Florian Wiśniewski 1770 nie moge odczytać skanu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Post autor: kinga_jakubiak »

Potrzebuje pomocy, Florian Wiśniewski ur 1770 Grudusk, jest niby załaczony skan ale kompletnie tego Floriana znaleźć nie mogę :(

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=446848

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

skan 518, chrzest 4.05.1770, nieślubny syn Marianny Wiśniewskiej, urodzony tego dnia
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

bardzo dziękuję, czyli o ojcu tam nic nie ma i nazwisko przyjął matki?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

ojciec nieznany, przed imieniem Marianny jest jakby skrót od nobilum ale w innych aktach ksiądz pisze bez skrótów, więc nie jestem pewna tego, czy była szlachcianką
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

to w takim razie szukam innych aktów z nia zwiazanych moze na coś natrafię ale z jezykiem nie poradzę sobie :( Rz jeszcze bardzo dziękuję :)
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Florian Wiśniewski 1770 nie moge odczytać skanu

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:44 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

bardzo, bardzo dziekuje, teraz nie mam pewności czy Karol Wiśniewski ur 1797 gmina Winnica napewno był jego synem ;(
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

no cóż nie wiemy ile miała lat w 1770, ale po upływie 27 lat mocno wątpliwe, by mogła jeszcze rodzić dzieci, chyba, ze urodziła Floriana najpóźniej mając około 20
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

ślub 1855 19 Karol Wiśniewski Katarzyna Ciborowska Winnica Miejsce przechowywania ksiąg:

Chodziło mi o tego Karola czyli mojego prapradziadka, czy był synem Floriana niestety skanu brak :( Kiedys natrafiłam na taki trop .....
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:43 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

przede wszystkim trzeba ustalić rodziców Karola i ich ślub, to w akcie ślubu Floriana uzyskasz informację, czy był synem Marianny
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

wydaje się, że indeks ślubu Karola z 1855 został zrobiony na podstawie tego skorowidza https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=377380 , co wiele nie ułatwia niestety
pozdr. e.
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Janiszewska_Janka pisze:
kinga_jakubiak pisze:ślub 1855 19 Karol Wiśniewski Katarzyna Ciborowska Winnica Miejsce przechowywania ksiąg:

Chodziło mi o tego Karola czyli mojego prapradziadka, czy był synem Floriana niestety skanu brak :( Kiedys natrafiłam na taki trop .....
Witaj Kingo,

Z tego co widzę nie masz tego aktu ślubu Karola Wiśniewskiego i Katarzyny Ciborowskiej z 1855 roku ? Jeśli nie postarasz się o ten akt i dane tam zawarte to szukasz zupełnie bez sensu i nic nie połączysz.
Strzelając na oślep zgubisz się zupełnie. Zakładając jakiś przedział lat w których Karol się urodził trzeba brać pod uwagę raczej lata ok 1825-1835 i tu widać w Odrzywole chrzest Karola Wiśniewskiego w 1828 roku syna młynarza z dworu Ossa więc także można brać go pod uwagę, ale bez danych z tego aktu ślubu w 1855 roku to łączenie danych po omacku.
A gdzie masz akt zgonu Karola i jego żony Katarzyny? Trzeba mieć to wszystko uporządkowane i pewne by szukać sensownie dalej.
Jeśli chcesz pomocy w poszukiwaniach zawsze podawaj linki lub zdjęcia ustalonych już danych do analizy na tym forum, a zyskasz nowe spojrzenie forumowiczów i może pójdziesz właściwym tropem?

Pozdrawiam serdecznie
Janka
Dziekuję za cenne uwagi. Ustaleń miałam bardzo duzo, wszystko poparte aktami, jednak tak jak juz wspomiałam wczesniej na forum, wydrukowane skany zostały zalane podczas zalania mojegio mieszkania, a nie bylam na tyle madra by do drzewa w my heritage dołaczyc wpisy z akt :( ialam wszystko opisane ale na kartkach wiec teraz ponownie szukam akt by tym razem dołaczyc je rzeczowo.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 17:42 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Sprawdziłam jeszcze raz i juz mi lekko sie rozjasniło, kiedys jedna z osób na forum sprawdzała mi te akta Wiśniewskich i fakt mam jeszcze kilka notatek. Z nich wynikało, ze Katarzyna była z domu Lisiecka wdowa po Ciborowskim, i w tym samym akcie była informacja,że Karol syn Floriana :(Niestety skanów tych akt nie wiec bede raz jeszcze musiała wybrac sie po nie do Archiwum w Płocku :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”