Kołopolewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

Kołopolewski

Post autor: kk110 »

Witam,
interesuje mnie bardzo pochodzenie tego nazwiska oraz miejsca jego występowania w Polsce. Czy rzeczywiście że występuje tylko w łódzkim i zgierskim? Prawdopodobnie jeżeli występuje to nazwisko (ewentualnie Kołopoleski) to jest to rodzina.
czy ktoś spotkał się z tym nazwiskiem.
Jeśli zaś chodzi o pochodzenie, to dotychczas z innego źródła otrzymałem informację, że nazwisko można wywodzić od nazwy miejsca zamieszkania "koło pola", która mogła stać się bazą nazw miejscowych typu Kołopole, Kołopolin, niestety nie odnotowanych prze "Słownik geograficzny", ale może funkcjonujących w ramach toponimii lokalnej. Pochodzenie nazwiska można też łączyć z nazwą miejscową Kołopaki „wieś, powiat sieński, gmina Łukoml”, zob. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. XV, cz.1, s. 108.
Czy są jakieś inne wytłumaczenia pochodzenia tego nazwiska?
Pozdrawiam
Krzysztof Kołopoleski (po drodze doszło do zmian w nazwisku i w pewnym miejscu wypadło"w")
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”