Kampania wrzesień 1939- gdzie szukać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.R.Z?
A nie ma tam informacji, kiedy dokładnie został wzięty do niewoli?
Jeśli to kampania wrześniowa, trzeba szukać jednostek, które wówczas były w okolicy..
W IIRP nie było stopnia starszego szeregowego; jego odpowiednikiem był, w zależności od rodzaju wojska, starszy strzelec, starszy ułan, starszy szwoleżer itp.
Pozdrawiam,
Magda
Jeśli to kampania wrześniowa, trzeba szukać jednostek, które wówczas były w okolicy..
W IIRP nie było stopnia starszego szeregowego; jego odpowiednikiem był, w zależności od rodzaju wojska, starszy strzelec, starszy ułan, starszy szwoleżer itp.
Pozdrawiam,
Magda
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Jest, 17 września 1939 roku. Ciężko powiedzieć, czy w grę wchodzą akurat jednostki które były w okolicy (wiem, że np. były tam oddziały KOPu) bo panował straszny bałagan - część oddziałów się cofała, część wpadała do niewoli w wyniku zaskoczenia, część oddziałów (tu głównie chyba KOP) walczyła z Sowietami. W grę mogą wchodzić jednostki, które _miały_być_ rozlokowane w okolicy.
Na Łuck przez m.in. Mizocz nacierała sowiecka 36 brygada pancerna, która zaraz 17 września zajęła dworzec na który wjechały transporty kolejowe z żołnierzami polskimi (i to by współgrało z relacją Dziadka, który opowiadał, że dostał się do niewoli w dużej grupie nieuzbrojonych żołnierzy przywiezionych koleją chwilę przed wjechaniem Sowietów - z tym, że jako miejsce tego zdarzenia podawał Brześć, nie Mizocz) biorąc ich oczywiście do niewoli.
Dziękuję za podpowiedź w sprawie starszego szeregowego.
Pozdrawiam
Witold
Na Łuck przez m.in. Mizocz nacierała sowiecka 36 brygada pancerna, która zaraz 17 września zajęła dworzec na który wjechały transporty kolejowe z żołnierzami polskimi (i to by współgrało z relacją Dziadka, który opowiadał, że dostał się do niewoli w dużej grupie nieuzbrojonych żołnierzy przywiezionych koleją chwilę przed wjechaniem Sowietów - z tym, że jako miejsce tego zdarzenia podawał Brześć, nie Mizocz) biorąc ich oczywiście do niewoli.
Dziękuję za podpowiedź w sprawie starszego szeregowego.
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
Witam !
Wysłałem pytanie na priv.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Michał (Badylarz)
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Re: Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.
Odebrałem i odpisałem.Badylarz pisze:Witam !
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Witold
Szukam informacji o:
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Re: Żołnierz kampanii wrześniowej - co znaczy przydział 1 B.
Chciałbym "podbić" temat, może komuś przychodzi jakiś pomysł do głowy?
Z góry dziękuję
Witold
Z góry dziękuję
Witold
Szukam informacji o:
Zolnierze kampanii wrzesniowej
Szanowni Forumowicze.
Poszukuje informacji o zolnierzu walczacym w kampanii wrzesniowej roku 1939. Marcin Wołek uordzil sie w roku 1903, byl ulanem i w jednej z bitew zostal ranny, za co odznaczono go orderem (mozliwe ze Virtuti Militari).
Za wszelka pomoc bede niezmiernie wdzieczny. Jesli dzial jest niewlasciwy, prosze o przesuniecie.
Pozdrawiam
ME
Poszukuje informacji o zolnierzu walczacym w kampanii wrzesniowej roku 1939. Marcin Wołek uordzil sie w roku 1903, byl ulanem i w jednej z bitew zostal ranny, za co odznaczono go orderem (mozliwe ze Virtuti Militari).
Za wszelka pomoc bede niezmiernie wdzieczny. Jesli dzial jest niewlasciwy, prosze o przesuniecie.
Pozdrawiam
ME
- Krystyna.waw

Tu sprawdzałeś?
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... wansowana/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Ja mam pewnie niemądre pytanie, ale i tak muszę je zadać
W wyszukiwarce WBH znalazłem swojego dziadka. Jego dokumenty znajdują się w Kolekcji ujawnionych członków AK i BCH. Czy na tej podstawie można uzyskać z CAW skany/kopie dotyczących go dokumentów zdalnie (przez maila lub listownie) czy trzeba zrobić to osobiście?
Michał
Michał
Sprawdzalem, wpisow nie ma. Smutne to stwierdzenie 11 listopada, ale latwiej jest szukac wpisow na wpol prywatnych forach na Litwie, Lotwie i FamilySearch sprzed 200 i wiecej lat, niz prosic o pomoc rzadowe instytucje, mimo ze poszukuje zolnierza wojska polskiego sprzed 70 lat.Krystyna.waw pisze:Tu sprawdzałeś?
-
maxwolf1910

Witam
Poszukuje informacji czy istnieje spis poległych zołnierzy z 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej
Jan Śliwa ur 17.12.1914 r. Lipnica Wielka p nowosądecki
Poległ najprawdopodobniej(tu nie jestem pewien i poszukuje informacji która potwierdzi lub zaprzeczy) bitwa pod Rajskiem 4.09.1939 (w parafi w Oswięcmiu nie ma żadnego dokumentu - jest tylko wspólna mogiła na cmentarzu parfialnym). W metryce urodzenia Jana nie ma dopisku gdzie poległ
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Mariusz
Poszukuje informacji czy istnieje spis poległych zołnierzy z 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej
Jan Śliwa ur 17.12.1914 r. Lipnica Wielka p nowosądecki
Poległ najprawdopodobniej(tu nie jestem pewien i poszukuje informacji która potwierdzi lub zaprzeczy) bitwa pod Rajskiem 4.09.1939 (w parafi w Oswięcmiu nie ma żadnego dokumentu - jest tylko wspólna mogiła na cmentarzu parfialnym). W metryce urodzenia Jana nie ma dopisku gdzie poległ
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Mariusz
Witam !
Skąd wiadomo, że mógł tam zginąć ? Jeżeli zaginął lub jego nazwisko nie zostało jakoś uwiecznione na cmentarzu lub w parafii u księdza, to znalezienie jego pochówku będzie trudne, wręcz niemożliwe.
16 pułk w pierwszych dniach nie walczył całością sił, tylko rozdzielony batalionami. I batalion był w odwodzie pod Pszczyną i później się przebijał (chyba właśnie pod Rajskiem), II i III bataliony kontratakowały przeciw czołgom pod Ćwiklicami i praktycznie wdeptane i rozjechane, był jeszcze tzw. IV batalion (zbiorczy), podobnie jak I-szy.
To tak na szybko. Oczywiście jest na to literatura.
http://www.mmtarnow.com/2012/12/16-puk- ... iej-1.html
Skąd wiadomo, że mógł tam zginąć ? Jeżeli zaginął lub jego nazwisko nie zostało jakoś uwiecznione na cmentarzu lub w parafii u księdza, to znalezienie jego pochówku będzie trudne, wręcz niemożliwe.
16 pułk w pierwszych dniach nie walczył całością sił, tylko rozdzielony batalionami. I batalion był w odwodzie pod Pszczyną i później się przebijał (chyba właśnie pod Rajskiem), II i III bataliony kontratakowały przeciw czołgom pod Ćwiklicami i praktycznie wdeptane i rozjechane, był jeszcze tzw. IV batalion (zbiorczy), podobnie jak I-szy.
To tak na szybko. Oczywiście jest na to literatura.
http://www.mmtarnow.com/2012/12/16-puk- ... iej-1.html
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Michał (Badylarz)
-
Lombarski_Jacek

- Kontakt:
-
maxwolf1910

Witam
Dziekuje bardzo za wskazówki. Szkoda że nie wiem w którym batalionie. Na to wyglada że musiał zostać pochowany w mogile zbiorowej. A wiec nie został rozpoznany (W biwie pod Rajskiem duzo zołnierzy sie utopiło wycofując sie i przekraczajac). Ale może jeszcz sprobuje zobaczyc ta skazówkę ,,kontratak przeciw czołgom pod Ćwiklicami,,
A mam pytanie czy moze Pan sprawdzic w tej księdze nazwisko Budzyn ur Bukowiec p nowosądecki
Jeszcze raz dziekuje za wskazówki i pomooc
pozdrawiam
Mariusz
Dziekuje bardzo za wskazówki. Szkoda że nie wiem w którym batalionie. Na to wyglada że musiał zostać pochowany w mogile zbiorowej. A wiec nie został rozpoznany (W biwie pod Rajskiem duzo zołnierzy sie utopiło wycofując sie i przekraczajac). Ale może jeszcz sprobuje zobaczyc ta skazówkę ,,kontratak przeciw czołgom pod Ćwiklicami,,
A mam pytanie czy moze Pan sprawdzic w tej księdze nazwisko Budzyn ur Bukowiec p nowosądecki
Jeszcze raz dziekuje za wskazówki i pomooc
pozdrawiam
Mariusz
Witam !
Do historii 16 pp polecam poczytać:
1. Ryt Janusz, Bitwa Pszczyńska 1939
2. Rostkowski Jerzy, Rozkaz - Zapomnieć
3. Juśko Edmund (red.) - 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej. Historia - Tradycja - Pamięć
4. Małecki Marian, Bitwa graniczna pod Pszczyną. Z dziejów wojny obronnej Polski w 1939 r.
Tylko jedna sprawa mnie zastanawia:
Skąd góral spod Babiej Góry znalazł się w pułku z Tarnowa ?
Bardziej mi pasował bliższy 1 pspodh z Nowego Sącza, 4 pspodh z Bielska lub 12 pp z Wadowic.
Czy masz jakiś dokument ? I skąd ci wiadomo, że zginął pod Rajskiem ?
Do historii 16 pp polecam poczytać:
1. Ryt Janusz, Bitwa Pszczyńska 1939
2. Rostkowski Jerzy, Rozkaz - Zapomnieć
3. Juśko Edmund (red.) - 16 pułk piechoty ziemi tarnowskiej. Historia - Tradycja - Pamięć
4. Małecki Marian, Bitwa graniczna pod Pszczyną. Z dziejów wojny obronnej Polski w 1939 r.
Tylko jedna sprawa mnie zastanawia:
Skąd góral spod Babiej Góry znalazł się w pułku z Tarnowa ?
Bardziej mi pasował bliższy 1 pspodh z Nowego Sącza, 4 pspodh z Bielska lub 12 pp z Wadowic.
Czy masz jakiś dokument ? I skąd ci wiadomo, że zginął pod Rajskiem ?
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Michał (Badylarz)
-
maxwolf1910

Witam
Jan Śliwa ur 1914 w Lipnicy Wielkiej k Grybowa powiat nowosądecki
jego brat Stanisław ur 1912 służbe wojskową odbywał w 5 pułku strzelców konnych Tarnów mają wspolne zdjęcie razem w Tarnowie (służba przed wojna 2 lata a wiec Stanisław wychodził a Jan wchodził i wspólna fotografia)
Obwód Okręgu wojskowego nr 5
Rodzina szukała ale nie odnalazła miejsca (myslę że prawdopodoniej został nie zidentyfikowany) Albo pod Rajskiem lub pod pod Ćwiklicami
Napisałem do archiwum Archiwum Państwowe w Katowicach Oddział w Pszczynie może posiadają spis poległych w tej dużej Bitwie Pszczynskiej
Pozdrawiam
Mariusz
pozdrawiam
Mariusz
Jan Śliwa ur 1914 w Lipnicy Wielkiej k Grybowa powiat nowosądecki
jego brat Stanisław ur 1912 służbe wojskową odbywał w 5 pułku strzelców konnych Tarnów mają wspolne zdjęcie razem w Tarnowie (służba przed wojna 2 lata a wiec Stanisław wychodził a Jan wchodził i wspólna fotografia)
Obwód Okręgu wojskowego nr 5
Rodzina szukała ale nie odnalazła miejsca (myslę że prawdopodoniej został nie zidentyfikowany) Albo pod Rajskiem lub pod pod Ćwiklicami
Napisałem do archiwum Archiwum Państwowe w Katowicach Oddział w Pszczynie może posiadają spis poległych w tej dużej Bitwie Pszczynskiej
Pozdrawiam
Mariusz
pozdrawiam
Mariusz