Dobry wieczór
Na akcie zgonu mojego 4xpradziadka odnalazłem, że jego inwentarz wart był 300 złotych polski. Był to rok 1841 w parafii Leoncin pod Warszawą. I tu się rodzi moje pytanie. Ile to na dzisiejsze? Albo przynajmniej o taki chłop mógł za to kupić? Chciałbym oszacować, jak zamożnym był gospodarzem.
Pozdrawiam - Wojciech Wosiński
300 zł w 1841 ile to dzisiejszych
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Potomek_Wosinskich

Witam,
Profesor Zbigniew Żabiński opracował wskaźnik wartości pieniądza, który nazwał trofą. Trofa to koszt przeciętnego dziennego wyżywienia dorosłej pracującej osoby. W 1841 roku wynosiła ona 0.37 zł. Aktualnie wynosi ona 12.96 zł. Czyli 300 zł w 1841 roku po przeliczeniu według tego wskaźnika daje 10508 zł dziś. Jest to duże uproszczenie w podejściu do tematu wartości pieniądza ale zawsze daje jakieś wyobrażenie.
Profesor Zbigniew Żabiński opracował wskaźnik wartości pieniądza, który nazwał trofą. Trofa to koszt przeciętnego dziennego wyżywienia dorosłej pracującej osoby. W 1841 roku wynosiła ona 0.37 zł. Aktualnie wynosi ona 12.96 zł. Czyli 300 zł w 1841 roku po przeliczeniu według tego wskaźnika daje 10508 zł dziś. Jest to duże uproszczenie w podejściu do tematu wartości pieniądza ale zawsze daje jakieś wyobrażenie.
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek