Czy to już "Moda na Sukces" - nie wiem co zrobić

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

podkarpacie

Sympatyk

Post autor: podkarpacie »

Witajcie,
Mam nie lada problem.
Podczas badań parafii Zgórsko (Podkarpackie), część mojej baardzo dalekiej rodziny to istna "Moda na Sukces"... ale po kolei:

Oto fragment drzewa:

Obrazek

Poniżej zdobyte metryki (niestety za wyjątkiem ślubów - brak dostępu)

U: Maria Sowa
Z: brak, ale rodziły się (a raczej umierały, bo do chrztów z tych lat nie mam dostępu) dzieci Marii i Piotra do 1951 r.

U: Piotr Walas
Z: Piotr Walas

U: Małgorzata Dudek
Z: brak - nie odnalazłem

U: Adam Kołacz
Z: Adam Kołacz

U: Franciszka Dudek
Z: Franciszka Dudek

W czym problem?

Fakty:
1) Małgorzata i Franciszka to siostry
2) Maria była w związku z Piotrem przynajmniej do 1951 roku.
3) Adam i Franciszka żyli ze sobą do końca swojego życia

Wątpliwość:
1) Piotr i Adam byli wdowcami po Małgorzacie (?)

Teza:
1) Księdzu się pomyliło coś.. pytanie co...

Ratunku.
Radek
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sidor »

Jeśli dobrze zrozumiałam, to wygląda na to, że Małgorzata była żoną Adama, a potem jakby się rozwiodła i Adam ożenił się z jej siostrą Franciszką, a ona sama wyszła za mąż za Piotra, po czym zmarła i on ożenił się z Marią...

Cała historia miałaby sens, gdyby nie fakt małżeństwa Małgorzaty z Adamem. Może to jakieś przekłamanie? Może od początku chodziło o Franciszkę?

Zwróciłam też uwagę na fakt, że Piotr jest 11 lat młodszy, co w sumie nie jest przeszkodą, ale jest dość nietypowe... ;)

Na pocieszenie dodam, że cała moja rodzina jest z Podkarpacia (przynajmniej od XVIII w.) i "rody" między sobą przeplatały się wielokrotnie, nawet w tych najnowszych czasach, np. moja mama wyszła za mojego ojca, a jej siostra wyszła za syna najstarszej siostry mojego ojca. Na dodatek wcześniej kuzynka mamy wyszła za brata mamy mojego ojca. I ja mam jeszcze kilka takich kwiatków, ale w sumie można się przyzwyczaić :)
Pozdrawiam
Ula
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

cyt "Wątpliwość:
1) Piotr i Adam byli wdowcami po Małgorzacie (?)

Teza:
1) Księdzu się pomyliło coś.. pytanie co... "

Może ja nie dowidzę, ale nie widzę dlaczego Małgorzatę łączysz węzłem małżeńskim z Piotrem i Adamem?
Nie masz jej aktu ślubu ani zgonu. Z przedstawionych metryk Adama i Piotra też to nie wynika
Skąd takie połączenia?

Ala
podkarpacie

Sympatyk

Post autor: podkarpacie »

Ula, no właśnie też tak myślałem, że chodziło o Franciszkę, ale w takim razie dlaczego adnotacja o ślubie z Adamem jest u obydwóch sióstr?
Al_Mia pisze:Może ja nie dowidzę, ale nie widzę dlaczego Małgorzatę łączysz węzłem małżeńskim z Piotrem i Adamem?
Nie masz jej aktu ślubu ani zgonu. Z przedstawionych metryk Adama i Piotra też to nie wynika
Skąd takie połączenia?
W metryce chrztu Piotra jest zapis, że brał ślub z Małgorzatą w 7.02.1934
W metryce chrztu Adama jest zapis, że brał ślub z Małgorzatą w 1928

Z kolei w metryce chrztu Małgorzaty, jest potwierdzona data ślubu 7.02.1934 z Piotrem, oraz rok 1928 z Adamem.
Nie sposób tego nie połączyć.

Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”