Archiwalia grodzieńskiej Deputacji Wywodowej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
W związku z coraz liczniej pojawiającymi się dokumentami z Deputacji Wywodowej guberni wileńskiej, chciałbym zapytać znawców tych terenów jak wygląda sprawa archiwaliów Deputacji Wywodowej z guberni grodzieńskiej. A więc:
1. Czy NIAB przechowuje te materiały?
2. Jeśli tak, to czy znajdują się w Mińsku czy Grodnie?
3. Jaki jest stan zachowania?
4. Czy jest coś w sieci?
1. Czy NIAB przechowuje te materiały?
2. Jeśli tak, to czy znajdują się w Mińsku czy Grodnie?
3. Jaki jest stan zachowania?
4. Czy jest coś w sieci?
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Materiały znajdują się w Grodnie i w dużym stopniu są niekompletne wskutek ubytków losowych, co do poszczególnych liter. Tak więc w większości lepiej jest skorzystać, jeśli nie równolegle z zasobu RGIA, F. 1743
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Jeśli nie ma wskazówek na stronie Archiwum w Grodnie to trzeba pytać kolegów z Białorusi, którzy tu przewijają się na forach (Wladislaw Viarowkin Szeluto czy kolega od rodów oszmiańskich) albo spróbować napisać bezpośrednio do archiwum grodzieńskiego. Proszę tez pamiętać, że zanim utworzono gubernię grodzienską to w latach 1797-1801 była ona połączona z wileńską w jedną zwaną litewską, więc część akt legitymacyjnych będzie w Wilnie. Najlepiej zapoznać się ze spisem nazwisk osób tam wylegitymowanych rhttp://www.wolasewicz.com/bibliografia/spis_szlachty.htm
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
@Tomasz_Lenczewski
Dziękuję ponownie. Tak, wiem o zmianach administracyjnych tuż po rozbiorach. Interesują mnie wywody z terenu powiatu lidzkiego. W Wilnie odbyło się ich niewiele i stąd zainteresowanie Grodnem.
@Arek_Bereza
Samego wątku nie znałem, ale o zasobach RGIA wiem doskonale i nawet co nieco stamtąd wyciągałem. Niestety, to co jest w Petersburgu jest nierzetelne. Mam stamtąd wywód, który jest rosyjskim tłumaczeniem polskiego oryginału 1808 roku. Ten oryginał znalazłem potem w Mińsku. I na tej podstawie wiem, że jakość tłumaczenia petersburskiego jest wręcz fatalna – poprzekręcane nazwiska i nazwy miejscowości. Najwyraźniej tłumacz nie orientował się w lokalnych stosunkach.
Mnie nie tyle chodzi o jakiś konkretny wywód – może później – a raczej o opis zespołu. Z doświadczenia wiem, że o to w archiwach białoruskich niełatwo.
Dziękuję ponownie. Tak, wiem o zmianach administracyjnych tuż po rozbiorach. Interesują mnie wywody z terenu powiatu lidzkiego. W Wilnie odbyło się ich niewiele i stąd zainteresowanie Grodnem.
@Arek_Bereza
Samego wątku nie znałem, ale o zasobach RGIA wiem doskonale i nawet co nieco stamtąd wyciągałem. Niestety, to co jest w Petersburgu jest nierzetelne. Mam stamtąd wywód, który jest rosyjskim tłumaczeniem polskiego oryginału 1808 roku. Ten oryginał znalazłem potem w Mińsku. I na tej podstawie wiem, że jakość tłumaczenia petersburskiego jest wręcz fatalna – poprzekręcane nazwiska i nazwy miejscowości. Najwyraźniej tłumacz nie orientował się w lokalnych stosunkach.
Mnie nie tyle chodzi o jakiś konkretny wywód – może później – a raczej o opis zespołu. Z doświadczenia wiem, że o to w archiwach białoruskich niełatwo.
Pozdrawiam
Marek
Marek
- jurek.solecki

- Podziękował: 1 time
Adres się nie otwieraTomasz_Lenczewski pisze:Jeśli nie ma wskazówek na stronie Archiwum w Grodnie to trzeba pytać kolegów z Białorusi, którzy tu przewijają się na forach (Wladislaw Viarowkin Szeluto czy kolega od rodów oszmiańskich) albo spróbować napisać bezpośrednio do archiwum grodzieńskiego. Proszę tez pamiętać, że zanim utworzono gubernię grodzienską to w latach 1797-1801 była ona połączona z wileńską w jedną zwaną litewską, więc część akt legitymacyjnych będzie w Wilnie. Najlepiej zapoznać się ze spisem nazwisk osób tam wylegitymowanych rhttp://www.wolasewicz.com/bibliografia/spis_szlachty.htm
Jurek Solecki
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times