Pomoc w odpowiedzi co sie stalo z aktem rok 1855

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Post autor: kinga_jakubiak »

Tak jak w temacie, już dość długo szukam aktu z 1855 roku, małżeństwo Karol Wiśniewski z Katarzyną Ciborowska zd. Lisiecką, parafia Winnica akt 19. I tu zaczynają się schody, skanu brak, a aktu nigdzie znaleźć nie mogę, jeśli księgi by się nie zachowały to skąd taka dokładna informacja o ślubie ?

Bardzo dziękuję za odpowiedź, będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

W indeksach, w kolumnie uwagi jest ikonka z literą Z - najedź na nią kursorem i uzyskasz informację o źródle
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Tak widziała, pisałam nawet kiedys do nich w tej sprawie, ale aktu nie odszukali, spróbuje raz jeszcze dziekuje.
Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Obidka »

Zdaje się, że masz pecha (jak wielu z nas) i akta z tego roku się nie zachowały. Spójrz tu:
https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9559
Na Family search są skany z tej parafii i oczywiście też nie ma aktów z tego rocznika, jest natomiast indeks ślubów, z którego nazwiska zostały przepisane do geneteki, ale to tylko imiona i nazwiska, nic więcej. Nie byłoby problemu, gdyby zdecydowali się na ślub rok wcześniej :wink:

Pozdrawiam
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nie pisz tam tylko zadzwoń. Pisanie maili do instytucji kościelnych mija się z celem (w większości przypadków). Rozmowy telefoniczne są znacznie bardziej skuteczne.
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

PIisałam, dzwoniłam, czekam nadal niestety :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”