Akt urodzenia, gdzie szukać (Toropiec, Rosja)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

Akt urodzenia, gdzie szukać (Toropiec, Rosja)

Post autor: carmilla »

Witajcie,

sprawa wygląda następująco.
Moja prababcia urodziła się w Rosji, w mieście Toropiec.
Tam poznała mojego pradziadka, Polaka.

Zamieszkali w Polsce, tutaj też urodziły się ich dzieci.
Mam akty urodzenia ich dzieci, mam akt zgonu męża, akt urodzenia męża.
Wszelkie poszukiwania aktu ślubu pradziadków zawiodły.
Dokumenty były szukane we wszystkich parafiach: rzymskokatolickich i prawosłąwnych na terenach, gdzie mieszkali, żyli i umierali pradziadkowie.

Brak śladu o miejscu ślubowania. Nie ma wzmianki w żadnych księgach meldunkowych (ktoóre niestety nie zachowały się dla miejsc, w których żyli), brak jakichkolwiek załączników do aktów zgonu pradziadka....

Nie chcę wypisywać wszystkich instytucji, do których się zwracałem bo na prawdę wykonałem drobiazgowe poszukiwania i brak jakiegokolwiek śladu skłonił mnie do napisania tego postu.

Pradziadek zmarł w 1944 roku i wpis o jego śmierci znajduje się w księgach parafialnych w Sierpcu. Jest wymieniony tam jako wdowiec.
USC w Sierpcu nie posiada cywilnych aktów z okresu II wojny światowej. Niektórzy twierdzą, że takowe zniszczono, inni mówią, że wywieziono w nieznanym kierunku. brak ksiąg pochówku z okresu II wojny.

Poszukiwana przeze mnie żona jest pochowana na cmentarzu w Sierpcu. Według nagrobnego napisu zmarła w 1943 roku. W księdze parafialnej rzymskokatolickiej brak jest wpisu. Natomiast wpis udało się odnaleźć w księdze parafialnej prawosławnej i jest on przechowywany w USC w Płocku. Jestem w trakcie oczekiwania na odpis zupełny.

Dlaczego w ogóle piszę ten post?

Chcę dotrzeć do aktu urodzenia prababci i ślubu pradziadków.
Z przekazów ustnych wiem, że prababcia urodziła się w mieście Toropiec.
W akcie chrztu w parafii rzymskokatolickiej mojego dziadka jest napisane, że prababcia rodząc go w 1921 roku miała 28 lat. Czyli urodziła się około 1893 roku.
USC w Toropcu napisało, że posiadają w swoich zasobach dokumenty od 1900 roku. Starsze dokumenty znajdują się w archiwum państwowym w mieście Twersk.
Archiwum z Twerska napisało mi, że dokumenty z XIX wieku znajdują się w archiwum w mieście Psków.
Natomiast archiwum z miasta Psków napisało, że nie posiadają dokumentów metrykalnych z XIX wieku i że takowe znajdują się w Twersku.
Więc napisałem jeszcze raz do obydwu archiwów z prośbą o wytłumaczenie, gdzie ostatecznie znajdują się te dokumenty. Od każdej z instytucji dostałem informację, że:

Twersk odsyła mnie do Pskowa
Psków do Twerska.......

co najmniej dziwna sprawa......

co jeszcze mogę zrobić????
pozdrawiam

Kamil
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

pewnie to, co już zrobiłeś się pojawi
"Nie chcę wypisywać wszystkich instytucji, do których się zwracałem bo na prawdę wykonałem drobiazgowe poszukiwania i brak jakiegokolwiek śladu skłonił mnie do napisania tego postu."
AM zawarty poza Królestwem mógł być wpisany do miejscowych ksiąg, ale nie musiał być "umiejscowiony", w razie potrzeby mogli posługiwać się odpisem aktu zawartego poza
w II RP to samo
i później też

w dowolnym czasie mogli wpisać, więc i do 1921 i po 1921 (to pierwsze dziecko?)
mogli nie musieli

"Dokumenty były szukane we wszystkich parafiach: rzymskokatolickich i prawosłąwnych na terenach, gdzie mieszkali, żyli i umierali pradziadkowie."
ale może w tym haczyk, nie zasięg geograficzny a okres uwzględniony przy poszukiwaniu

odpisy mogą być np przy postępowaniu spadkowym, warto sprawdzić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
brolly11
Adept

Post autor: brolly11 »

Witam poszukuje urodzenia i MAŁŻEŃSTWA oraz zgony Parafii Traby Rzymskokatolickiej na Białorusi Urodzenia parafii Traby Lata 1885 - 1940 MAŁŻEŃSTWA Lata 1890 - 1928 A Zgony Lata 1885 - 1990 . Jak ktoś wie gdzie można znaleźć w internecie księgi metrykalne na Białorusi te lata co napisałem .Bo na stronie https://www.familysearch.org/ nie ma włóżone a jest podany okres 1797-1900 Rzymskokatolickiej Parafii Traby na Białorusi bo w tej parafi pochodzą moi przodkowie .

Albo w Nazwyach Poland, Nowogródek, Traby (Wołożyn) Albo Poland, Nowogródek, Wiszniew (Wołożyn)
Poszukuje te Lata co napisałem

Urodzenia parafii Traby Lata 1885 - 1940 MAŁŻEŃSTWA Lata 1890 - 1928 A Zgony Lata 1885 - 1990 Rzymskokatolickiej .
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Nie ma takiego miasta - Twersk, jest miasto Twer'.
Czy Nie ma w tych archiwach listy zespolow zeby zobaczyc gdzie naprawde znajduja sie te roczniki?

Irena
Pozdrawiam,
Irena
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

Irena_Powiśle pisze:Nie ma takiego miasta - Twersk, jest miasto Twer'.
Czy Nie ma w tych archiwach listy zespolow zeby zobaczyc gdzie naprawde znajduja sie te roczniki?

Irena
To jest pismo, które dostałem z Archiwum twerskiego:

Сообщаем, что метрических книг православной, а также других конфессий по
городу Торопец Псковской губернии за период до 1900 года на хранении в ГКУ ТО
«Государственный архив Тверской области» не имеется, в связи с чем не
представляется возможным выявить запись о рождении Катарины Соловска.
Рекомендуем обратиться в Государственное казенное учреждение Псковской
области «Государственный архив Псковской области» (180019, г. Псков, ул.
Петрова, д. 1, e-mail: gapo@obladmin.pskov.ru).

На сайте архива в разделе «Электронный архив» размещены путеводители по фондам архива, а также описи фонда 160 и фонда 312, содержащие поисковые данные (номер фонда, описи, дела) имеющихся на хранении в архиве метрических книг, исповедных и клировых ведомостей, ревизских сказок. Ознакомиться с указанными материалами и провести самостоятельное выявление сведений о наличии на хранении в ГКУ ГАТО интересующих Вас документов Вы можете совершено бесплатно.

To jest pismo z archiwum pskowskiego:

Сообщаем, что метрических книг православной, а также других конфессий по городу Торопец Псковской губернии за период до 1900 года на хранении в ГКУ ТО «Государственный архив Тверской области» не имеется, в связи с чем не представляется возможным выявить запись о рождении/
Рекомендуем обратиться в Государственное казенное учреждение Псковской области «Государственный архив Псковской области» (180019, г. Псков, ул. Петрова, д. 1, e-mail: gapo@obladmin.pskov.ru).

Więc stoję w miejscu i nie wiem co mam robić. USC z miasta Toropiec napisało, że tez nic nie ma.

Dzisiaj dostałem akt zgonu prababci z księgi prawosławnej z 1942 roku, przechowywanej w USC w płocku. Podana była data dzienna urodzin i śmierci prababci, oraz imię ojca i matki, ale nie było miejsca urodzenia......

Jak jeszcze mogę odnaleźć informacje o rodzicach prababci??????
pozdrawiam

Kamil
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Jak Pana przodek byl Koroniazem, mozliwe pomyslac, ze jego pobyt w Toropcu zwiezany z Бологое-Полоцкая железнодорожная линия. Moze byc zachowala sie jakas informacja o sluzbie, o jego zonie.

Dzisiaj to czesc Октябрьской железной дороги, ma wielkie i roznie archiwy. Spis tych archiwow - Архив Октябрьской железной дороги

Obrazek
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Jak Pana przodek byl Koroniazem

1. Z czego wynika że był Koroniarzem?
2. Albo nie umiem czytać, ale tekst w tych odpowiedzi ten sam, z tego samego archiwum.

Może jest sens poskwania z innej strony - kiedy i w jaki sposób przyjechali do Polski? Powie być na to dokumenty.
Nawet jeśli przechodzili przez granicę nielegalnie, w Polsce powinni byli złożyć papiery na odzyskanie obywatelstwa/otrzymanie obywatelstwa.

Kiedy przeprowadzili się do Polski - jeśli po Traktacie Ryskim, powinni byli złozyć wniosek do wydziału cudzodziemnego - Иностранного отдела НКВД.
Terytorialnie powino to być w Spb.
Wtedy trzeba pisać tam do archiwum, może zachowała się teczka, i w tej teczce mogą być kopie metryk chrztu.

W tym archiwum historycznym można spróbować złożyć kwerendę na poszukiwanie metryki w księgach, bo mogły te księgi trafić albo do Mińska, albo do Spb.
Pozdrawiam,
Irena
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

2. Albo nie umiem czytać, ale tekst w tych odpowiedzi ten sam, z tego samego archiwum.

Moja pomyłka. Wkleiłem dwa razy odp z tego samego archiwum. W skrócie: Twer napisał, że nie mają i odesłał mnie do Pskowa, Psków do Tweru, a USC z Toropca do Tweru. Diakon z Toropca też do Tweru mnie odesłał.

Może jest sens poskwania z innej strony - kiedy i w jaki sposób przyjechali do Polski? Powie być na to dokumenty.
Nawet jeśli przechodzili przez granicę nielegalnie, w Polsce powinni byli złożyć papiery na odzyskanie obywatelstwa/otrzymanie obywatelstwa.

Nie wiem, kiedy przyjechali do Polski, ale mój pradziadek był Polakiem. Nie wiem po co on do Rosji pojechał. Ich syn, mój dziadek urodził się w Polsce, w 1921 roku. (wzdłuż i wszerz przekopano jego dokumenty i różne archiwa usc itp i nic nie ma)

To prababcia była Rosjanką. Niestety w akcie zgonu nie ma info o miejscu ślubu itp

Co to jest SPG?
pozdrawiam

Kamil
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Ok, inaczej - Kiedy wrocili do Polski? Czy byl pradziadek biezencem, Czy wojskowym ect? Wyjezdzal do pracy? Bez takiej informacji znalezc trudno.
Czy jest przegrzebany zespol 51 w AAN?
Spb to Sankt-Petersburg. Akta moga byc - a moga I Nie - w RGIA.
Pozdrawiam,
Irena
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

Irena_Powiśle pisze:Ok, inaczej - Kiedy wrocili do Polski? Czy byl pradziadek biezencem, Czy wojskowym ect? Wyjezdzal do pracy? Bez takiej informacji znalezc trudno.
Czy jest przegrzebany zespol 51 w AAN?
Spb to Sankt-Petersburg. Akta moga byc - a moga I Nie - w RGIA.
Nie był bieżeńcem. Był Polakiem urodzonym w gminie Zawidz Kościelny, na mazowsze, mieszkał w Sierpcu. Do Rosji zapewne wyjechał podczas pierwszej wojny światowej. Niestety nie wiem co tam robił......
Nie przeglądałem wspomnianych dokuemtnów.... a co i gdzie tam moze byc?

Dzwoniłem do USC, mają kopertę dowodową dziadka, ale niestety nie było informacji o tym, gdzie jego rodzice ślubowali... prawie nic nie było o rodzicach.
Dzwoniłem do ZUS, może w jego dokumentacji pracowniczej coś będzie....
pozdrawiam

Kamil
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

jakaś bezsensowna rozmowa.
to napisałeś

Nie chcę wypisywać wszystkich instytucji, do których się zwracałem bo na prawdę wykonałem drobiazgowe poszukiwania i brak jakiegokolwiek śladu skłonił mnie do napisania tego postu.

trzeba było napisac dokładnie do których instytucje i do których archiwów.

Do Rosji zapewne wyjechał podczas pierwszej wojny światowej. Niestety nie wiem co tam robił......

Czy to nie jest bieżeniec??? Wyjechał na wycieczkę???
Masz 3 opcje:
- bieżeniec
- brał udział w I WŚ, był ranny, został w szpitalu gdzies na tych terenach
- przyjechał do Rosji z powodu pracy przed rokiem 1917

dalej rewolucja ect, droga powrotna utrudniona, do Polski przez Łotwę albo tereny finlandzkie, raczej przez Łotwę bo w tych czasach na północ od miasta Toropiec trwały krwawe walki

Na stronie są wątki właśnie o tym zespole. Warto poszukać i przeczytać o co chodzi.

Powodzenia
Irena
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

Irena_Powiśle pisze:jakaś bezsensowna rozmowa.
to napisałeś

trzeba było napisac dokładnie do których instytucje i do których archiwów.

Do Rosji zapewne wyjechał podczas pierwszej wojny światowej. Niestety nie wiem co tam robił......

Czy to nie jest bieżeniec??? Wyjechał na wycieczkę???
Masz 3 opcje:
- bieżeniec
- brał udział w I WŚ, był ranny, został w szpitalu gdzies na tych terenach
- przyjechał do Rosji z powodu pracy przed rokiem 1917

dalej rewolucja ect, droga powrotna utrudniona, do Polski przez Łotwę albo tereny finlandzkie, raczej przez Łotwę bo w tych czasach na północ od miasta Toropiec trwały krwawe walki

Na stronie są wątki właśnie o tym zespole. Warto poszukać i przeczytać o co chodzi.

Powodzenia
Irena
Szanowna Pani,

co jest bezsensowne?

Ja się odnoszę do terminu Bieżeństwo definiowanego następująco:

masowa ewakuacja, w polszczyźnie nazywana też wygnaniem, przesiedleniem lub wysiedleniem ludności, głównie wyznania prawosławnego, z zachodnich guberni Imperium Rosyjskiego w głąb Rosji, po przerwaniu linii frontu przez wojska niemieckie w okresie od 3 maja do września 1915 roku. Apogeum bieżeństwa przypada na okres od wiosny do jesieni 1915 roku.
pozdrawiam

Kamil
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Ok, nie był bieżeńcem, był ewakuowanym?

No i
https://toropec.bezformata.com/listnews ... /72296789/
prawie już rok temu.

PS bo żeby rozmowa miała sens trzeba moim zdaniem nie trzymać połowę informacji w tajemnicy a od razu napisać co jest już wiadomo.

i moja ostatnia rada.
W mieście Toropiec jest Muzeum miasta.
strona
http://museum.ru/M1031
to mail
tgom@tvcom.ru
można wprost napisać i zapytać gdzie są metryki z interesującego okresu.
carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

[quote="Irena_Powiśle"]Ok, nie był bieżeńcem, był ewakuowanym?

Rozmawiałem z rodziną. jedyne co mówią to to, że podobno był oficerem i że może był tam ze względu na I Wojnę Światową. Na prawdę nikt nic o nim nie wie. Jego żona podobno miała braci popów w mieście Toropiec. Wszystko podobno... żadnego źródła poza ustnymi, szczątkowymi przekazami.

No i
https://toropec.bezformata.com/listnews ... /72296789/

ale z archiwum z Tweru napisali, że nie mają dokumentów z Toropca.....

PS bo żeby rozmowa miała sens trzeba moim zdaniem nie trzymać połowę informacji w tajemnicy a od razu napisać co jest już wiadomo.

Więc: dzwoniłem do archiwów państwowych stosownych dla miejsca urodzenia pradziadka, miejsca zamieszkania, miejsca narodzin jego dzieci, miejsca zgonu, do USC w tych miejscach. Są ogromne braki w księgach meldunkowych, rejestrach... jednym słowem: wszędzie tam, gdzie mógł być jakikolwiek ślad o pradziadkach to brak dokumentów. Dzwoniłem nawet do Sądu. Niestety hipoteka domu, w którym mieszkali została odtworzona na podstawie aktu o zasiedzeniu. Nie ma tam nic o pradziadkach....

i moja ostatnia rada.
W mieście Toropiec jest Muzeum miasta.
strona
http://museum.ru/M1031
to mail
tgom@tvcom.ru
można wprost napisać i zapytać gdzie są metryki z interesującego okresu.

napiszę.... tylko ciekawe dlaczego ani Twer ani Psków ani USC Toropiec nie wiedzą, gdzie są takie księgi
pozdrawiam

Kamil
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Jeśli był oficerem wojsku carskiego to jego teczka powinna być w RGWIA.
Ale jeśli ożenił się po roku 1917-18 nie będzie w nią zapisane dane małżonki i los co stało dalej.
Jesli nie mylę się właśnie gdzieś na tamtych terenach stacjowały w czasie Wojny Domowej właśnie białogwardziści. Jeśli tak to mogli wrócić do Polski z resztą wojska, szlaki/drogi powrotne były różne ale jak napisałam prawdopodobniej to przez Łotwę.

Jeśli krewni prababci byli duchownymi to mogli być represjaonowani w latach 30-ch, trzeba poszukać na odpowiednich listach nazwisko/miejsce urodzenia, może coś to da.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”