Szyburski - wariacie nazwiska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

AdalbertuSobieray

Sympatyk

Post autor: AdalbertuSobieray »

Dzień dobry,
mam pytanie, otóż w parafii i okolicach mojego pradziadka na przestrzeni wielu lat spotykam się z wieloma odmianami pisowni nazwiska i tak pojawia się Szyburski, Szyborski, Siburski, Psiborski, Przyburski, Przyborowski a także skrócone Szybura, Sibora, Psibora, Przybora. Niestety nie jestem w stanie wykluczyć/potwierdzić ich połączeń rodzinnych ale ciekaw jestem czy nazwiska mogły podlegać aż takim wariacjom? Pytanie naiwne bo pewnie tak, ale nie daje mi to spokoju...
Dziękuje za informacje
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

W moim drzewku, moje nazwisko przyjmowało postać: Tyburski, Tiburski, Styburski, Tyburz, Tyburtz, Tyburc. Obok występują formy Ziburski, Tyburowski, Tybura, Tyborski z którymi powiązań nie znalazłem. Podobnie jest z Morellą i powiązanymi formami Morela, Morelowski, Moralewski, Morelak. Jeśli chodzi o Tyburskich to najstarsze zapisy maja postać Tyburski. Pruskie to Tyburz lub Tyburtz czyli zniemczenie. Tyburc to spolszczenie zniemczonej formy Tyburz. mam akt na którym urzędnik wpisał Tyburz, a zeznający podpisał Tyburski. Formy Tiburski , Tybursky czy Styburski to pewnie błędy urzędnicze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”