Nazwisko: Borowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=667&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

http://izydor.info/modules.php?op=modlo ... dex&ant=17
Bronisława Borowska córka Józefa Borowskiego i Marianny ?? urodziła się Warszawie 1 października 1891 r. Wyszła za mąż za Pawła Młochowskiego (ok.1909). Mieszkali w Warszawie przy Jezuickiej 74. Mieli sześcioro dzieci: Lucjana (ur. 11.09.1910 ochrzczony w Katedrze Jana Chrzciciela), Edwarda, Irenę, Alojzego, Ryszarda i Martę. Bronisława po mężu Młochowska była położną w Głownie koło Łowicza. Ostatnie lata życia mieszkała w Łodzi u swojej córki Ireny. Zmarła 29 kwietnia 1976 roku w Łodzi i została pochowana na cmentarzu w Łodzi przy ulicy Ogrodowej. Siostra Bronisławy - Jadwiga Borowska wyszła za mąż za Stabnickiego. Brat Bronisławy - Jan Borowski.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Borowski Adam bierze ślub z Wzioda?Małgorzata w r.1605 w parafii Ostrów Mazowiecka poz.7
w skorowidzu - A.P. w Pułtusku.W XVIII w. nazwisko Borowski nadal występuje na terenie tej parafii.Borowski Jan i Dyzojczanka Maryanna -ślub 1706 r. Ostrów Maz.
Borowski Jan i Pierzchanowska Marcyanna -ślub 1803 r.Brok
Nazwisko to występuje także w sąsiednich parafiach :Zaremby Kościelne-Borowski Wawrzyniec ur.1692 r.,B.Franciszek ur.1696 r.,B.Ewa ur 1725 r.,B.Krystyna ur.1724 r.
B.Elzbieta ur.1737 r.B.Kacper ur.1750 r.-dane zaczerpnięte ze skorowidza par. Zaremby Kośc.w Arch. Panstw. w Pułtusku.Nazwisko Borowski występuje także w parafii
Prostyń k Małkini.
Borowski Józef l.52 jest świadkiem przy zgłaszaniu zgonu osoby zmarłej w r. 1811
we wsi Wólka Okrąglik (par.Prostyń) -akt nr 26 - A. P. Siedlce .
Ten sam ?Borowski Józef l.55 zgłasza urodziny swego syna Franciszka z matki Marianny
z Kacprzyków w roku 1812.
W rej. zgonów parafii Prostyń za lata 1814-1815: Borowski Walenty l.46 zamieszkały we wsi Wólka Okrąglik w obecności brata Józefa l.60 zgłasza zgon syna Piotra w wieku 6 mies. akt nr 5. Borowscy występują chyba we wszystkich parafiach wokół Ostrowii Mazowieckiej
co najmniej w promieniu 20 km,tak po lewej jak i po prawej stronie Bugu.
Z.B.
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Wąchock - akt zgonu nr 132 z 1914r. Bartłomiej Borowski, żołnierz Austryjacki zabity przez rosjan w trakcie potyczki, wiek ok lat 40, rodziców nieznanych

Może komuś to pomoże odnaleźć zaginionego na pierwszej Wojnie przodka.

Roman
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Warto zajrzeć do Jędrzejowa, są tam również Borowscy.
julia
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

A ja, korzystając z okazji, że taki post się pojawił poproszę o informację nt. Michała Borowskiego . W latach siedemdziesiątych ub. wieku zamieszkującego i prowodzącego aptekę w miejscowości Młynary niedaleko Braniewa oraz jego córki Niny Borowskiej ( w latach 50-tych pracownika UAM w Poznaniu). Jeśli jest ktoś kto potrafi przekazać mi jakieś informacje nt. tych osób, będę b. wdzięczny.
Pozdrawiam forumowiczów
Krzysztof
Kozłowski

Sympatyk

Post autor: Kozłowski »

Witam Szukam informacja na temat Borowskich moja 4x pra babcia Agnieszka wierzbicka z domu borowska Dowiedzialem sie o nich poniewaz ich syn brał slub i były ich imiona i nazwiska Byla to parafia przewodowo ,,PULTUSK :d
Za kazde info dziekuje

Pozdrawiam
Mateusz
Łokaj_Kusze

Sympatyk

Post autor: Łokaj_Kusze »

Witam.
STANISŁAW BOROWSKI zm 02.03.1838 & MARIANNA ur.1796 ich córka Marianna Borowska
MICHAŁ GWIAZDOWSKI ur.18.09.1818 zm.12.03.1859 Ślub 1848 w Kościelnej Wsi z MARIANNA BOROWSKA ur.1828 zm.1888 ?
Nie mam dokładnych dat ale rodzina związana z wsią Kościelna Wieś, 7km od Kalisza.
Pozdrawiam
Jola
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zainteresowanych Borowskimi związanymi z Nawodzicami (połowa XIX w.) zapraszam do kontaktu (patrz stopka)
P.S. m.in. dla historii bukietu otrzymanego w dniu zaćmienia Słońca (całkowitego zaćmienia:)
Ostatnio zmieniony pt 29 lis 2019, 19:07 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Agbama

Sympatyk

Post autor: Agbama »

Dzień dobry
Moja rodzina to Borowscy pochodzący z Lublina. Mój dziadek Henryk Stanisław Borowski ur 1903 w Lublinie, syn Stanislawa i Marianny Chruścickiej miał też rodzeństwo siostrę Jadwigę i brata Ireneusza . Dziadek twierdził że nie odnalazł ich po wojnie . ( dziadek po wojnie mieszkał w Pile)

Pozdrawiam
Agata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”