Uprzejmie informuję, że ktoś zabił Bibliotekę Cyfrową UW
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Brak możliwości przeszukiwania tekstu sprawia, że staje się afunkcjonalna, ale za to można sobie poszukać po sponsorze digitalizacji
https://crispa.uw.edu.pl
https://crispa.uw.edu.pl
-
poz_marecki

W itam ,wlasnie też zauważyłem parę dni temu że w Google jak szukam ebuw.dlibra
to wyskakuje ten odnośnik.Dobrze ze zdążyłem pliki pobrać. Co dalej ?Jak żyć?
pozdrawiam
poz_marecki
to wyskakuje ten odnośnik.Dobrze ze zdążyłem pliki pobrać. Co dalej ?Jak żyć?
pozdrawiam
poz_marecki
Fatalna sprawa, może coś jeszcze poprawią. Bo chyba skany gazet są, tylko nie można (chyba, że nie umiem) wyszukiwać w tekście.
A pewnie miało być lepiej

Ewa
A pewnie miało być lepiej
Ewa
-
Rychter_Ida

Uprzejmie informuję że ktoś zabił bibliotekę cyfrową UW
Witam
Niestety chciałam odwiedzić wczoraj, ale to kompletny bubel. Brak możliwości wyszukiwania nazwisk w tekście czyni ją martwą.
Barbara
Niestety chciałam odwiedzić wczoraj, ale to kompletny bubel. Brak możliwości wyszukiwania nazwisk w tekście czyni ją martwą.
Barbara
Barbara
-
Sławek_Binczak

Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
-
Rychter_Ida

Jestem bardzo ciekawa ile ktoś zainkasował za morderstwa. Napewno kupę forsy.
Jak ktoś znajdzie sposób na odszukiwanie osób w bibliotece cyfroqej UW to bardzo proszę o informację.
Jak ktoś znajdzie sposób na odszukiwanie osób w bibliotece cyfroqej UW to bardzo proszę o informację.
Barbara
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Dobra wiadomość, jest taka, że podobno wiedzą, że się ludziom to nie podoba.
Zła, że dopiero teraz z tego sobie zdali sprawę i podobno pracują nad wyszukiwaniem.
To jest tak, jak bibliotekarze robią system pod siebie, a nie dla użytkowników.
Zabrakło wyobraźni.
Ale za taki brak wyobraźni, marnotrawienie środków publicznych powinna być odpowiedzialność karna.
Zła, że dopiero teraz z tego sobie zdali sprawę i podobno pracują nad wyszukiwaniem.
To jest tak, jak bibliotekarze robią system pod siebie, a nie dla użytkowników.
Zabrakło wyobraźni.
Ale za taki brak wyobraźni, marnotrawienie środków publicznych powinna być odpowiedzialność karna.
„Lepiej" jest wrogiem „dobrego" – kilka już wieków temu podzielił się swoim przekonaniem Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet (1694-1778), francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.
Od tamtego czasu działania „poprawiaczy dobrego” nadal potwierdzają tę prawdę.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Od tamtego czasu działania „poprawiaczy dobrego” nadal potwierdzają tę prawdę.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Tak, zamiast wyszukiwania tekstowego mam historię logo i oczopląs na stronie głównej.
Ciekawe czy system został zakupiony, czy też tworzył go jakiś zespół inforamatyków, bo bibliotekarze chyba tego nie robili i pewnie nawet z nimi nikt tego nie konsultował.
Ewa
Ciekawe czy system został zakupiony, czy też tworzył go jakiś zespół inforamatyków, bo bibliotekarze chyba tego nie robili i pewnie nawet z nimi nikt tego nie konsultował.
Ewa
-
Artur_Andrzej

Witam wszystkich.
Mnie także zaniepokoiły zmiany na e-buwie. W tej sprawie pozwoliłem sobie napisać do crispa. Oto co mieli do powiedzenia:
Odpowiadając na Pana list informuję, że niestety w obecnym kształcie nie ma możliwości prowadzenia poszukiwań pełnotekstowych w całej bazie. Wyszukiwanie pełnotekstowe możliwe jest w pojedynczym obiekcie.
Obecnie pracujemy nad kompletnością importu obiektów z e-bUW. Dopiero w dalszej kolejności przystąpimy do prac pozwalających na uruchomienie wyszukiwania pełnotekstowego w całej bazie.
Zatem czekamy cierpliwie... bo co innego pozostało.
Artur
Mnie także zaniepokoiły zmiany na e-buwie. W tej sprawie pozwoliłem sobie napisać do crispa. Oto co mieli do powiedzenia:
Odpowiadając na Pana list informuję, że niestety w obecnym kształcie nie ma możliwości prowadzenia poszukiwań pełnotekstowych w całej bazie. Wyszukiwanie pełnotekstowe możliwe jest w pojedynczym obiekcie.
Obecnie pracujemy nad kompletnością importu obiektów z e-bUW. Dopiero w dalszej kolejności przystąpimy do prac pozwalających na uruchomienie wyszukiwania pełnotekstowego w całej bazie.
Zatem czekamy cierpliwie... bo co innego pozostało.
Artur
Witam,
spróbowałem sprawdzić czy faktycznie jest możliwe pełnotekstowe wyszukiwanie na pojedynczym obiekcie, tak jak to zapewnia CRISP.
W tym celu postanowiłem wyświetlić następująca gazetę: KW nr. 208 z 1911 roku, gdzie wiedziałem że jest na niej, na stronie 10-tej, nekrolog Leona Karasińskiego.
Aby ją "przywołać" użyłem następujące "Wyszukiwanie zaawansowane":
1. Tytuł zawiera frazę Kurjer
2. Tytuł zawiera frazę Warszawski
3. Data równa się frazie 1911
4. Tytuł zawiera frazę 208
Po kliknięciu na jedyny "Wyniki poszukiwania" otwiera się skan wyszukiwanego KW. Wyszukiwanie testowe jest możliwe tylko po wybraniu formatu PDF i wybraniu symbolu Soczewki, gdzie w polu Szukaj należy wpisać wyszukiwane słowo, np. Leon.
Problem polega na tym że aby go zobaczyć na znalezionej stronie trzeba kliknąć na symbol Soczewki parę razy bo za każdym razem po kilku sekundach wyszukiwane słowo przestaje być zaznaczone ! Ohydna wyszukiwarka
Pozdrawiam,
Kuba
spróbowałem sprawdzić czy faktycznie jest możliwe pełnotekstowe wyszukiwanie na pojedynczym obiekcie, tak jak to zapewnia CRISP.
W tym celu postanowiłem wyświetlić następująca gazetę: KW nr. 208 z 1911 roku, gdzie wiedziałem że jest na niej, na stronie 10-tej, nekrolog Leona Karasińskiego.
Aby ją "przywołać" użyłem następujące "Wyszukiwanie zaawansowane":
1. Tytuł zawiera frazę Kurjer
2. Tytuł zawiera frazę Warszawski
3. Data równa się frazie 1911
4. Tytuł zawiera frazę 208
Po kliknięciu na jedyny "Wyniki poszukiwania" otwiera się skan wyszukiwanego KW. Wyszukiwanie testowe jest możliwe tylko po wybraniu formatu PDF i wybraniu symbolu Soczewki, gdzie w polu Szukaj należy wpisać wyszukiwane słowo, np. Leon.
Problem polega na tym że aby go zobaczyć na znalezionej stronie trzeba kliknąć na symbol Soczewki parę razy bo za każdym razem po kilku sekundach wyszukiwane słowo przestaje być zaznaczone ! Ohydna wyszukiwarka
Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
kuba64[małpka]posteo.it
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
w ramach obiektu można?
to i tak dobrze
jak OCRem w academice książkę telefoniczną przejechali to przyjęli obiekt=strona
czyli książka to nie jedno, a tysiąc wyszukiwań strona po stronie:)
a jaka rada/prognoza?
automaty zablokują - te napisane do wyszukiwań szerszych niż jeden obiekt
i priorytet się zmieni, albo utną dostęp, jakiś lejek wsadzą etc, na to energię poświęcą
to i tak dobrze
jak OCRem w academice książkę telefoniczną przejechali to przyjęli obiekt=strona
czyli książka to nie jedno, a tysiąc wyszukiwań strona po stronie:)
a jaka rada/prognoza?
automaty zablokują - te napisane do wyszukiwań szerszych niż jeden obiekt
i priorytet się zmieni, albo utną dostęp, jakiś lejek wsadzą etc, na to energię poświęcą
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
A, komu zależało na zmianie witryny http://mapy.geoportal.gov.pl, gdzie można było znaleźć różne rodzaje map, w tym fizyczne, np. w rozszerzeniu Raster. Pewnie sprzedawcom tychże map?! Były bardzo pomocne w dokładnym zobrazowaniu lokalizacji danej miejscowości wobec przyległego terenu. Chyba, że źle się poruszam po stronie, na której przybyło różnych "dziwacznych" zakładek.
Robert
Robert