Nazwisko Trzebuchowska Otwock

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wercia2601

Post autor: wercia2601 »

Poszukuję informacji na pewien zagadkowy temat. Moja babcia Halina Wachnicka z domu Liszewska urodziła się 13.05.1936r. w Otwocku. Po urodzeniu została porzucona przez biologiczna matkę. Biologiczna matka nie została raczej wpisana do aktu urodzenia. Ojciec mojej babci - Bronisław Lisiewski vel Liszewski,urodzony w Łaskarzewie w 1892r zmarł w 1947r. ożenił się 26.12.1938r. w Otwocku z kobietą Józefą Trzebuchowską, która zmarła w 1946r. W dniu ślubu z pradziadkiem miała 54 lata, a pradziadek 46. Babcia opowiadala, że po wojnie, będąc z Józefą na spacerze w Otwocku, z daleka widziała swoją biologiczna matkę. Józefa powiedziała jej:"zobacz, to jest twoja mama". Czyli Józefa musiała znać ta kobietę, co urodziła babcię. Moja babcia nigdy więcej nie spotkała swojej biologicznej matki. W dowodzie osobistym ma wpisana jako matkę ta właśnie Józefe. Nabieram podejrzeń, że Józefa mogła być w jakiś sposób spowinowacona z tą kobietą, co urodziła babcie. Nic więcej nie wiem. Szukam w wielu miejscach i żadnego śladu, nawet o tej Józefie, a co dopiero o biologicznej matce. Czy może ktoś z państwa ma jakiś pomysł, co powinnam jeszcze zrobić? Może znajdę jakieś osoby, które są potomkami danych osob
Może tamta kobieta, co urodziła babcie, miała jeszcze jakieś dzieci? Uświadomiłam sobie, że może ktoś też szuka nas.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Biologiczna matka nie została raczej wpisana do aktu urodzenia."
raczej?
może po prostu o pełny (czyli z wszystkimi zmianami) akt urodzenia babci wystąp do USC
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Wercia,

A jak dokumenty zawiodą, może pomóc profil DNA.

Pozdrawiam,

Maja
wercia2601

Post autor: wercia2601 »

A o co dokładniej chodzi z tym profilem DNA?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a o co chodzi z brakiem śladu Józefy? AM z Otwocka z 1936?
numeru nie ma co prawa i czas gdy w święta już śluby były i to sporo, ale to nie powinien być problem na więcej niż 3-5 minut szukania
https://szukajwarchiwach.pl/62/1302/0/1 ... idMd_iAWpg
ew. pytanie co z aneksami w USC czy już w otwockim APie i czy w ogóle
w rezerwie (ale bez aneksów) ADWP na Ratuszowej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”