Salamon woj. świętokrzyskie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

paulapd

Post autor: paulapd »

witam nowicjusz na forum, poszukuję dalszego tropu nazwiska SALAMON woj. Świętokrzyskie, trop urwał się na latach 1799 chcę się dowiedzieć skąd to nazwisko pojawiło się w tym regionie--Sandomierz katedra Szczepan ojciec Bartłomieja czy urodził się w tym województwie ,czy przybył z Polski. .Odnalazłam 1620 data z tym nazwiskiem Regina Salamon --Sztolkówna co to za nazwisko Sztolka ,Sztolk ,Stolka.Bartłomiej zm w 1844 dwa slub yw 1825 miał 27 lat z Franciszką Tworek i 1832 Teresa Kuligowską miał 41 lat jak to rozwikłac nie mam prawidłowej daty urodzin.Do tego momentu katolicy . Serdecznie dziękuje za pomoc Renata
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

W moim drzewie występuje Salomea Salomon/Salamon, żona Marcina Snopkiewicza, zam. w Bogorii, zm. w 1852.
Pozdrawiam
Tomasz
paulapd

Post autor: paulapd »

Może to jacyś krewni z moim Szczepanem Salamonem --ostatni do którego dotarłam Sandomierz 1754-1814 zona Katarzyna Stola dalszych lat nie ma i trop mi się urwał. :( Pozdrawiam Renata
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Też mam wśród przodków dwie rodziny Salamonów.Jedna pochodzi z Częstochowy, a druga z okolic Kielc. Także koniec osiemnastego wieku. Przedstawicielka rodziny z Częstochowy zmarła w Piekoszowie pod Kielcami. Druga rodzina pojawiła się w Strawczynie, ale jeszcze w początkach dziewiętnastego wieku w metrykaliach nazywano ich Brzeziakami. Podejrzewam,że pochodzili z parafii Brzeziny koło Kielc.
Piotr
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Sztola, Stola podobne prawda?
Do dnia dzisiejszego Salamonowie występują w parafii Słupia Nadbrzeżna -parafia nad Wisłą i po drugiej stronie Wisły w Świeciechowie.Zresztą zajrzyjcie na Lubgens,tam aż roi się od Salamonów.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”