Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Byczuk_Anna

Sympatyk

Post autor: Byczuk_Anna »

Witam
Czy ktos wybiera sie do Archiwum Diecezji Drohiczyn
potrzebuje pomocy w uzyskaniu odpisu aktu urodzenia mojego pradziadka - ( ze wzgledu na odległość jest to dla mnie nieosiągalne )

Pozdrawiam
Anna Byczuk
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

Wybieram sie już pół roku i nie moge sie wybrac, na dodatek dyrektor archiwum jest powaznie chory, jak sie zdecyduję to dam znac.
darek65

Sympatyk

Archiwum Drohiczyn - potrzebna pomoc

Post autor: darek65 »

Ja też bym z chęcią przyłączył się do prośby o pare aktów. Pisałem kiedyś. List pozostał bez odpowiedzi i dałem sobie spokój. Jednak ciągle ten brak aktów mi wypływa. Partycypuje oczywiście w kosztach. pozdrawiam Darek
gandia

Sympatyk

Proszę o pomoc w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie

Post autor: gandia »

Serdecznie witam .Proszę o pomoc w poszukiwaniu dokumentów dotyczących mojej rodziny , a znajdujących się w Archiwum w Drohiczynie.
Osoby ,,zainteresowane" proszę o kontakt na adres -z.bortnowski@yark.pl
Pozdrawiam Z.Bortnowski
gandia

Sympatyk

Pomoc w archiwum w Drohiczynie

Post autor: gandia »

Serdecznie witam .
Poszukuję osoby mogącej pomóc w odszukaniu dokumentów w archiwum w Drohiczynie.
Zbigniew
Uszyńska_Hanna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Uszyńska_Hanna »

Witam
Czy ktoś z państwa korzystał kiedykolwiek z zasobów Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie? Napisałam kilka listów, w których prosiłam o informację dotyczącą zasobów i nigdy nie otrzymałam odpowiedzi. Nie wiem dlaczego.
Hanna
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

widzę, że to archiwum po prostu nie odpisuje na listy, ja też tam pisałam i niestety bez odzewu.

Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Proszę o pomoc w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie

Post autor: dominikk »

Witam,
dwa lub trzy lata temu napisałem e-maila do archiwum do Drohiczyna. Napisałem, ponieważ zlokalizowałem tam księgę chrztów i indeks chrztów z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku z jednej z parafii na Kresach. Parafia położona była w okolicy Kowla. Mieszkał tam mój wujek i tam chrzcił swoje dzieci. W e-mailu prosiłem o sprawdzenie tych ksiąg i indeksów, czy występują w niej moi krewni;podałem nazwisko. Po miesiącu dostałem odpowiedź. Przeszukano interesujące mnie księgii i podano to co mnie inteesowało, czyli imiona dzieci wuja, nr aktu a że akurat znalazło się to w indeksach chrztów a nie w księdze to na tym poprzestali. Takie jest moje doświadczenie z AD w Drohiczynie.
Pozdrawiam
Dominik
wasilewski_paweł

Sympatyk

Post autor: wasilewski_paweł »

Witam !
Nie korzystałem z zasobu akt tego archiwum, ale informacje o nieprzychylnym nastawieniu do poszukiwaczy dotarły również do mnie. Zresztą podobnie jest z Archiwum nie tylko w Drohiczynie ale i w Łomży. Trudno wskazać przyczyny takiego postępowania: może nieuporządkowanie zbioru, brak odpowiedniej ilości i kwalifikacji archiwariuszy, a najszybciej ludzka niechęć. Szkoda. Miejmy nadzieję, że zrozumienie i chęć pomocy zostanie wreszcie zrozumiana i tam.
Pozdrawiam !
Paweł
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Zapraszam, na Stronie Głównej Obrazek * w Zakładce ->Menu główne w pozycji ->
Nasze Bazy proszę sprawdzić pozycję Katalog www Kategoria:
Archiwa Kościelne odsyłacz Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie

Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie - Urzędy; Instytucje : Archiwum: adres; Zasoby ...
Akta Parafii Diecezji Pińskiej, które w wyniku zmiany granic znalazły się na terenie Białorusi;
Ogólna informacja o zasobie Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie.

*ikonka-obrazek domku, też jest linkiem

Pozdrawiam serdecznie Maria
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

Witam
W 2009 roku poprosiłem listownie Archiwum Diecezjalne w Drohiczynie o potwierdzenie aktu ślubu z roku 1878 z parafii Wyszki. Po około dwóch tygodniach otrzymałem pisemną odpowiedz od ks.dr Eugeniusza Beszty Borowskiego.
Tadeusz
Głuchowski_Paweł

Post autor: Głuchowski_Paweł »

Ja mam inne doświadczenie z Ks dyrektorem Archiwum z Drohiczyna. Bardzo rzeczowa rozmowa z zaproszeniem do odwiedzin. Po nowym roku wybieram się by odszukać informacji na temat mojej rodziny mieszkającej we wsi Wolowel w powiecie Drohiczyńskim na Polesiu. Kontakt na stronie http://sp5smy.pl/rodzina/
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witam!
Po ostatniej dyskusji o AD siedleckim mam pytanie dotyczące AD w Drohiczynie. Czy ktoś korzystał z jego zasobów archiwalnych, ksiąg metrykalnych. Informacja na stronie AD w Drohiczynie jest ogólna i nie wiadomo konkretnie co posiadają w swoich zbiorach. Interesują mnie akta parafii Kamionna której akurat nie ma wymienionych w zbiorach. Czy mogą one być jeszcze w parafii? Proszę o opinię i doświadczenia związane z tą Diecezją.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Nie wiem czy w diec. drohiczyńskiej coś bedzie. To młoda diecezja z lat 90. Nie wiem czy w ślad za jej powstaniem podążyły dokumnty archiwalne dotyczące jej terenu. możliwe, ze trzeba bedzie szukać w starych diecezjach.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Wiele lat temu prowadziłem badania w AD Drohiczyn i stwierdzam, że jest tam wiele starych ksiąg metrykalnych z tych terenów a także z dawnej diecezji pińskiej. Ciekawostka to metryka urodzenia ostatniego króla Polski.
Staszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”