Potrzebuję informacji na temat wsi Łapcie,gm.Wyszki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Szymon_Lachowski

Sympatyk

Post autor: Szymon_Lachowski »

Zabomba,Jak znajdziesz jakichś Lachowskich zamieszkałych w Łapciach to powiedz w którym roku , ogółem chodzi mi aby ustalić gdzie Lachowscy zamieszkiwali najpierw czy w Mulawiczach czy w Łapciach a może gdzieś indziej.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Ja bym jednak szukał w Strabli
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 2_0606.jpg
być może w późniejszych latach te wsie trafiły do parafii w Wyszkach .
Do 1832 roku bez problemu można przeszukiwać samemu internet
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... alostocki/
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Patrzyłem w bodajże 1814r zmarł jakiś Lachowski z Mulawicz mający jeden rok,syn Stefana Jerzego. Do 1815r niema nic pozatym.
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

Parafia Topczewo rok 1822 ślub Jakub Lachowski z Mulawicz par.Strabla z Barbarą Zabrocką panną ze wsi Osówka.
Tadeusz K.
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Xx
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 19:51 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 1 raz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Proszę podpowiadać nie trochę ale wszystko co Pan wie ale… tylko na podstawie dokumentów metrykalnych. Bez tego jest to budowanie domków na piasku. Ten ślub z Kuźmicką to w jakiej parafii, w którym roku czy jest na to metryka? Bo jeśli napiszę ze Kuźmiccy mieszkali w Niewodnicy to przecież nie musiała tam mieszkać ta Rozalia. Jakim najstarszym dokumentem metrykalnym (a nie informacja z pośrednich przekazów) Pan dysponuje bo tylko taką metodą step by step cofając się do tyłu można zbudować wywód
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Xx
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 19:50 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 1 raz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Najskuteczniejszy sposób już wskazałem Powtórzę trzeba przeglądąc Strablę,ale bez pokoleniowych przeskoków
http://www.bialystok.ap.gov.pl/arch/teksty/mikro/sc.pdf
Ślubu tam nie będzie (jeśli był w Strabli to trzeba go szukac w AD w Drohiczynie) ale urodzenia i owszem będą bo do lat 70 tych.Metryki Lachowskich pewnie także. Wedle mnie te wszystkie wsie sa w Strabli ale gdybym sie mylił (to nie moje parafie i nie mój interes) to mikrofilmy Wyszek tez są .
Szymon_Lachowski

Sympatyk

Hmm..
Ostatnio zmieniony sob 26 gru 2020, 19:32 przez Szymon_Lachowski, łącznie zmieniany 1 raz.
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”