Wieś Kelle - gdzie się znajduje?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam,
w akcie ślubu, jako miejsce urodzenia pana młodego podano wieś Kelle w Prusach. Czy ktoś wie, lub domyśla się o jaką miejscowość może chodzić?
Ślub odbył się w parafii Piotrków Kujawski.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/L ... eat=direct
pozdrowienia
Ela
w akcie ślubu, jako miejsce urodzenia pana młodego podano wieś Kelle w Prusach. Czy ktoś wie, lub domyśla się o jaką miejscowość może chodzić?
pozdrowienia
Ela
Witaj Elu,
Może dobrze trafiłem.
Kiełkuty dawniej Stare Kiełkuty (niem. Alt Kelken) – wieś w Polsce położona w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie ostródzkim, w gminie Małdyty.
W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa olsztyńskiego.
Wieś wzmiankowana w dokumentach z roku 1359 jako wieś pruska na 10 włókach. Pierwotna nazwa Kellekulle najprawdopodobniej wywodzi się od imienia Prusa - Kelle. W roku 1782 we wsi odnotowano 8 domów (dymów), natomiast w 1858 w 13 gospodarstwach domowych było 89 mieszkańców. W latach 1937-39 było 80 mieszkańców. W roku 1973 wieś Stare Kiełkuty należała do powiatu morąskiego, gmina Małdyty, poczta Dobrocin.
Nowe Kiełkuty w 1973 wymieniane są jako niezamieszkany przysiółek. Prawdopodobnie po tym okresie, na skutek zaniku "Nowych Kiełkutów", Stare Kiełkuty zmieniły nazwę na Kiełkuty (nie było potrzeby rozdzielanie na dwie osady o innej nazwie).
Na zachód od wsi położone jest jezioro Łążka.
Jeżeli o to chodzi to mnie cieszy
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Może dobrze trafiłem.
Kiełkuty dawniej Stare Kiełkuty (niem. Alt Kelken) – wieś w Polsce położona w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie ostródzkim, w gminie Małdyty.
W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa olsztyńskiego.
Wieś wzmiankowana w dokumentach z roku 1359 jako wieś pruska na 10 włókach. Pierwotna nazwa Kellekulle najprawdopodobniej wywodzi się od imienia Prusa - Kelle. W roku 1782 we wsi odnotowano 8 domów (dymów), natomiast w 1858 w 13 gospodarstwach domowych było 89 mieszkańców. W latach 1937-39 było 80 mieszkańców. W roku 1973 wieś Stare Kiełkuty należała do powiatu morąskiego, gmina Małdyty, poczta Dobrocin.
Nowe Kiełkuty w 1973 wymieniane są jako niezamieszkany przysiółek. Prawdopodobnie po tym okresie, na skutek zaniku "Nowych Kiełkutów", Stare Kiełkuty zmieniły nazwę na Kiełkuty (nie było potrzeby rozdzielanie na dwie osady o innej nazwie).
Na zachód od wsi położone jest jezioro Łążka.
Jeżeli o to chodzi to mnie cieszy
Serdecznie pozdrawiam
Marek
Re: Wieś Kelle - gdzie się znajduje?
Najpewniej chodzi o wieś Kolno (Kellen, później Groß Köllen) w powiecie reszelskim. Jest to dawna katolicka Warmia. Może też Chełkowo w powiecie Kościan czyli Kelke (pisane szwabachą wygląda trochę jak Kelle). Jeśli akt dotyczy drugiej połowy XIX wieku to bardziej obstawiałbym Chełkowo. Z drugiej strony w katastrze z 1772 to nazwisko pojawia się w Bobrowie i Ostrowitem koło Brodnicy. Wsi o nazwie "Kelle" nie mogłem znaleźć. Najbliższa brzmieniem jest miejscowość "Gross Kelle" w dzisiejszym Landkreis Mecklenburgische Seenplatte. Ta miejscowść jedna wg. mojego rozeznania nigdy nie była częścią Prus. Pozdrowienia, Witekel_za pisze:Witam,
pozdrowienia
Ela
Witam,
Może chodzi o istniejącą kiedyś osadę Małe Kelle ( Parva Kelle ), która była przysiółkiem wsi Mokre. Natomiast wieś Mokre znajdowała się na przedmieściach Torunia. Obecnie jest to dzielnica Torunia. Jeżeli to Cię zainteresowało, to podaję link do artykułu „Mokre w okresie staropolskim. Źródła do dziejów przedmieścia Torunia”:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... 4ab77d0e7e
W słowniku niemiecko polskim wyraz niemiecki „kelle” tłumaczony jest na polski jako: kielnia, łyżka wazowa, lizak.
Roman.
Może chodzi o istniejącą kiedyś osadę Małe Kelle ( Parva Kelle ), która była przysiółkiem wsi Mokre. Natomiast wieś Mokre znajdowała się na przedmieściach Torunia. Obecnie jest to dzielnica Torunia. Jeżeli to Cię zainteresowało, to podaję link do artykułu „Mokre w okresie staropolskim. Źródła do dziejów przedmieścia Torunia”:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... 4ab77d0e7e
W słowniku niemiecko polskim wyraz niemiecki „kelle” tłumaczony jest na polski jako: kielnia, łyżka wazowa, lizak.
Roman.
Witam ponownie.
Mam dla Ciebie nowy trop. Może jest to wieś KARLIN w gminie Nowogródek Pomorski w powiecie myśliborskim w województwie zachodniopomorskim. Kiedyś wieś ta nazywała się KELLER.
W gminie Nowogródek jest kilka kościołów: wieś Nowogródek Pomorski, wieś Karsko, Giżyn ( w tej wsi są dwa kościoły!!! ). W okolicy jest sporo kościołów. Ale nie wiem do jakiej parafii w XIX wieku należała wieś Keller ( Karlin ).
Roman
Mam dla Ciebie nowy trop. Może jest to wieś KARLIN w gminie Nowogródek Pomorski w powiecie myśliborskim w województwie zachodniopomorskim. Kiedyś wieś ta nazywała się KELLER.
W gminie Nowogródek jest kilka kościołów: wieś Nowogródek Pomorski, wieś Karsko, Giżyn ( w tej wsi są dwa kościoły!!! ). W okolicy jest sporo kościołów. Ale nie wiem do jakiej parafii w XIX wieku należała wieś Keller ( Karlin ).
Roman
-
Krystyna_Zaleska

Witam
Pytanie do Eli - czy udało Ci się zlokalizować tytułową wieś Kelle ?
Trafiłam na ten sam akt ślubu w Piotrkowie a przez szukaj na forum na
Twój wątek. Interesuje mnie młody z tego ślubu który biorąc ślub
nazywa się Chrapkiewicz ale umiera w 1852 roku jako Hinczewski ?
Według AM Marianna Chinczewska to jego matka.
Właśnie Chinczewskich/Hinczewskich szukam i sprawdzam
Pozdrawiam
Krystyna
Pytanie do Eli - czy udało Ci się zlokalizować tytułową wieś Kelle ?
Trafiłam na ten sam akt ślubu w Piotrkowie a przez szukaj na forum na
Twój wątek. Interesuje mnie młody z tego ślubu który biorąc ślub
nazywa się Chrapkiewicz ale umiera w 1852 roku jako Hinczewski ?
Według AM Marianna Chinczewska to jego matka.
Właśnie Chinczewskich/Hinczewskich szukam i sprawdzam
Pozdrawiam
Krystyna