Witam!
Jerzy - nie wiem jaki jest Twój region, ale dla Małopolski mogę podać jeszcze jeden link (z 1579 r. bodajże). Inne regestry pogłównego (ale i czopowego) z Małopolski są na Wawelu i w BJ.
Dla szukających. Kolejność jest różna, ale podstawowe rzeczy - to znać ówczesne powiaty i dekanaty (a te były naprawdę różne).
Pozdrawiam!
Tadek
Mazowiecki rejestr podatkowy z 1676 r
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
jozefswider

Witam.
Ja też jestem z tych co preferowali wizyty w archiwach . Np. rejestry podatkowe przeglądałem
na mikrofilmach zamawianych do mego najbliższego archiwum z AGAD w Warszawie .Uważam ,że teraz
są lepsze czasy dla genealogów . Nie każdy może sobie pozwolić na wyjazdy do archiwów czy to
państwowych ,czy też parafialnych lub też zagranicznych .Chociaż nadal bardzo wiele dokumentów
nie ma w internecie , a i sama satysfakcja ze zdobycia wiadomości z oryginału jest sama w sobie wartością .
Pozdrawiam Józek
Ja też jestem z tych co preferowali wizyty w archiwach . Np. rejestry podatkowe przeglądałem
na mikrofilmach zamawianych do mego najbliższego archiwum z AGAD w Warszawie .Uważam ,że teraz
są lepsze czasy dla genealogów . Nie każdy może sobie pozwolić na wyjazdy do archiwów czy to
państwowych ,czy też parafialnych lub też zagranicznych .Chociaż nadal bardzo wiele dokumentów
nie ma w internecie , a i sama satysfakcja ze zdobycia wiadomości z oryginału jest sama w sobie wartością .
Pozdrawiam Józek