Parafia Wysokie Koło.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AndrzejG

Sympatyk

Parafia Wysokie Koło.

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Poszukuję akt metrykalnych z parafii Wysokie Koło (Mazowieckie) od 1750 do 1790r w Family Search z tej parafii są skany akt od 1797r.Ksiądz z w/w parafii mówił że najstarsze które posiada są z 19w.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Parafia Wysokie Koło.

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Andrzeju,

ja również interesuję się tą parafią. Skoro więc u księdza proboszcza nie ma ksiąg sprzed 1797 roku, a katalog zasobów metrykalnych podaje, że zachowały się od roku 1752: http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9921
można wnioskować, że być może księgi te są w archiwum diecezji radomskiej (mimo bezpośredniego linku na stronie archiwaonline.pl prowadzącego do zasobów FS: http://archiwaonline.pl/6-Linki.html ). Myślę, że na tej stronie nie ma kompletu informacji na temat zasobu ADR.
Może kiedyś wyjaśni się ta zagadka....

Pozdrawiam
Aneta
AndrzejG

Sympatyk

Parafia Wysokie Koło.

Post autor: AndrzejG »

Witaj Anetko.
Bardzo dziękuję Ci za informację,muszę szukać w tej parafii a konkretnie wieś Boguszówka wchodząca w skład tej parafii bo po wielu poszukiwaniach natrafiłem na ślad że tam mieszkał mój 4xpradziadek.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Parafia Wysokie Koło.

Dzień dobry Andrzeju,

chciałabym nieśmiało zapytać - czy może udało Ci się dotrzeć do najstarszych metryk tej parafii?
A może ktoś jeszcze jest w posiadaniu? Chodzi tu o lata 1752-1797.

Pozdrawiam
Aneta
Krzemińska_Małgorzata

Sympatyk

Parafia Wysokie Koło

Post autor: Krzemińska_Małgorzata »

Witam
Boguszówka, panie Andrzeju, funkcjonuje pod tą nazwą od od XVIIIw. Wcześniej pisano Kowalowa Wola, Boguszowa Wola lub Kowal-Wolya. Może trzeba spróbować w sąsiednich parafiach, Oleksów, Gródek, Czarnolas, a nawet Policzna. Wysokie Koło pełni rolę kościoła parafialnego dopiero od 1891r.
Dokładnie tak samo poszukuję swoich przodków. Wieś należała do parafii Oleksów, a jednak większość dokumentów znalazłam w Gródku.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Parafia Wysokie Koło

Dzień dobry,

czy ktoś może dotarł do najstarszych ksiąg metrykalnych tej parafii? Chodzi o lata sprzed 1797 r.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”