Martusewicz / Martusiewicz z Litwy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Artem777

Post autor: Artem777 »

Witam serdecznie,

Poszukuje dane o moich przodkach, zamieszkałych w Kowno w XIX – XX wieku. Nazwisko rodowe – Martusewicz, herb labedz , pochodzenie Polskie. Jak na razie udało mi się zdobyć następującą informacje o nich:

1. Stefania Martusewicz córka Ignaca, urodzona w 1880(1879) roku w wiosce Borejszy, powiat Kowieński, Wojewódstwo Kowieńskie, katolickiego wyznania;
2. Jej mąż, Władysław Martusewicz syn Jana, urodzony w wiosce Souszy, powiat Kowieński, Wojewodstwo Kowieńskie (Kaunas)), katolickiego wyznania. Zmarł w Rosji 06 czerwca 1917 roku.
3. Ich syn – Walerian Martusewicz, syn Władysława urodzony w 1904 roku w powiacie Kowieńskim, na terytorium Litwy.
W 1905 roku cała rodzina przeprowadziła się do Rosji oraz kupiła posesję w wiosce Andreevka, Gminy Rossoszańskiej.

Może ktoś z Państwa ich znał lub jest z nimi spokrewniony? Może kto-kolwiek może mnie ukierunkować, gdzie szukać ich ślady?

Bardzo proszę Państwo o pomoc w poszukiwaniu dalszej informacji o moich przodkach, a mianowicie potwierdzeniu ich narodowości, miejsca urodzenia, znalezienia świadectw urodzenia, jakiej-kolwiek informacji ich dotyczącej…. Nie dysponuję żadnymi innymi danymi oprócz powyższych i zostaje mi liczyć tylko na Państwa pomoc!

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, o każdy nawet najmniejszy szczegół o nich! :roll:
Ostatnio zmieniony wt 23 lut 2010, 23:19 przez Artem777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Jak z Litwy, to dobrze wejść na litewską wyszukiwarkę genealogiczną
http://www.genealogija.lt/pl/szuka/mart ... ll&limit=0
a potem poszukać wśród parafii, których księgi są udostępnione w internecie:
http://www.epaveldas.lt/vbspi/
lub (po zarejestrowaniu się) tu:
http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... 8&Itemid=0
Wymienione przez Ciebie nazwisko występuje w powiązaniu z różnymi miejscowościami na Litwie w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich:
http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_in=fullt ... l&x=45&y=9
Jednak najlepiej i najpewniej pójść za wskazaniem miejscowości wymienionych w metrykach przodków.
pozdrawiam
GrażynaFeltynowska
Artem777

Dziekuje bardzo
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Zawsze jest miło, jeśli choć trochę uda się pomóc. Jeśli chodzi o Souszy wymienione w tym wątku, to znalazłam spis katolików z 1846 r. parafii Szweksznie, a tam wieś Sausie, a wśród mieszkańców Mariana Martunaiowa lub Martuszaiowa. Tyle, że ta miejscowość jest dość oddalona od Kowna, leży niedaleko Kłajpedy.
http://www.genealogija.lt/images/storie ... sna/85.jpg
pozdrawiam
Grażyna Feltynowska
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Jestem prawie pewna, że trafiłam na wyjaśnienie losów Waleriana Martusewicza. Na stronie poświęconej poległym żołnierzom radzieckim
http://www.obd-memorial.ru/Memorial/Memorial.html
znalazłam następujący zapis:
Номер записи 1154766
Фамилия Мартусевич
Имя Валериан
Отчество Владимирович
Дата рождения __.__.1904
Место рождения Воронежская обл., Рассоленский р-н
Дата и место призыва Россошанский РВК, Воронежская обл., Россошанский р-н
Последнее место службы 246 СД
Воинское звание мл. лейтенант
Причина выбытия умер
Дата выбытия 18.11.1941
Название источника информации ЦАМО
Номер фонда источника информации 58
Номер описи источника информации 818884
Номер дела источника информации 70
Jest nawet zapis o miejscu jego pochówku:
Номер записи 266476388
Фамилия Мартусевич
Имя Валерьян
Отчество Владимирович
Дата рождения __.__.1904
Воинское звание мл. лейтенант
Дата выбытия 18.11.1941
Источники информации Захоронения
Страна захоронения Россия
Регион захоронения Тверская обл.
Место захоронения Калининский р-н, Красногорский с/с, д. Некрасово

Może kontakt z twórcami tej strony pozwoli uzyskać więcej informacji?
pozdrawiam
GrażynaFeltynowska
Artem777

Dziejuje bardzo jeszcze raz, tak to jest moj pradziadek, ale juz posiadam ta informacje , bo wlasnie pochodze z tamtej okolicy. Ja wiem ze rodzina Martusewicz miala krewnych w Polsce, za co byla aresztowana jego matka Stefania. Posiadam taki dokument przepraszam ze po rosyjku Мартусевич Стефания Игнатьевна

Родилась в 1880 г., Литва, Ковенский уезд, с. Борейши; литовка, малограмотная; б/п; крестьянка-единоличница. Проживала: Центрально-Черноземная обл., Россошанский уезд, с. Подгорное.
др. р.: р.: Раскулачена погранотрядом ОГПУ 13 июля 1930 г.
Приговорена: ТРОЙКА ПРИ ПП ОГПУ ПО ЦЧО 18 декабря 1930 г., обв.: Обвинена в попытке нелегального перехода государственной границы, антисоветской агитации, ст. ст. 84, 58-10.
Приговор: к высылке в Северный край на 3 года Реабилитирована 30 июля 1989 г. Прокуратурой Воронежской области Согласно ст. 1 Указа Президиума Верховного Совета СССР от 16 января 1989 г. "О дополнительных мерах по восстановлению справедливости в отношении жертв репрессий, имевших место в период 30-40-х и начала 50-х годов".

Источник: Воронежское общество "Мемориал"
Wlasciwej nie wiem od czego zacząć poszukiwania mojej rodziny w Polsce , bo pod takim nazwiskiem mieszka 182 osoby i na pewno nie wszyscy sa moimi krewnymi. Moze Pani doradzi jak mam szukac dalej.
Z powazaniem Artur
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Bunceliszki / Litwa

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Witam!
Mam wielką prośbę, może uda się rozwiązać na tym forum moja zagadkę.
Mąż ciotki mojego taty (wg ustnego przekazu) pochodził z Litwy. Nazywał się Józef (Jozefas w amerykańskim akcie małżeństwa) Kirklewski (Kirklauskas) ur. ok. 1879 r., syn Dominika i Katariny Ulevicia. Wiem to z aktu malżeństwa - ślub z Ludwiką Gonet odbył się 10.02.1907 r. w Brockton/Massachusetts. Do USA przybył prawdopodobnie w 1902, do brata Vincenta, który mieszkał w Thorndike, Mass.

W dokumentach imigracyjnych ELLIS ISLAND jest wpis, iż urodził się w BUNCELISZKACH (Vincent - w Wilnie) - nigdzie nie mogę znaleźć takiej miejscowości i stąd prośba o pomoc w odszukaniu. Oprócz tego prosiłabym o pomoc w ew. odszukaniu informacji o rodzinie Kirklewskich.

Serdecznie pozdrawiam
Zosia
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Bunceliszki / Litwa

Witaj Zosiu,
nazwy miejscowości w dokumentach imigracyjnych są mocno poprzekręcane, jednak po zastanowieniu i porównaniu z miejscami urodzenia innych osób o tym nazwisku doszłam do wniosku, że być może chodzi o wieś Buczeliszki w powiecie Święciany, parafii Hoduciszki. W spisie wiernych parafii rzymsko katolickiej w Hoduciszkach z 1915 r. w kilku wsiach tej parafii występuje duża ilość osób o nazwisku Kirpluk lub Kirkluk. W zapisie po rosyjsku trudno jest mi rozróżnić.
Natomiast nazwy miejscowości , z których emigrowali Kirklewscy są podobnie brzmiące do nazw w obrębie parafii hoduciskiej, np. Montygaliszki.
Dostęp on-line do dokumentów parafii Hoduciszki jest poprzez stronę Baris:
http://www.kf.vu.lt/baris/Adutiskis.html
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w poszukiwaniach
GrażynaFeltynowska
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Sympatyk
Adept

Buczeliszki ? / Litwa

Post autor: Zofia_Gonet_Antoniszyn »

Witaj Grażynko! Dziękuję za powyższe wiadomości. To, że w dokumentach imigracyjnych są często niewłaściwe / poprzekręcane wpisy - doświadczyłam niejednokrotnie w moich poszukiwaniach. I trudno się dziwić, gdyż często nazwy są trudne dla nas samych, a cóż dopiero dla osób pochodzacych z innych obszarów językowych. Stąd moje wątpliwości i prośba o pomoc. Będę teraz przeglądać akty, do których wskazałaś mi drogę - to dla mnie coś nowego. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję.

Pozdrawiam ze Szczecina
Zosia
maciej.martusewicz

Post autor: maciej.martusewicz »

Witam,
Mój pradziadek nazywał się Walerian Martusewicz i miał żonę Florentynę z domu Mickiewicz, ale chyba to nie o niego chodzi, ponieważ mój dziadek (a jego syn) Antoni urodził się w 1864 r. i umarł w 1938 r.
Mój pradziadek Walerian Martusewicz miał 4 synów: Wincentego, Józefa, Aleksandra, Antoniego (mój dziadek).
Jestem bardzo zainteresowany historią mojej rodziny, i gdyby ktoś miał informację o którejś z wyżej wymienionych osób to bardzo proszę o informację.

pozdrawaim
Maciej Martusewicz
Ostatnio zmieniony pt 03 cze 2011, 12:50 przez maciej.martusewicz, łącznie zmieniany 3 razy.
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witaj
Macieju ,wnoszę z Twojego wpisu ,że dobrze byłoby gdybyś przeczytał jakiś podręcznik genealogii lub choćby poradnik
dla początkującego genealoga.Masz sporo informacji o swoich przodkach ,ale z braku doświadczenia nie potrafisz zrobić
z tej wiedzy właściwego użytku.Poradnik genealogiczny lub poradnik dla początkującego genealoga znajdziesz na stronie
Naczelnej Dyrekcji Archiwów Panstwowych w Warszawie lub na stronie GENPOLU-www.genpol.pl-myslę,że google skieruję Cię
na właściwą stronę.
Jestem pewny,że szybko odnajdziesz wszystkie nitki i gałęzie rodowe a wśród nich swoich bliskich a już odległych przodków.Z pewnością
przeżyjesz wiele emocjonujących i zaskakujących czasem, spotkań
z genealogią.Życzę Ci abyś usłyszał bicie własnego serca biorąc do rąk księgę lub odbierając pocztę z zapisem aktów ślubu swych prapradziadów.

Pozdrawiam
Zygmunt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”