Józef Lesiak
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Rataj_Maciej

Józef Lesiak
Czcigodni,
próbuję ustalić personalia Józefa Lesiaka - mieszkańca Charłupi Małej który zginął w 1920 w wojnie polsko-bolszewickiej. Na liście Straty 11918-1920 figurują 3 takie nazwiska, ale nie potrafię otworzyć plików djvu - czy można liczyć na pomoc ? Czy coś można odczytać z tych plików - np. miejsce urodzenia ?
wdzięczny z góry
Maciej Rataj
próbuję ustalić personalia Józefa Lesiaka - mieszkańca Charłupi Małej który zginął w 1920 w wojnie polsko-bolszewickiej. Na liście Straty 11918-1920 figurują 3 takie nazwiska, ale nie potrafię otworzyć plików djvu - czy można liczyć na pomoc ? Czy coś można odczytać z tych plików - np. miejsce urodzenia ?
wdzięczny z góry
Maciej Rataj
Józef Lesiak
Witaj
chodzi Ci o
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/show-c ... 3?id=56413
jeśli tak, to jest tylko tyle
Lesiak Józef* kan. 5. p. a. c. - zm. ch. 27.X.1919 Tarnopol
Lesiak Józef* strz. 475. p.strz. – zm. ch. 18.II.1920 Stryj
Lesiak Józef* st. szer. 56. p. p. - pl. 19. VII.1920 Tartaki
Lesiak Józef* strz. 48. p. strz. - zm. ch. 15.XI.1920 Poznań
*metryka śmierci w archiwum Kurii Biskupiej
Ewa
chodzi Ci o
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/show-c ... 3?id=56413
jeśli tak, to jest tylko tyle
Lesiak Józef* kan. 5. p. a. c. - zm. ch. 27.X.1919 Tarnopol
Lesiak Józef* strz. 475. p.strz. – zm. ch. 18.II.1920 Stryj
Lesiak Józef* st. szer. 56. p. p. - pl. 19. VII.1920 Tartaki
Lesiak Józef* strz. 48. p. strz. - zm. ch. 15.XI.1920 Poznań
*metryka śmierci w archiwum Kurii Biskupiej
Ewa
-
Rataj_Maciej

Józef Lesiak
Dziękuję
czyli jak mniemam nic więcej nie można się dowiedzieć ..?
Teraz pytanie który Lesiak jest "nasz"?
pozdrawiam
czyli jak mniemam nic więcej nie można się dowiedzieć ..?
Teraz pytanie który Lesiak jest "nasz"?
pozdrawiam
-
Raczkowska_Kasia

Józef Lesiak
witam serdecznie, poszukuję swojej rodziny, prababka Katarzyna z domu Trzybska , być może jej matką była Marcjanna z domu Lesiak, rodzina z okolic Charłupia Mała, Charłupia Wielka, czy takie nazwiska coś Ci mówią? , poproszę o nifo
-
Rataj_Maciej

Józef Lesiak
Kłaniam się
Całkiem niedawno dowiedziałem się że Józef Lesiak pochodził z mojej rodzinnej wsi - Charłupi Małej. Dziś nikt o takim nazwisku tu nie mieszka. Będę próbował szperać w księgach parafialnych. Natomiast nazwisko Trzybska nic mi nie mówi. Może więcej danych ..?
Maciej
Całkiem niedawno dowiedziałem się że Józef Lesiak pochodził z mojej rodzinnej wsi - Charłupi Małej. Dziś nikt o takim nazwisku tu nie mieszka. Będę próbował szperać w księgach parafialnych. Natomiast nazwisko Trzybska nic mi nie mówi. Może więcej danych ..?
Maciej
-
Raczkowska_Kasia

Witam, mam mnóstwo rozbieżnych informacji rodzinnych, wiem że Katarzyna Kruk z domu Trzybska (matka Marcjanna z domu Lesiak ojciec Konstanty Trzybski) urodziła się w Sieradzu ,natomiast nic mi się tu nie zgadza ponieważ z ksiąg dot, aktu urodzenia i potem aktu ślubu z Andrzejem Kruk wynika że była to niepiśmienna osoba natomiast jest to nieprawda ponieważ była wykształcona , znała języki pochodziła z hrabiowskiej rodziny (mówi się o wsi Charłupia), była wydziedziczona , poszukiwałam aktu jej zgonu ale niestety nie udało się odszukać.