Archiwum Państwowe w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

cyganmokotow

Sympatyk

Przesyłam metryki

Post autor: cyganmokotow »

Witam proszę o pomoc. Właśnie dostałem odpowiedź z Archiwum dt. Kopert diwodowych moich przodków niestety jest to w sumie 90 kilka stron po 7 zł za kopie jednej. Niestety nie stać mnie na tyle. Czy znalazła by się osoba która by mogła przy okazji zrobić zdjęcia lub skany tych dok
Pozdrawia Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ja nie dość, że tego nie sugerowałem, to ścigam takie posty ("za fatygę") w tym serwisie
wskazałem tylko gdzie prośby o pomoc zamieszczać i zauważyłem, że może być konieczne byś poniósł koszty udzielenia pełnomocnictwa
nie "za fatygę"
opłata skarbowa
może być konieczna - jeśli (a sporo za tym stoi) to nie udostępnione dla każdego, a dla Ciebie (i Twojego pełnomocnika)
ale to do sprawdzenia (i to nie przez kogoś, a przez Ciebie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
cyganmokotow

Sympatyk

Rozumiem nie zrozumiałem posta wcześniejszego. Ale z tego co się orientuję to można robić zdjęcia na miejscu...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale to, że Tobie udostępniono może wynikać z bycia zstępnym i nie oznacza, że każdy dostanie
przykładowo : w teczce Twojego rodzica może być informacja o Tobie, w teczce dziadka info o Twoim żyjącym ojcu
Tobie udostępniono i możesz wyznaczyć pełnomocnika, to podlega opłacie skarbowej
cyganmokotow

Sympatyk

Aaa rozumiem czyli muszę się dowiedzieć czy każda osoba może to sprawdzić czy muszę pełnomocnictwo
Dziękuję

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

dokładnie:)
a przy okazji od razu możesz zapytać o ciąg dalszy, następny krok np co (jak AP potraktuje narzucające się rozwiązanie) gdy koperta naprowadzi do innego zbioru akt przechowywanych w AP Płock, takiego mniej wykorzystywanego niż ASC
jak i czy w pełnomocnictwie uwzględnić
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Michale nie musisz nikogo upoważniać. Postaram ci sie pomóc ale to dopiero we wrześniu. Napisz do mnie za miesiąc na priv'a.
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Kto wybiera się w najbliższym czasie do Archiwum w Płocku?

Post autor: kinga_jakubiak »

Tak jak w temacie, poszukuje osoby, która wybiera sie w najbliższym czasie do Archiwum, będę wdzięczna za kontakt.
KurkowskaJustyna

Sympatyk

Kto wybiera się w najbliższym czasie do Archiwum w Płocku?

Post autor: KurkowskaJustyna »

Witam. Niedawno natrafiłam na następujący dokument w zasobach AP w Płocku:

https://szukajwarchiwach.pl/50/1/0/200/ ... bJednostka

(Powołanie Konstantego Derewicza na klucznika płockiego aresztu policyjnego - sygnatura 7972, okres 1909-1910, Znak teczki: 30/09 kanc.; S-29/09 arch.; 6554 arch.)

Jestem prawnuczką Konstantego. To dość tajemnicza dla naszej rodziny postać, więc wszystkie informacje na jego temat są niezwykle cenne.

Czy ktoś może będzie w najbliższym czasie w archiwum i byłby w stanie pozyskać dla mnie ów dokument?
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Sierpc, parafia ewangelicko-augsburska

Post autor: Marzena_Chachaj »

Witam,
Czy ktoś w najbliższym czasie będzie w AP w Płocku? Potrzebuję sprawdzić akta z Sierpca z parafii ewangelicko-augsburskiej. Lata 1894-1896. Szukam od jakiegoś czasu aktu ślubu Emila Ertmana z Józefą Genter albo aktu ur Gustawy Anny ich córki. Znalazłam akt ur Emila Erdmann w Sierpcu w styczniu 1877r. Mam cichą nadzieję że to „mój” Emil, ojciec mojej prababci. Imię nietypowe wiec pokładam w tym dużą nadzieję.Niestety lata , które mnie interesują nie są zdigitalizowane.
W zamian oferuję mój czas w archiwach Mormonów.
Marzena
Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Kwerenda w AP Płock

Post autor: Tomek_Kielpinski »

Dzień dobry,

Czy ktoś nie wybiera się do AP Płock na kwerendę albo indeksację? A może ktoś tam pracuje i mógłby pomóc? :-)

Przez stronę szukajwarchiwach wysłałem im zapytanie o możliwość zamówienia skanów, ale na razie cisza :-(

Szukam alegat do AM Jan Kiełpiński i Petronela Jurkiewicz, 1845r. parafia Drobin, akt 13. Według szukajwarchiwach aneksy z tego roku są dostępne, ale nie zeskanowane: https://szukajwarchiwach.pl/50/145/0/-/37#tabJednostka

A może ktoś ma już te skany?

Edytka: Płock się po ok. 3 tygodniach odezwał, więc temat nieaktulany :-)
kasia121212

Sympatyk

Kwerenda w AP Płock

Post autor: kasia121212 »

Witam,
Zwracam się z prośbą do osoby ,która wybiera się w najbliższym czasie to Archiwum Państwowego w Płocku. Interesuje mnie akt ślubu nr 12 z 1835 z parafii Unieck. Konkretniej interesuje mnie informację o pannie młodej- Agnieszce Masztal i jej rodzicach.

Z góry dziękuje za pomoc, Kasia
Wioletta_Joniak

Sympatyk

Kwerenda w AP Płock

Post autor: Wioletta_Joniak »

Witam
Akta metrykalne z tego okresu znajdują się w AP Mława. Ze strony archiwum ściągnij wniosek o udostępnienie metryk. Wypełniony i zeskanowany możesz wysłać e-mailem do archiwum. Na odpowiedź czeka się tylko pare dni. Ja bardzo chwalę sobie współpracę z tym archiwum.

Wioletta
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A mnie się jednak wydaje, że Kasia ma rację i poszukiwany akt znajduje się w AP Płock. Akta USC parafii Unieck - owszem, są w Mławie, ale dopiero te po roku 1875.

Kasiu, napisałam do ciebie PW. Akurat mam ten akt w swoich zbiorach.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Wioletta_Joniak

Sympatyk

Post autor: Wioletta_Joniak »

Witam
Metryki z parafii Unieck od roku 1826 są w AP Mława, zostały przeniesione z AP Płock sygnatura 76/624/0- źródło -szukajwarchiwach. gov.pl oraz własne doświadczenie.

Wioletta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”