Jak znaleść akt ślubu z dnia kapitualcji Powstania Warszawskiego? Archiwum w Warszawie olało moje pytanie.
Dane panstwa młodych: Jadwiga Wilczkiewicz córka Stanisławy i Heleny ur. 1927 w poznaniu i Witold "Tygrys" de Laurans syn Henryka urodzony w W-wie. Może ktos trafił na taki akt albo wie gdzie sie udac w celu uzyskania owego.
Ślub z dnia kapitulacji Powstania Warszawskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Magdalena_Dąbrowska

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
archiwum w Warszawie nie olało, jako że (choćby na witrynie, pomijając inne źródła) jest dostępna informacja
ASC 100 lat i starsze
zakładam, że data jest związana z miejscem tzn małżeństwo zawarte nie tylko przed/w trakcie kapitulacji ale i na obszarze
2/3 października teren Wolnej Polski w Warszawie nie był duży, spójrz na mapę, wytypuj parafie, może zapis jest w księgach kościelnych, może w USC
a może nie został spisany akt ew. nie został włączony
gdybać nie ma większego sensu, trzeba sprawdzić
P.S.
Zakładając filtr (tj w tym wypadku poszerzając -niekoniecznie 2 października ale i końcówka września: kawałek Żoliborza, "Śródmieście Północne" (Św. Krzyż, Wsz. Świętych), fragment "Śródmieście Południowego": Aleksander, Zbawiciela, może fragment Barbary)
"na siłę" kawałek Mokotowa..ale bez Michała i wcześniej
poza tym -sprawdź szlak oddziałów, gdzie mogli być w tym czasie, jeśli walczyli
archiwum to nie poradnia:)
PS2
a widzę Bartkiewicz 2 kompania 116 (2.? 1?) pluton -dowódca, ale do 18 września?
masz namiar na "środowisko Bartkiewicza"? ja co prawda więcej z 1114 Kompanią (po sąsiedzku, vis-a-vis Mazowieciej drufa strona, ale często razem walczyli..to i pewnie znają się jak łyse konie:)
na zdjęciu plutonu jest ..o ile dobrze kojarzę m.in "Jastrzębiec"..nie chciałbym się pomylic, ale do dziś bardzo dobra pamięć, również co do szczegółów...jeśli był obecny przy ceremonii to i nazwisko księdza skojarzy..chyba, że coś mylę...
ASC 100 lat i starsze
zakładam, że data jest związana z miejscem tzn małżeństwo zawarte nie tylko przed/w trakcie kapitulacji ale i na obszarze
2/3 października teren Wolnej Polski w Warszawie nie był duży, spójrz na mapę, wytypuj parafie, może zapis jest w księgach kościelnych, może w USC
a może nie został spisany akt ew. nie został włączony
gdybać nie ma większego sensu, trzeba sprawdzić
P.S.
Zakładając filtr (tj w tym wypadku poszerzając -niekoniecznie 2 października ale i końcówka września: kawałek Żoliborza, "Śródmieście Północne" (Św. Krzyż, Wsz. Świętych), fragment "Śródmieście Południowego": Aleksander, Zbawiciela, może fragment Barbary)
"na siłę" kawałek Mokotowa..ale bez Michała i wcześniej
poza tym -sprawdź szlak oddziałów, gdzie mogli być w tym czasie, jeśli walczyli
archiwum to nie poradnia:)
PS2
a widzę Bartkiewicz 2 kompania 116 (2.? 1?) pluton -dowódca, ale do 18 września?
masz namiar na "środowisko Bartkiewicza"? ja co prawda więcej z 1114 Kompanią (po sąsiedzku, vis-a-vis Mazowieciej drufa strona, ale często razem walczyli..to i pewnie znają się jak łyse konie:)
na zdjęciu plutonu jest ..o ile dobrze kojarzę m.in "Jastrzębiec"..nie chciałbym się pomylic, ale do dziś bardzo dobra pamięć, również co do szczegółów...jeśli był obecny przy ceremonii to i nazwisko księdza skojarzy..chyba, że coś mylę...
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz 2011, 09:46 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Magdalena_Dąbrowska

Olało olało- Archiwum na Krzywym Kole nie raczyło odpowiedzieć na kilka moich listów (nie e -maili a listów papierowych )... ale to inna dyskusja czy archiwum ma obowiązek udzielić odpowiedzi na wniosek. Odpowiedzią jest tez - nie ma, bez bardziej szczegółowych danych nie ustalimy itd. Inne archiwa potrafią udzielić odpowiedzi choć już po latach szukania wiem że czasem udzielają je na odczepnego i wprowadzają w błąd pisząc "NIE MA" zamiast - nie mamy mocy przerobowych żeby szukać prosimy o wskazanie konkretnej parafii bo rok, miasto, nazwisko i imię to za mało danych
Co do aktu ślubu to był to tzw ślub powstańczy- gdzie sie odbył nie wiem bo Babcia nie żyje. Gdzieś za pewne w śródmieściu ale gdzie dokładnie nie wiem. Nie wiem czy fizycznie akt taki w ogóle został spisany.
Akt ślubu cywilnego spisano w 1953 roku. Juz po urodzeniu wszystkich dzieci.
Babcia i Dziadek nie utrzymywali po wojnie znajomości powstańczych- dlaczego, nie wiem? Zapewne aktu z Powstania nie znajdę... ale znalazłam wiele innych informacji.
Co do aktu ślubu to był to tzw ślub powstańczy- gdzie sie odbył nie wiem bo Babcia nie żyje. Gdzieś za pewne w śródmieściu ale gdzie dokładnie nie wiem. Nie wiem czy fizycznie akt taki w ogóle został spisany.
Akt ślubu cywilnego spisano w 1953 roku. Juz po urodzeniu wszystkich dzieci.
Babcia i Dziadek nie utrzymywali po wojnie znajomości powstańczych- dlaczego, nie wiem? Zapewne aktu z Powstania nie znajdę... ale znalazłam wiele innych informacji.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
no raczej nie znajdziesz w APW ślubu z 1944
który był też ślubem cywilnym!
a w 1953 coś o nim mogło być w zbiorze dokumentów do niego, do 53 babcia się panieńskim nazwiskiem posługiwała? dowód w 52 dostała jako panna?
to może udzielili sobie sakramentu bez księdza
można zaświadczenia próbować szukać też z obozu jenieckiego z 45-6...jeśli byli w jakimś jako żołnierze
który był też ślubem cywilnym!
a w 1953 coś o nim mogło być w zbiorze dokumentów do niego, do 53 babcia się panieńskim nazwiskiem posługiwała? dowód w 52 dostała jako panna?
to może udzielili sobie sakramentu bez księdza
można zaświadczenia próbować szukać też z obozu jenieckiego z 45-6...jeśli byli w jakimś jako żołnierze
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Ślub z dnia kapitulacji Powstania Warszawskiego
Tam musiały być jakieś załączniki, oświadczenia, świadkowie. Może coś się zachowało.Magdalena_Dąbrowska pisze: Akt ślubu cywilnego spisano w 1953 roku.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.