Potrzebuję informacji na temat wsi Łapcie,gm.Wyszki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Szymon_Lachowski

Sympatyk

Post autor: Szymon_Lachowski »

Xx
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 20:06 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 1 raz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

http://www.wyszki.pl/o-gminie/historia- ... apcie.html
Wymagałoby pogłębionych badać min metrykalnych ale ja na podstawie powszechnej lektury o istnieniu szlachty w tej wsi nie słyszałem (w spisach podatkowych ta wieś z wykazana własnością szlachecka nie występuje).
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Wieś ta nie należała do żadnych dóbr tutejszych hrabiów (np.Starzeńskich) itd. Nasuwa się pytanie: "Może to wieś zamieszkiwana przez Białorusinów" , otóż nie za bardzo ma to sens.. skoro mieszkańcy nawet przed powszechnym spisem ludności byli katolikami od wielu wielu lat..
Być może to wieś Chłopska , co by było bardziej prawdopodobne. Ale dalsze zbadanie tego dokładniej ustaliłoby jaką przeszłość skrywa ta wieś.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Nie wiem jaki jest cel poszukiwań i jakie sa źródła dotychczasowej wiedzy ale nie zaczynałbym od kwestionowania a trzymałbym się ustaleń historyków że Łapcie przynależały do dóbr strabelskich
Do przeczytania o początkach dóbr strabelskich
https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/b ... Wrobel.pdf
Łapcie jako część dóbr strabelskich sa wymienione cyt
W 1577 r. wspomniany Feliks Arciechowski opłacił podatek łanowy z imion swoich naprzód z imienia [Strabla] z włók 4½ osiadłych po groszy 20 a od ogrod-ników 3 po groszy 4. Item imienia Łapcow włók osiadłych 54½ po groszy 20, item z imienia Molawicz z włók osiadłych 3¼ po groszy 20, a od ogrodników 3 po groszy 4, a także za 4 dziedziczne i 2 doroczne koła młyńskie12, wreszcie od 2 karczm do-rocznych13
Zatem co pewne nie była to wieś osiadła przez szlachtę , była królewszczyzna która w imieniu króla władali wyznaczeni właściciele.
Jacy oni byli to w wersji bardzo popularnej poczytać można tu
http://dworypogranicza.pl/index.php/dwory/25-strabla
Jak widać Starzeńscy także zarządzali Łapciami.
Każda inna wersja wymagałaby udowodnienia, że Łapcie zostały z dóbr strabelskich wyłączone . Z taryf podatkowych to- moim zdaniem - nie wynika .Jest tych spisów kilka do przejrzenia. Przynajmniej dwa sa w internecie
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3?fil ... bJednostki
Powodzenia bo ja zostaje przy swoim że w Łapciach mieszkali poddani kmiecie. Sprawdziłem
https://szukajwarchiwach.pl/1/7/0/3/70/ ... hjj00OOfFw
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Hmm..
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 19:45 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 1 raz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Podwazyć ?? a skąd taki wniosek .Wprost przeciwnie !. Jeśli był dwór w Strabli to do niego należały i wsie. To były takie czasy a na pewno w tych (także moich stronach Juchnowiec,a siedze w tym amatorsko ponad 20 lat) że byli albo chłopi we wsiach chłopskich albo szlachta we wsiach drobnoszlacheckich . Pomijam dla uproszczenia ew dyskusje o rzemieślnikach czy innych wolnych stanach.
A nazwiska? Nie ma czegoś takiego że nazwisko jest szlacheckie tylko z samego jego brzmienia (zapisu). Proces tworzenia współczesnych nazwisk trwał w zasadzie do połowy XIX wieku. Nie wykluczam że przodkowie Lachowskich wykluli się w ramach tego procesu z tych z wymienionych w linku mieszkańców. Mogli przybyć także później. Nazwisko Lachowski występuje w wielu stronach choćby na Grodzieńszczyźnie. Nie pasjonuje mnie etymologia (tym się nie zajmuję) ale bardzo prawdopodobne że od Lach czyli Polak . W rusińskim środowisku mógł być to wyróżnik. Z Bańkowskim chyba łatwiej . Bardzo popularne pod Bielskiem nazwisko od matecznika wsi Bańki . Ród ma genezą bojarską. Tylko żę ze szlachectwem jest ten problem że trzeba go dowieść- dotrzeć do dokumentu (swojego!!)przodka u którego to szlachectwo jest zapisane.
Reasumując odpowiedzi na pytania skąd i w jaki sposób w Łapciach pojawili się Lachowscy i Bańkowscy(ale także przesłanek do szlacheckiego rodowodu) trzeba szukać wyłącznie poprzez solidną kwerendę ksiąg metrykalnych i innych dokumentów.
Pradziadek to pewnie okolice przełomu XIX i XXX wieku. Sporo szukania zostało.
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Ja wiem jak wyglądał mój pra pra dziadek od strony mojego Ojca, urodził się w 1852r,a jego zdjęcie jest na grobie i jest pochowany na tym nowym cmentarzu w Strabli. Szkoda że Księgi metrykalne do 1889 i starsze zostały utraccone.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Księgi są. Oryginały w AD w Drohiczynie, a te same na mikrofilmach choćby w Białymstoku, skąd można je ściągnąć do dowolnego archiwum państwowego w Polsce
http://www.bialystok.ap.gov.pl/arch/teksty/mikro/sc.pdf
tadeusz_k

Sympatyk

Re: Potrzebuję informacji na temat wsi Łapcie,gm.Wyszki

Post autor: tadeusz_k »

Szymon_Lachowski pisze:Ja wiem jak wyglądał mój pra pra dziadek od strony mojego Ojca, urodził się w 1852r,a jego zdjęcie jest na grobie i jest pochowany na tym nowym cmentarzu w Strabli. Szkoda że Księgi metrykalne do 1889 i starsze zostały utraccone.
Witam. Kopie ksiąg metrykalnych Parafii Strabla poczawszy od 1808 r do r 183? są w poczekalni .Pozdrawiam Tadeusz K.
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Dziękuję wszystkim za informacje , ciesze się również że będą dostępne księgi metrykalne parafii Strabla.
Zabomba

Sympatyk
Adept

Post autor: Zabomba »

Jeśli chodzi o Łapcie i inne miejscowości z parafii Wyszki to jestem w trakcie indeksacji metryk od 1779 r. jak ktoś jest zainteresowany nazwiskami to mogę sprawdzić.
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Zabomba , sprawdziłbyś czy jest ktoś o nazwisku Lachowski z 1840r wstecz ?
Zabomba

Sympatyk
Adept

Post autor: Zabomba »

Póki co to mam na razie jednego Lachowskiego w indeksach

21.07.1806 r. urodził się Jan Lachowski we wsi Mulawicze, rodzice Michał i Marianna.
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Xx
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 20:03 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 2 razy.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Czas najwyższy ustalić o jaka wieś chodzi. Łubice to zupełnie inna wies niz Łapcie
http://www.wyszki.pl/o-gminie/historia- ... ubice.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”