Downarowicz, Danowskie, Borzymowskie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

LidiaDownarowicz

Downarowicz, Danowskie, Borzymowskie

Post autor: LidiaDownarowicz »

Witam,

Mam problem ze znalezieniem moich przodków. Mój prapradziadek Witold (Piotr) Downarowicz (ur. 1879) urodził się w Petersburgu i został ochrzczony w bazylice św. Katarzyny. Miał jeszcze 2 braci - Antoniego (ur. 1887) i Bronisława (ur. 1881) oraz 2 siostry - Łucję (Yulie, ur. 1877) i Julię (Marie, ur. 1880, ożenił się z Borzymowskim). Był też brat i siostra, którzy zmarli w dzieciństwie i nie wiedziałem o nich, ale dowiedziałem się, kiedy szukałem metryk w archiwach o Witoldu. Ojcem Witolda jest Antoni Downarowicz, syn Ksavery Downarowicza i Heleny, z domu Danowska (ojciec był Yuri/Georgy). Po rewolucji dwie siostry wzięły ślub i wyjechały do ​​Polski do swoich mężów, co się stało z Antonym, nie wiem na pewno. Mój prapradziadek Witold walczył po stronie białych podczas wojny domowej i zmarł w 1920 roku gdzieś na Ukrainie. Żona Witolda korespondowała z krewnymi, którzy wyjechali na jakiś czas do Polski, ale NKWD odwiedziła ją i jej rodzinę raz z groźbą wygnania za „szpiegostwo na rzecz Polski”, po czym zniszczyła wszystkie listy z adresami. Jej córki były w dzieciństwie i okazało się, że straciliśmy kontakt z częścią naszej rodziny. Sprawdziłem wiele wskaźników i list zmarłych, urodziło się i ożeniło w Petersburgu i Polsce, ale nie znalazłem żadnych odpowiednich danych. Powiedz mi, co można zrobić, czy są też inne źródła, w których można znaleźć informacje o przodkach?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”