Poszukuje swojego pradziadka Wiktora Wesołowskiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Damianw3214

Sympatyk

Poszukuje swojego pradziadka Wiktora Wesołowskiego

Post autor: Damianw3214 »

Nazywał się Wiktor Wesołowski, miał syna Andrzeja i Jurka. Urodził się w 1918 w Aleksandrowie. Zginą gdy miał 33 lata w roku 1951. Posiada medal za ,,Odrę, Nysę i Bałtyk". Gdzie mogę znaleść jego akt urodzenia,małżeństwa, zgonu. A jeśli nie jego to jego rodziców? Był sierżantem, synem Adama. Czy jest możliwość że kiedyś uda mi się znaleść jego fotografię ? Na jakich stronach szukać informacji a może wy coś kojarzycie?
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Jest to twój pradziadek ,wiesz gdzie się urodził,
w USC jest jego Akt urodzenia ,więc napisz.

Który Aleksandrów?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandr%C3%B3w
Pozdrawiam
Ela
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ze zgonem w 1951 może być trudniej
ale dane do małżeństwa np z AU, AM rodzica powinny pomóc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Damianw3214

Sympatyk

Pobłocka_Elżbieta pisze:Jest to twój pradziadek ,wiesz gdzie się urodził,
w USC jest jego Akt urodzenia ,więc napisz.

Który Aleksandrów?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandr%C3%B3w
Jest to Aleksandrów w woj.dolnośląskim
W jaki sposób mam napisać USC?
Wioletta_Joniak

Sympatyk

Post autor: Wioletta_Joniak »

Witaj
Najszybszy sposób to zadzwonić do USC i dowiedzieć się czy mają jeszcze księgę urodzin. Minęło 100 lat. Jeżeli tak to w każdym USC w Polsce możesz prosić o odpis aktu (składasz stosowny wniosek). Nieraz w aktach są dopiski np, dotyczące zgonu. Dużo aktów powstałych po wojnie istnieje już w formie elektronicznej, a akta przedwojenne muszą być wpuszczone w sieć, mają wtedy swój numer, który poda Tobie USC i pod tym numerem Urząd w którym chcesz odebrać akt będzie szukać tego dokumentu. Ja nigdy nie miałam problemu z uzyskaniem aktów. Jeżeli chcesz uzyskać dostęp do oryginału to musisz udać się do USC gdzie akt się znajduje.

Pozdrawiam
Wioletta
ladra_sonia

Sympatyk

Post autor: ladra_sonia »

Z tego co się orientuje to w dolnośląskim nie ma Aleksandrowa...Jesteś pewny,że to nazwa miejscowości?
Jedyne co mi się kojarzy to pałac Alexandrów w miejscowości Samotwór
Pozdrawiam
Sonia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Ja bym jednak zaczął od aktu zgonu. Jakoś ten 1918 Dolny Śląsk, czyli Niemcy a potem po 1918 dalej Niemcy w kontekście medali ww. jakoś nie do końca gra. Choć oczywiście mogli się po 1918 do Polski przenieść.
Pałac Aleksandrów lub Aleksandrowice dolnośląskie
Ostatnio zmieniony wt 10 gru 2019, 18:17 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
ladra_sonia

Sympatyk

Jeśli zmarł na Dolnym Śląsku to najlepiej skontaktować się z USC we Wrocławiu- choć jeśli to daleko to można w każdym USC złożyć taki wniosek o wydanie AZ
Pozdrawiam
Sonia
Damianw3214

Sympatyk

Ile lat archiwa trzymają dokunenty, przepraszam za takie zapewne banalne pytania, ale jestem w tej dziedzinie nowy, a bardzo mnie zainteresowała, na jakich stronkach internetowych mogę poszukać takich akt ? Jak to wygląda dokładniej z tym USC, O co się spytać ? O co chodzi z tym numerem który dostane? Gdzie go potem użyć?

Z góry dziękuje!
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Wiktor Wesołowski zm.11.06.1951r.

Wrocław ,cment.Grabiszyn
https://www.findagrave.com/memorial/164272392
Pozdrawiam
Ela
Wioletta_Joniak

Sympatyk

Post autor: Wioletta_Joniak »

Akta zgonu wg ustawy są w USC 80 lat, Opiszę mój przypadek. Nie znałam dokładnej daty zgonu mojej prababci, były to lata 1954-55. Wiedziałam w jakiej parafii została pochowana. Skontaktowałam się z Urzędami, które były blisko tej parafii (napisałam e-maile na adresy USC dostępne w internecie). Z jednego z Urzędów uzyskałam odpowiedź, że mają akt zgonu i jest on dostępny już w formie elektronicznej. Drugi przypadek to przedwojenny ślub. USC na moją prośbę udostępnił ten akt w sieci, nadał jemu numer, na podstawie którego odpis odebrałam w miejscowym USC.

Pozdrawiam
Wioletta
Damianw3214

Sympatyk

Czyli drogą mailową też można ?
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór.

Można napisać maila, tylko proszę się podpisać imieniem i nazwiskiem. Zależy od USC i uprzejmości pań obsługujących, jeśli nazwisko jest to samo, to nie powinno być problemu, sam dowód wystarczy. Najlepiej zadzwonić i zapytać.

Sugeruję zacząć od AZ, tam będą (powinny być w tym okresie już) szczegółowe dane: jego rodziców, daty i miejsca urodzenia. Potem szuka się AU i cofa się akt, po akcie.

Powodzenia w szukaniu,
Artur
ladra_sonia

Sympatyk

AZ z USC można uzyskać drogą elektroniczną poprzez wniosek na EPUAP ;)
Pozdrawiam
Sonia
Damianw3214

Sympatyk

Dziękuje za odpowiedz, co to znaczy akt po akcie, jeszcze eaz przepraszam za takie pytania😂
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”