Świąteczne przepisy naszych przodków

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

forum nie kulinarne, ale temat owszem
może faktycznie z uwagi na sąsiedztwo nie czysto kulinarny, bo pewnie musi być zabarwiony abo i nawet przechylony w stronę a skąd byli, a skąd wiemy etc

PS nie przez przypadek i nie było wyjątkiem, że sklepy kolonialne były zakładane także przez byłych zesłańców - nie cofam się dalej niż do połowy XIX wieku
co nie znaczy, że akurat w świątecznych potrawach musiały się obcości pojawiać
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ladra_sonia

Sympatyk

Post autor: ladra_sonia »

Włodku, bo to po prostu już jest takie nasze lekkie zboczenie ;)

Co do przepisu na tort to bardzo podobny przepis znalazłam w książce "Nowoczesna Kuchnia Domowa" A. Piętkowej z lat 30 XX w. z tymże tam przepis na krem jest inny...
"Mój" przepis jest oczywiście napisany przez ciocię ręcznie ale skąd go miała pierwotnie to nie mam pojęcia...u nas w domu zawsze był to tort cioci Gosi :)
Pozdrawiam
Sonia
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Ten przepis na tort orzechowy jest niemal identyczny jak mój "zdobyczny" od sąsiadki mojej babci, która z kolei ma go od swojej teściowej - czyli te lata 30 by się zgadzały. ;)
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”