Nazwiska - W

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Re: Pochodzenie nazwiska Weide

Post autor: Virg@ »

Aleksandra Słobódka naposała / pisze:[...] interesuje mnie pochodzenie nazwiska Weide z którym wiąże się jak dla mnie niezrozumiala historia...
Witaj Aleksandro,

nie wszystkie nazwiska powstały w sposób czytelny i schematyczny, oparty na ogólnych zasadach słowotwórstwa. Nie zawsze też współczesne nazwisko musi być identyczne z tym, jakie nosili przodkowie wcześniej. Dlatego też samo nazwisko, to za mało na dowodzenie czegokolwiek, a tym bardziej aby móc wyjaśnić historię z niemieckim nazwiskiem Weide w paszportach Twoim i Twojego Taty (niezrozumiałą i tajemniczą nawet dla rodziny) :D.

Mało prawdopodobne, aby rzecz mogła wyjaśnić etymologia (językoznawcza interpretacja), ani też germanizacja oraz repolonizacja nazwiska.
W tym przypadku (Weide, Woicik, Wójcik) nie chodzi o nazwisko motywowane, tzn. takie którego treść jest rozumiana i zostało przetłumaczone na inny język (np. z niemieckiego na polski, czy uprzednio z polskiego na niemiecki).
Obecnie istnieje zasada nieprzetłumaczalności nazw własnych.
Etymologię nazwiska Weide należy wyjaśnić na gruncie języka niemieckiego.

W celu przybliżenia problematyki polszczenia nazwisk genetycznie niemieckich, polecam lekturę Wstępu książki, dostępnej w Internecie: Edward Breza, Nazwiska Pomorzan. Pochodzenie i zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2000.

Odsyłam też do „GenWiki” „genealogy.net” zawierającej leksykon nazwisk niemieckich.

Wortal „Genealogia Polska” („GENPOL.com”) podaje wykaz: Opracowania nazwisk pochodzenia niemieckiego. Sama tematu nie zgłębiałam, bo i też języka niemieckiego nie znam, niestety.

Na stronie „moi krewni.pl” znajdują się dane o frekwencji (częstotliwości występowania) i rozmieszczeniu geograficznym interesujących Cię nazwisk w Polsce, a na stronie „verwandt.de” w Niemczech.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
Żołędowski_Marek

Re: Pochodzenie nazwiska Weide

Post autor: Żołędowski_Marek »

Jeżeli mógłbym w przypadku Pani coś poradzić, to niech Pani przejży miesięczniki Spotkanie z zabytkami, oraz miesięczniki Relax z lat 80. Tam były zamieszczne ciekawe informację dotyczące heraldyki, oraz od[powiedzi na pytania dotyczące historii rodów. Szczególnie w Kolekcjoner Polski, Relax, chyba tak one się nazywały, zresztą znajdzie pani informację o nich w itnernecie. Widziałem też to w Miesięczniku Heraldycznym (kwartalniku?)z przed 1939. Jeżeli Pani nie znajdzie, to dowie się Pani sporo ciekawych rzeczy. No i herbarzu Wittyga, Nieznana szlachta.
agnieszkaostajewska

Pochodzenie nazwisk-geneza

Post autor: agnieszkaostajewska »

Jeszcze jedno nazwisko: WINIARSKA :wink:

Agnieszka
agnieszkaostajewska

Post autor: agnieszkaostajewska »

Jestem Pani bardzo wdzięczna, dziękuję. :D , a czy mogę sprawdzenie nazwiska:

WINIARSKA

Pozdrawiam i dziękuję,

Agnieszka
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Winiarski 1609 - od nazwy miejscowej Winiary, dawniej Winary (kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
fabiano

Sympatyk

Post autor: fabiano »

Dzień Dobry pani Ewo!
Proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Więtczak
Z gory dziękuję za wszelkie informacje!
Fabian
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Fabianie :D

Więtczak - od prasłowiańskiego vet’, vet’chn, od staropolskiego wiochty ‘stary, dawny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
JanP

Pochodzenie i etymologia nazwisko Węcel

Post autor: JanP »

Hallo 8)

Pszeprazam o jezyk, jestem zes Australi, i pierwszy moj jezyk jest Angielski. :oops:

Chcial bym wiedzec czy to nazwisko Węcel jest zes pochodzenie Niemieckie.?

Nie moge znalesc informacje o to nazwisko. W mapie o nazwisk pokazuje ze jest tylko 107 osob w Polsce o takie nazwisko.

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 99cel.html

Więc sprawdzilem podobne nazwisko Wencel ktory jest owiele wiecej i najwiencej w region Opolskie gdzie sa najwiecej Niemcow.

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/wencel.html

Jeszcze do tego dowiedzalem zes Ancestry.com ze nazwisko Wencel jest Polonizowane rodzaj Niemieckie nazwisko Wenzel albo Wentzel. To znajac to wszystko czy jest doskonale ze Węcel jest o dalsze pochodzenie Wenzel?

wiec czy to moze byc relacja: Węcel ---> Wencel ---> Wenzel?

tak jak jest nazwa Śląsk i Ślonsk?

dzieki.
skała

Sympatyk

Re: Pochodzenie i etymologia nazwisko Węcel

Post autor: skała »

JanP pisze: wiec czy to moze byc relacja: Węcel ---> Wencel ---> Wenzel?
Witaj! na forum! :)
Jeśli chodzi o kształtowanie się nazwiska w danej rodzinie, to jak było naprawdę, można przekonać się jedynie studiując materiały archiwalne i śledząc zmiany na przestrzeni wieków. Przedstawiona przez Ciebie propozycja
Węcel ---> Wencel ---> Wenzel
jest wielce prawdopodobna i właściwie to akurat w tym przypadku chyba cokolwiek innego wymyślić będzie trudno(choć jak pisałem, pewności 100% nie ma).

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Wencel 1553,Węcel 1763 , Wenzel (bez daty źródłowej) - w tej samej etymologicznei grupie nazwiski pochodzących od imienia Wacław, które stanowi nowszą postać imienia złożonego Więcesław, Więcław. Zmiana nastąpiła w okresie średniowiecza pod wpływem języka czeskiego (od zgermanizowanej formy Wenzel).

JanP

Post autor: JanP »

Dzeki skała i Ewa dla odpowiec :)

No to jest tak jak przedstawilem, ale czy ten co mial to nazwisko byl prawdopodbnie pochodzacy Niemcem czy Czechem? Ja bym myslal ze Niemcem bo to nazwisko ma ta koncuwke Niemiecka -el bez wzgledu ze orginalna etymologia jest Czeska poniewaz to nazwisko Wenzel jest wspolne w Niemczech i jak stwierdzono zgermanizowane. I nie jest chyba prawdopodobne ze ktos juz w Polsce (nawet z Czech) z o nazwisku " Więcław" by zmienil na niemiecka forme, chyba to by bylo na odwrot, od jakas kolejna droge od Wenzel do Węcel. Chcial bym wiedzec bo to jest nazwisko mojej pra pra babci. Czy ktos moze poradzic krotko, bo nie chce zmienac tematu tego watku.
Jimmy

Post autor: Jimmy »

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł podać mi pochodzenie mniej-więcej pewnego nazwiska i co oznacza. Z góry dziękuje
A oto ono: Wosztal
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Wosztal (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Wöst, ta od średnioniemieckiego wöst ‘nieporządek, śmieci, brud’ lub od średnioniemieckiego wöste ‘bezludny, niezamieszkały’.

Marianek

Sympatyk

Post autor: Marianek »

Proszę o pomoc w ustaleniu nazwiska Wołowiec .Dziękuję i pozdrawiam Marianek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Wołowiec 1440 - w grupie nazwisk pochodzących od wół ‘kastrowany baran’, też od podstawy Wol-.

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”