Mazowiecki rejestr podatkowy z 1676 r

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

agatanowak

Mazowiecki rejestr podatkowy z 1676 r

Post autor: agatanowak »

Dzień Dobry,
czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu Mazowieckich rejestrów podatkowych z 1676 r. Szukam informacji z parafii Węgra o mieszkańcach Borkowo Falenta i Boksy. Wiem, że figurują w indeksie:

Borkowski
- Wawrzyniec, Wojciech, Franciszek, Mateusz inny Mateusz, Jakub, Maciej, Stanisław, Maciej, Marcin, Adam, Paweł i Wojciech — Borkowo Falenta (ziemia ciechanowska);
- Jakub, Jan — Borkowo Boksy (ziemia ciechanowska)

Krośnicki
- Stanisław, Jakub, Franciszek i Grzegorz — Borkowo Boksy (ziemia ciechanowska)

Z pozdrowieniami
Agata
jozefswider

Sympatyk

Post autor: jozefswider »

Witam.
Rejestrów podatkowych z 1676 r. nie mam , ale na Szukajwarchiwach .pl
w Archiwum Skarbu Koronnego są Rejestry pogłównego województwa mazowieckiego z lat 1673 , 1674 .
Pozdrawiam Józef Świderski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jest to regestr pogłównego prowincji wielkopolskiej rękopis o sygnaturze bodaj 1100 z Biblioteki Czartoryskich.
Tylko uwaga – bez uprzedniej rzetelnej kwerendy metrykalnej kompletni nieprzydatny. Spisany po łacinie; dominujący standardowy zapis to będzie( używając pierwszej osoby z Pani listy) Laurentius Borkowski cum uxore (czyli z żona). Oczywiście napisane ręcznie zwykle mało czytelnie. Tylko niekiedy może być dodatkowo wymieniony syn (dzieci) czasem parobek (problem że mało kto z drobnej szlachty go miał). Nie ma też Iw tych które przegladałem) kluczowego dla genealogii tamtych lat olim tu imię czyli po z jakiego imienia ojcu
Jeśli to Pani nie zniechęca to skany chyba można zakupić bez problemu. Piszę chyba bo ja robiłem to kilkanaście lat temu . Jako ciekawostka niech będzie że nie były to skany ale wycinki taśmy mikrofilmowej (takie jakie spotkać można w przeglądarkach w Archiwach). Od tego czasu technika poszła daleko do przodu i nie sadzę aby były jakieś kłopoty w zakupie. Prawdopodobnie będzie to jeden lub dwa skany , zatem wyjdzie tanio.
Przychylajac sie do poprzedniego wpisu też na podstawie własnej praktyki zdecydowanie polecam rejestry pogłównego z tych samych mniej więcej lat (Mazowsze to nie moja bajka, stąd nie wiem które lata sa ) z zasobu Archiwum Skarbu Koronnego AGAD. Ale jeśli sa w Szwa i w internecie (nie dowierzam) to bym najpierw to przećwiczył.
Szczurowski_Piotr

Sympatyk

Re: Mazowiecki rejestr podatkowy z 1676 r

Post autor: Szczurowski_Piotr »

agatanowak pisze:Dzień Dobry,
czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu Mazowieckich rejestrów podatkowych z 1676 r. Szukam informacji z parafii Węgra o mieszkańcach Borkowo Falenta i Boksy. Wiem, że figurują w indeksie:

Borkowski
- Wawrzyniec, Wojciech, Franciszek, Mateusz inny Mateusz, Jakub, Maciej, Stanisław, Maciej, Marcin, Adam, Paweł i Wojciech — Borkowo Falenta (ziemia ciechanowska);
- Jakub, Jan — Borkowo Boksy (ziemia ciechanowska)

Krośnicki
- Stanisław, Jakub, Franciszek i Grzegorz — Borkowo Boksy (ziemia ciechanowska)

Z pozdrowieniami
Agata
Proszę przesłać na mój adres e-mail swój namiar e-mail to prześlę fragment tego rejestru dot. ziemi ciechanowskiej (bezpłatnie oczywiście). Są w nim te wsie i osoby z w/w nazwiskami.
Poszukuję informacji źródłowych dot. nazwisk: Szczurowski, Pawlikowski, Hubert oraz Rotuski.
Wiadomości prywatne proszę przesyłać na adres mojej poczty elektronicznej:
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Witaj Piotrze.
Czy byłbyś tak uprzejmy i sprawdził czy figurują w parafii Ciechanów (miejscowości Kownaty Żędowe, Borowe i Wojnowe oraz Baby) nazwiska: Zembrzuski i Konarzewski?

Pozdrawiam
Zosia
Szczurowski_Piotr

Sympatyk

Hmm... Nie ma w tym rejestrze w parafii Ciechanów tych miejscowości... Czy te wsie napewno należały do parafii Ciechanów, a nie jakiejś innej w ziemi ciechanowskiej?

Uff! Przejrzałem całą ziemię ciechanowską (60 stron) i znalazłem jedynie w parafii czernickiej Kownaty-Secki, Kownaty-Maciejowięta i Kownaty-Pałowięta, ale to chyba nie o te chodziło... A w każdym razie nie ma tam Zembrzuskich i Konarzewskich.

Wygląda mi na to, że wsie, o których piszesz w 1676 roku jeszcze nie istniały, albo też pominięto je w rejestrze.
Poszukuję informacji źródłowych dot. nazwisk: Szczurowski, Pawlikowski, Hubert oraz Rotuski.
agatanowak

Post autor: agatanowak »

Serdecznie dziękuję Wszystkim za pomoc
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Piotrze, bardzo dziękuję. Być może w 1676 roku miejscowości o tych nazwach jeszcze nie było.
Najwcześniejszą metrykę chrztu dziecka o nazwisku Zembrzuski, urodzonego w Kownatach Żędowych (parafia Ciechanów) mam z 1740 roku.
Znalazłam też informację, że ten mój przodek (urodzony w 1740) wraz z bratem zostali urzędowo wprowadzeni w posiadanie odziedziczonych po rodzicach dóbr Kownaty Borowe, Kownaty Wojnowe i Kownaty Żędowe (Rzendowe) w 1767 r.

Pozdrawiam świątecznie
Zosia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jest zagwozdka bo Kownaty istniały. Są bardzo stare
Tu Borowe
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search.php?id=13580
Informacje o obu pozostałych częściach do wyklikania vide lewa strona hasła sąsiadujące.
Jak wspomniałem nie znam sie na Mazowszu ale na podstawie pobieznej lektury w internecie podejrzewam ze problem ze znalezieniem ich w regestrze polega na w tym że nie należały one do ziemi ciechanowskiej(co wynika min z w/w informacji o Kownatach) , były tuż za jej granicami w ziemi zawkrzeńskiej
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mazowsze
Ale jak ja znaleźć w regestrze? Będzie trudno; na własny użytek zrobiłem sobie przy przegladzie spis podziału jaki jest w regestrze . Ziemi zawkrzeńskiej w tej nazwie nie ma. Ta część diecezji płockiej spisana jest powiatami.
Geografia I RP niestety nie jest prosta.
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Piotrze!
Czy posiadasz tylko informację o ziemii ciechanowskiej? Moi przodkowie pochodzili z parafii Głusk pod Kampinosem, nie wiem, czy mógłbym coś odnaleźć. Mój przodek Józef Wosiński urodził się ok. 1700, może odnalazłbym jego ojca?

Pozdrawiam- Wojciech Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Zofia_Brzeska

Sympatyk

jamiolkowski_jerzy pisze:Jest zagwozdka bo Kownaty istniały. Są bardzo stare .......
Dziękuję za informacje i linki.
Muszę poszukać czegoś więcej o Ziemi Zawkrzeńskiej, bo z tych terenów mam też innych przodków (parafia Wieczfnia Kościelna).
Pozdrawiam
Z. B.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Po przeanalizowaniu moich zapisków „spisu treści" tego regestru najbardziej stosowny do szukania Kownat wydaje się być powiat (czy jak to zapisano districtus) niedzborski
Szczurowski_Piotr

Sympatyk

Sprawdziłem i trop Pana Jerzego okazał się prawidłowy. Poproszę o kontakt via e-mail to prześlę powiat niedzborski. Są te nazwiska, pojedyncze osoby.

Wojciechu, niestety nie mam dobrych wieści. Co prawda, w tym rejestrze jest ziemia sochaczewska, do której należał Kampinos, ale jest fatalnie spisana, to znaczy bez nazwisk właścicieli (tylko nazwy wsi i wysokość podatku). Sugerowałbym sprawdzenie w AGAD innych rejestrów z tego okresu. Są tam takowe.
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Tutaj możecie szukać rejestrów (regestrów) poborowych z niektórych rejonów Polski i z różnych lat.
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0#tabJednostki
Podobnie jak dla Jerzego Mazowsze to nie mój rejon, ale zapewne i tutaj będzie podobnie jak w Małopolsce.
To, że danej wsi nie ma w danym roku wykazanej przy danej parafii to nic nienormalnego. Często tak się zdarza. Nieraz pojawia się tylko sama nazwa wsi i nic więcej (zapewne w danym roku nie było poboru), często pomijany jest właściciel wsi. Zdarza się też, ze dana wieś umieszczona zostaje przy innej parafii (i niekoniecznie sąsiedniej).
Pozdrawiam!
Tadek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Dzięki Nie wiedziałem że tak dużo jest już w internecie. W tym zwykle bardzo przydatne taryfy pogłównego z lat 1662- 1674
Napisałem że nie dowierzam a ty proszę mazowieckie jest
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3/66
Klikajcie a znajdziecie swoja wieś. Dla wytrwałych. Kolejność niestety do samodzielnego rozgryzienia..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”