
ul. Kolejowa.
maxwolf1910

Sympatyk

Witam

Dziekuje bardzo za wskazówki. Szkoda że nie wiem w którym batalionie. Na to wyglada że musiał zostać pochowany w mogile zbiorowej. A wiec nie został rozpoznany (W biwie pod Rajskiem duzo zołnierzy sie utopiło wycofując sie i przekraczajac). Ale może jeszcz sprobuje zobaczyc ta skazówkę ,,kontratak przeciw czołgom pod Ćwiklicami,,

A mam pytanie czy moze Pan sprawdzic w tej księdze nazwisko Budzyn ur Bukowiec p nowosądecki

Jeszcze raz dziekuje za wskazówki i pomooc
pozdrawiam
Mariusz
Badylarz

Sympatyk

Witam !

Do historii 16 pp polecam poczytać:

1. Ryt Janusz, Bitwa Pszczyńska 1939
2. Rostkowski Jerzy, Rozkaz - Zapomnieć
3. Juśko Edmund (red.) - 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej. Historia - Tradycja - Pamięć
4. Małecki Marian, Bitwa graniczna pod Pszczyną. Z dziejów wojny obronnej Polski w 1939 r.

Tylko jedna sprawa mnie zastanawia:
Skąd góral spod Babiej Góry znalazł się w pułku z Tarnowa ?
Bardziej mi pasował bliższy 1 pspodh z Nowego Sącza, 4 pspodh z Bielska lub 12 pp z Wadowic.

Czy masz jakiś dokument ? I skąd ci wiadomo, że zginął pod Rajskiem ?
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
maxwolf1910

Sympatyk

Witam

Jan Śliwa ur 1914 w Lipnicy Wielkiej k Grybowa powiat nowosądecki

jego brat Stanisław ur 1912 służbe wojskową odbywał w 5 pułku strzelców konnych Tarnów mają wspolne zdjęcie razem w Tarnowie (służba przed wojna 2 lata a wiec Stanisław wychodził a Jan wchodził i wspólna fotografia)
Obwód Okręgu wojskowego nr 5

Rodzina szukała ale nie odnalazła miejsca (myslę że prawdopodoniej został nie zidentyfikowany) Albo pod Rajskiem lub pod pod Ćwiklicami

Napisałem do archiwum Archiwum Państwowe w Katowicach Oddział w Pszczynie może posiadają spis poległych w tej dużej Bitwie Pszczynskiej

Pozdrawiam
Mariusz

pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”