... staropolszczyzny mi się zachciało.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

... staropolszczyzny mi się zachciało.

Post autor: Virg@ »

Jak by było mało (że też mnie coś podkusiło), staropolszczyzny mi się zachciało.
Skoro jednak zdobyłam już, przypadkiem i cudem, ten kolejny, pisany w dobie staropolskiej rękopis, proszę serdecznie o pomoc w jego odczytaniu i określeniu co to za dokument.

Anno Domini Millesimo sexcentesimo nonagesimo nono (nie można zapisać A.D. 1699), ten kto sporządził dokument, wspomina w nim o znanym mi najwcześniejszym rejestrze szkód (zobacz strona 5):
Sprawa dotyczy rekwizycji wojskowych we wsi Odrzykoń.
Rzecz działa się w sobotę przed białą niedzielą 1661, czyli dnia 23 kwietnia –
„Anno Domini 1661
Regestr czo kolwiek skot porobiły żołnierze we wsi
w Odrzikoniu w szobotę przet białą niedzielą, ktorzi staly.
Na przot kędy stal namieśnik u anielnika
skody uczynil zloty 16 ze skrętamy które mu pobraly.”

- Był też i późniejszy, drugi, to: „Rejestr szkód poczynionych w Majętności Dziedziczney Jaśnie Wielmożnego Jeomci Pana Jana z Dąbrowice Firleia Kasztelana Sanockiego Odrzykonia od chorągwie Roty Husarskiey Jaśnie Wielmożnego Jeomci Pana Woiewody Krakowskiego na Consystecyą do Krosna idącey w Roku Pańskim 1698”.
Gdy w 1698 roku chorągiew roty husarskiej, należąca do wojewody krakowskiego, podążała „na Consystecyą do Krosna”, zatrzymała się w Odrzykoniu i dokonała we wsi sekwestracji (zaboru) towarów w blisko stu chłopskich gospodarstwach. Straty oszacowano na łączną kwotę ponad 389 złotych. Wtedy też mój protoplasta po kądzieli, Kazimierz Nawrocki, stracił produkty o łącznej wartości 6 złotych i 25 groszy.

Wpatruję się w zapisy i trudno mi dociec o czym faktycznie mowa w dokumencie z 1699 roku?
Czy dobrze się domyślam, że chodzi w nim o:
- trzeci (zobacz strona 2): „Rejestr Szkod wiele który Chłop ma w Odrzykoniu dobrach Jaśnie Wielmożnego Pana Pana z Dąbrowiec Firleia Kasztelana Sanockiego od Chorągwie Wielmożnego Jego Mości Pana Starosty Nowomieyskiego prawdziwie spisany, którzy stanęli noclegiem dnia 23(?) września 1699”.
Szkody spisano w sumie na złotych(?) 200:

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Łączę serdeczności –
Lidia

- - - - - - -
//Edit

Zgodnie z sugestią Henryka (poniżej), poprawiłam pierwotny tekst: „wielce który Chłop na W”, na:
"wiele który Chłop ma w".
Lidia
Ostatnio zmieniony pt 06 gru 2019, 16:10 przez Virg@, łącznie zmieniany 1 raz.
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

Na pewno nie jest tam "wielce który" tylko "wiele który", czyli po naszemu "ile który". Więc może jest tam zwrot "wiele który Chłop ma", czyli ile który chłop poniósł szkód.

Henryk
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Henryku,
dziękuję za zainteresowanie i Twoją trafną uwagę. Oczywiście masz słuszność.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

Witaj,
coś mi tan Haniebnik przypomina, więc przeczytała i prawie, prawie mi się (chyba?) udało to tak:

Rejestr
Szkod wiele który Chłop na W Odrzykoniu dobrach Jaśnie Wielmożnego Jegomości Pana Jana z Dąbrowic Firleja Kasztelana Sanockiego od Chorągwie Wielmożnego Jego Mości Pana Starosty Nowomieyskiego prawdziwie spisany, którzy stanęli noclegiem dnia 28 września 1699.
Stefan z przypisneni do Siebie ma Szkody R 52
Moząkowa ma szkody R 3
Halig R 7
Bardzik R 14
Bardzik R 13
Grzybała R 9
Haniebnik R 13
Halus R 6
Galon R 12
Stipula R 15
Grzybała młody R 16
Choynost R 12
Maca R 15
Cebula R 8
Kalina? R 8
Cirek R 2
Kołodziey R 3
Juszce R 7
Jakubus R 7
Bardzik R 7
...?tar? …R7
Folra R6
Noga R 26
Guszkowa R 12
Razem 280 R (reńskich, jak sądzę)

tyle mogę na szybko - pozdrawiam, ewa
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Ewo,
dziękuję ślicznie.

U Haniebnika w Odrzykoniu, w sobotę przed białą niedzielą A.D. 1661, stał kwaterą namiestnik, kiedy to żołnierze szkody mu uczynili na złoty 16 ze skrętami, które mu pobrali :(

Ów Haniebnik (zapisany tak w obu rejestrach szkód: z 1661 i 1699 r.), to najpewniej Paweł Haniebny, jeden z kmieci odrzykońskich (których było w tym okresie 44). W jego domu (według spisu z 1662 roku) mieszkało 14 osób, w tym: Zofia żona jego; trzech parobków służebnych (Jan, Sebastian i Zachary); pogoniec służebny Wojciech; trzy służebne; komornik Wojciech Gomotka z żoną i córką; Nobiles Gabriel Krupienski (?) z żoną i córką na komorze.

Zastanawiam się, kiedy Paweł Haniebny poniósł większe straty A.D. 1661, gdy stracił towary za 16 złotych, czy A.D. 1699, tracąc R 13?

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”