Dyplom legitymacyjny- Patent Heroldii
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Witam.
Czy zachowały sie w archiwach/AGAD?/ dokumenty związane z ukazem cesarskim z 1836 roku"prawo o szlachectwie" Królestwo Polskie:
- dyplomy legitymacyjne -Patenty wydawane przez Heroldię
- akta dowodowe - osobowe dołączane do podań o prawo szlachectwa
- księgi szlachty z zapisami dot.szlachty wylegitymowanej.
Czy dla celów genealogicznych są udostępniane?
Za każdą podpowiedź będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Danuta
Czy zachowały sie w archiwach/AGAD?/ dokumenty związane z ukazem cesarskim z 1836 roku"prawo o szlachectwie" Królestwo Polskie:
- dyplomy legitymacyjne -Patenty wydawane przez Heroldię
- akta dowodowe - osobowe dołączane do podań o prawo szlachectwa
- księgi szlachty z zapisami dot.szlachty wylegitymowanej.
Czy dla celów genealogicznych są udostępniane?
Za każdą podpowiedź będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Danuta
-
Chrostowski_Włodzimierz

Mnie również interesuje to zagadnienie. Posiadam oryginał zaświadczenia o wpisie do ksiąg genealogicznych i ciekaw jestem czy przechowywane są gdzieś "załaczniki" na podstawie których ten wpis został dokonany. Dotarcie do "wywodu szlachectwa" byłoby dla każdego zainteresowanego ogromnym przeżyciem. Moje zaświadczenie wydane zostało w 1856r przez Oddział Podlaski Heroldii Królestwa Polskiego w Lublinie. Chciałbym również dotrzeć do ksiąg genealogicznych z Łomży, w których spodziewam się znaleźć potwierdzenie wpisu pradziadka ze strony ojca.
Pozdrawiam
Włodzimierz
Pozdrawiam
Włodzimierz
Ja niestety nic nie posiadam. Jedynie numery zapisu w księdze szlachty o lit.D i W.
Czekam w dalszym ciągu z nadzieją na uzyskanie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Danuta
Czekam w dalszym ciągu z nadzieją na uzyskanie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Danuta
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Chętnie podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami w tym zakresie. W moim przypadku udało się uzyskać trochę skanów z AGADu. Aby uzyskać wpis do księgi genealogicznej należało złożyć podanie z załącznikami do lokalnej deputacyi szlacheckiej W załącznikach były m.in odpisy metryk, patenty i inne ciekawe dokumenty. W ten sposób powstawały teczki legitymacyjne, których kopie skany można uzyskać jeśli się zachowały. Miałem szczęście dzięki Olegowi Chorowcowi uzyskać kopię teczki legitymacyjnej Młochowskich z Archiwum w Żytomierzu na Ukrainie. Po zakończeniu procesu legitymacyjnego dokumenty z teczek były zwracane zainteresowanym więc może ich równie dobrze w archiwum nie być. W trakcie legitymacji dokumenty trafiały do Heroldii Królestwa Polskiego która zwracała decyzję do właściwej Deputacyi Szlacheckiej Na podstawie Świadectwa Heroldyi wpisywano osoby do Księgi Genealogicznej. Patentu Heroldii niestety nie posiadam. Skany dokumentów do których linki w celach poglądowych zamieściłem z AGADu pochodzą.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Ogromne dzięki. Będę probowała uzyskać informacje z AGAD. Temat legitymowania szlachty zawarła w swej publikacji Elżbieta Sęszyn " Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861". Niestety nie czytałam tej książki, wiem tylko tyle że właśnie na podstawie zachowanych dokumentów w różnych archiwach państwowych autorka sporządziła indeks - załącznik do tejże publikacji skąd z kolei uzyskałam informacje o Daneckich i Wilkęskim.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
- Aftanas_Jerzy

Proszę podać nazwisko rodowe. Czy to Danecki i Wilkencki?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witaj Jerzy.
Sprawa legitymacji dotyczy Daneckich h.Leliwa i Wilkęskiego h.Ślepowron:
Józef Stefan Danecki s.Baltazara nr.612 zapisu w księdze szlachty
Hipolit Felix s.Baltazara nr.613
Ksiądz Franciszek Józef Danecki s.Jana nr.614
Antoni Józef Wincenty Wilkęski s.Wojciecha nr.536.
Pozdrowienia
Danuta
Pozdrowienia
Danuta
- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Na ten temat już wiele razy zadawano pytania i tyleż razy starano się udzielić informacji.
To co przesyłano do heroldii w większości znalazło się w Petersburgu. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku
część tego zbioru powróciła do Kraju, znajdując wydawałoby się bezpieczne miejsce w Zamku Królewskim w Warszawie. We wrześniu 1939 roku archiwalia te zostały w większości zniszczone w trakcie pożaru zamku. Więcej jest dowodów szlachty polskiej w Rosji niż u Polaków. Tylko nieliczne dokumenty legitymizacyjne pozostały w rozproszeniu w naszych zasobach archiwalnych
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/leg.html
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/szlachta_pol.htm
Pozdrawiam,
To co przesyłano do heroldii w większości znalazło się w Petersburgu. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku
część tego zbioru powróciła do Kraju, znajdując wydawałoby się bezpieczne miejsce w Zamku Królewskim w Warszawie. We wrześniu 1939 roku archiwalia te zostały w większości zniszczone w trakcie pożaru zamku. Więcej jest dowodów szlachty polskiej w Rosji niż u Polaków. Tylko nieliczne dokumenty legitymizacyjne pozostały w rozproszeniu w naszych zasobach archiwalnych
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/leg.html
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/szlachta_pol.htm
Pozdrawiam,
- Aftanas_Jerzy

Witam!Danecka pisze:Witaj Jerzy.
Pozdrowienia
Danuta
Podaję za innymi osobami też swój skromny wkład do tych poszukiwań:
1) Sprawdziłem zbiory Petersburskiego Portalu Genealogicznego Petergen.com, ale tam nie maja informacji o tych rodach (trzeba przejrzeć linki do towarzystw - Białoruś, Ukraina, VGD). Na Petergenie jest wpis do księgi adresowej Petersburga z 1917 roku na nazwisko Wilkęski:
База
данных: Алфавитный указатель жителей Петрограда, Гатчины, Колпина, Красного Села, Ораниенбаума, Павловска, Петергофа, Сестрорецка и Царского Села на 1917 год
Найдено
записей: 1
Источник: Алфавитный указатель жителей Петрограда, Гатчины, Колпина, Красного Села, Ораниенбаума, Павловска, Петергофа, Сестрорецка и Царского Села на 1917 год // Весь Петроград на 1917 год. - Петроград: А.С. Суворин, 1917.
Для получения развернутых сведений о людях (имя и отчество или инициалы, улица и номер дома проживания, социальное положение, род занятий или место службы, телефон), можно обратиться:
в нашу Информационно-справочную службу
к электронной версии справочника "Алфавитный указатель жителей Петрограда, Гатчины, Колпина, Красного Села, Ораниенбаума, Павловска, Петергофа, Сестрорецка и Царского Села на 1917 г. на CD"
Taki cd można kupić u nich za ok 25 zł.
2) Nazwisko Wilkęski występuje w zbiorze rodów na portalu stowarzyszenia Szlachty Białoruskiej ||(Danecki nie wystepuje w tym spisie):
Вількоўскі http://www.nobility.by/families/index.shtml
Na tej stronie są też podane linki do innych zbiorów (bardzo polecam):
http://www.nobility.by/links/index.shtml
Uwaga: Na tym portalu białoruskim trzeba zmienić kodowanie strony na Cyrylica (windows 1250).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Serdeczne dzięki za zainteresowanie się moim problemem i tak poważnym potraktowaniem tego tematu. Cenne to dla mnie podpowiedzi ogromnie.
Rodzina Daneckich osiadła przed 300 laty w mieście królewskim Dąbrowice w województwie łęczyckim to zapisani w dokumentach Obywatele Mieszczanie. Z dokumentów wynika że przybyli tam z innych terenów województwa jako biedniejsza odnoga ,jak okazało się, rodziny szlacheckiej, której potomkowie pielęgnowali i przekazywali z pokolenia na pokolenie tradycję rodu.
Poszukując swoich Daneckich trafiałam na informacje, a to Daneccy szlachta wołyńska, a to Daneccy szlachta litewska, nie brałam pod uwagę dla moich poszukiwań tych tropów, ponieważ w żadnym przekazie rodzinnym- o herbie, szlachectwie nie było mowy, a ja skromna Danecka, żadnych uzurpatorskich ciągot do wywodów szlachectwa nie miałam.
Jeśli zachowały się dokumenty składane dla poświadczenia szlacheckiego pochodzenia przez Daneckich to pomogą mi w dalszych poszukiwaniach Przodków.
Sprawdziłam w AGAD zasoby - jest blisko 150 ksiąg szlacheckich, korespondencja i kopie dokumentów składanych dla poświadczenia szlacheckiego pochodzenia Szlachty Guberni Warszawskiej. A Daneccy i Wilkęski na terenie tejże Guberni mieszkali. Z niecierpliwością będę czekała na wynik kwerendy.
Jeszcze raz wielkie dzięki, jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Panów- Jacka Mlochowskiego, Waldemara Stankiewicza i Jerzego Aftanasa.
Pozdrawiam
Danuta
Rodzina Daneckich osiadła przed 300 laty w mieście królewskim Dąbrowice w województwie łęczyckim to zapisani w dokumentach Obywatele Mieszczanie. Z dokumentów wynika że przybyli tam z innych terenów województwa jako biedniejsza odnoga ,jak okazało się, rodziny szlacheckiej, której potomkowie pielęgnowali i przekazywali z pokolenia na pokolenie tradycję rodu.
Poszukując swoich Daneckich trafiałam na informacje, a to Daneccy szlachta wołyńska, a to Daneccy szlachta litewska, nie brałam pod uwagę dla moich poszukiwań tych tropów, ponieważ w żadnym przekazie rodzinnym- o herbie, szlachectwie nie było mowy, a ja skromna Danecka, żadnych uzurpatorskich ciągot do wywodów szlachectwa nie miałam.
Jeśli zachowały się dokumenty składane dla poświadczenia szlacheckiego pochodzenia przez Daneckich to pomogą mi w dalszych poszukiwaniach Przodków.
Sprawdziłam w AGAD zasoby - jest blisko 150 ksiąg szlacheckich, korespondencja i kopie dokumentów składanych dla poświadczenia szlacheckiego pochodzenia Szlachty Guberni Warszawskiej. A Daneccy i Wilkęski na terenie tejże Guberni mieszkali. Z niecierpliwością będę czekała na wynik kwerendy.
Jeszcze raz wielkie dzięki, jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Panów- Jacka Mlochowskiego, Waldemara Stankiewicza i Jerzego Aftanasa.
Pozdrawiam
Danuta
-
Antosiewicz_Anna

Re: Dyplom legitymacyjny- Patent Heroldii
"Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861", red. E.Sęczys, Wydawnictwo DiG, Warszawa 2000,Danecka pisze:Ogromne dzięki. Będę probowała uzyskać informacje z AGAD. Temat legitymowania szlachty zawarła w swej publikacji Elżbieta Sęszyn " Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861". Niestety nie czytałam tej książki, wiem tylko tyle że właśnie na podstawie zachowanych dokumentów w różnych archiwach państwowych autorka sporządziła indeks - załącznik do tejże publikacji skąd z kolei uzyskałam informacje o Daneckich i Wilkęskim.
Pozdrawiam
Danuta
->strona 115Danecki h. Leliwa
Od Jakuba, regenta ziemi siewierskej w r. 1630 - pochodzący:
I. kdz. Franciszek Józef (s.Jana i Tekli Wodzyńskiej). proboszcz parafii Mieleszki, (pow. łęczycki) leg. 1849
II. Hipolit Feliks i Józef Stefan (s-owie Baltazara i Anieli Trepka) leg. 1849
źr. 2/9 s.259 ; 4/410 p. 155-157
-> strona 762Wilkęski h. Ślepowron
Antoni Józef Wincenty *Chąśno, pow. sochaczewski 29 maja 1798 (s. Wojciech Dinizego i Marianny Matasiewicz), sekr. w biurze nacz. pow. gostynińskiego leg. 1843 małż. Mileszki pow zgierski 11 lutego 1833 Barbara Danecka * Wronowice ok. 1815 (c. Jana posesora wś Mieleszki i Tekli). Ich dzieci:
1. Jan Anastazy * Kutno pow. orłowski 25 grudnia 1833;
2. Tekla Marianna Kazimira * Kutno 31 grudnia 1834;
3. Józefa Tekla Aleksandra * Kutno 1 czerwca 1835;
4.Maria Antonina Józefa * Kutno 7 kwietnia 1838;
5. Walentyna Julianna * Kutno 25 maja 1842
źr. 2/3 s. 336; 4/190 k. 47-58; 427 p. 118, 474 p. 23
Od Wojciecha dz. wś. Bombalice (woj. płockie) w r. 1642 - pochodzący Maksym Jan Kanty , Wiktor Hubert Karol i Wojciech (s-nowie Antoniego i Zuzanny Korzeniewskiej) leg. 1856.
źr. 2/21 s. 102-103; 4/427 p. 251-253
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Re: Dyplom legitymacyjny- Patent Heroldii
Dzięki Tomaszu. To są Daneccy i Wilkęski, którymi jestem zainteresowana.
Z tego wniosek, że są szanse na otrzymanie przeze mnie dokumentów z AGAD.
Miejscowość podana to Mileszki obecnie dzielnica Łodzi.
Z dokumentami, które posiadam zgadza się podane Kutno - rodzina Wilkęskich, Antoni umiera tamże w roku 1866 jako emeryt, jego żona Barbara z Daneckich w 1848 roku.
Pozdrawiam
Danuta
Z tego wniosek, że są szanse na otrzymanie przeze mnie dokumentów z AGAD.
Miejscowość podana to Mileszki obecnie dzielnica Łodzi.
Z dokumentami, które posiadam zgadza się podane Kutno - rodzina Wilkęskich, Antoni umiera tamże w roku 1866 jako emeryt, jego żona Barbara z Daneckich w 1848 roku.
Pozdrawiam
Danuta