Teki Antoniego Schneidra- prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jakub336

Sympatyk

Teki Antoniego Schneidra- prośba o pomoc

Post autor: jakub336 »

Witam,
Znalazłęm fragment tekstu pani Janiny Stadnik w Tarnobrzeskich Zeszytach Historycznych dotyczący daty powstania mojej miejscowości. Wynika z niego, że autorka informacje zaczerpneła z "Tek Schneidra. Niestety ni jak nie mogę odnalejżć żródła (sporo przejrzałęm) tekst brzmi tak :
"Furmany - dawniej przysiułek Żupawy dziś wieś. Furmany 1646, Teki Schneidra nr. 571 ... "
Pomimo, że "teki" są zdigitalizowane nigdzie nie znalazłęm tego numeru.
Może ktoś obyty w temacie mi pomoże.
Pozdrawiam,
Sylwester
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Dzień dobry,
Teki były digitalizowane częściowo, przez pewien czas można było korzystać dzięki serwisowi SzwA, później zniknęły.
Fizycznie znajdują się w ANK w oddziale na Wawelu.

Pozdrawiam
Magdalena
jakub336

Sympatyk

Niestety, spodziewałem się , że gdzieś jest "haczyk" bo wszystko co było dostępne przejrzałem. Dziękuje za pomoc.
Pozdr.
Sylwester
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Popatrz na :
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XII/575
jest tu twoja wieś Furmany
MMaziarski
jakub336

Sympatyk

Dzięki, te dane juz poznałem wczesniej. Poszukuje daty powstania wioski Furmany. Pierwszy raz spotałęm w literaturze kokretną datę i stąd moja chęć poznania tekstu żródłowego.
Pozdr.
Awatar użytkownika
M.Lipka

Sympatyk

Post autor: M.Lipka »

jakub336

Sympatyk

Dziękuje, te dane też przeglądałem, są tam informacje o Furmanach ale nigdzie nie ma tej daty 1646 i nr. 571. Mimo to dziękuje za chęć pomocy.
Pozdr.
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Numer 571 to numer teki i nie jest powiedziane, że to jest numer sygnatury. Teki były numerowane przez samego autora - Antoniego Schneidra.
Pozdrawiam
Magdalena
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Sylwestrze,
Skontaktuj się może z Biblioteką Publiczną w Gorzycach. Według ich opracowania "Osadę na swych dobrach założyli Tarnowscy w roku 1750". Niestety informacje te nie podają źródeł:
http://www.gorzyce.itl.pl/j3/index.php/ ... ejscowosci
Pozdrawiam,
Maja
jakub336

Sympatyk

Dzięki za pomoc i informacje, co do tego wpisu ze strony gminy to jest trochę niescisły. W dostępnych żródłach pierwszy raz wspomniano o Furmanach w 1750 (chodzi o lustracje biskupa przemyskiego) a tam zrównano to z datą założenia, ale jak widać wspominano już wczesniej.
Pozdrawiam,
Sylwester
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
"Teki Antoniego Schneidra" masz tu:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=32573
Jest dostępnych ponad 30.000 skanów. Przejrzyj po kolei jednostki, może ta ze wsią Furmany będzie również dostępna.
Pozdrawiam!
Tadek

PS. Co do oznaczenia "nr 571", to nie wiemy z których lat jest ten odnośnik do danej j.a. Sygnatury na Wawelu zmieniały się. Przykładowo - w przypadku ksiąg grodzkich krakowskich: CC 379 (dawniej) >> CC 405 (później, ale i dziś stosowane) >> 5/405 (nowa sygnatura od kilku lat). Ale kolejna nowa sygnatura 5/406 odpowiada już starej CC 1105. Nie znam osobiście Tek Schneidra. Poprzednia sygnatura TSchn 571 odpowiada nowej 684/571 - tylko, że tu mamy Grębów, a nie literę F. Tu by raczej pasowały j.a. o nowych sygn. 502 lub 511.
Ostatnio zmieniony pn 18 lis 2019, 11:02 przez Ted_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Witaj,
Może to coś pomoże.
Wg "Gospodarki Galicji.." AP w Krakowie Teki A. Schniedera (684) Materiały dotyczące dziejów rónych miejscowości: Furmany sygnatura 502

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”