Zmiana nazwiska i poszukiwanie metryki urodzenia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pelka_piotr

Sympatyk

Zmiana nazwiska i poszukiwanie metryki urodzenia

Post autor: pelka_piotr »

Witam serdecznie,

Znalazłem informacje dotyczące mojego 5x pradziadka. Jest tu trochę niejasności, ale przejrzałem wszystkie metryki z najbliższych lat i jestem pewny, że to on.

Kazimierz Bednarczyk
Link: (strona 41, prawa, przedostatni akt, rok 1802 Silnica parafia Żytno, województwo łódzkie)
https://images91.fotosik.pl/269/8929f5c90d946ed9.jpg

Tłumaczenie powyższego aktu dzięki uprzejmości Andrzej75:
"Silnica
24 I 1802
zaślubieni: pracowici kawaler i panna Kazimierz Bednarczyk, rodem ze wsi Skampe w par. Zaleśna Pilczyca, ok. 28 l.; Marianna Nożownikówna, urodzona w Silnicy Dużej, ponad 16 l.
świadkowie: pracowici Błażej Długosz; Marcin Głogowski; Gabriel Żyłkowski; Jakub Stempień; Ludwik Bańka; Jacek Nożownik i wielu innych wiarygodnych
błogosławił: Felicjan Kącki, kanonik kurzelowski, proboszcz w Żytnie"

Niejasność dotyczy tego, że w późniejszych aktach jego nazwisko jest zmienione z Bednarczyk na Pałczyński

Mam tutaj 2 pytania:
1. Czy to normalne, że nastąpiła taka zmiana nazwiska? Jakie mogą być powody?

2. Gdzie mogę znaleźć metryki urodzeń z parafii Zaleśna Pilczyca (miejscowość Skampe/ Skąpe) województwo świętokrzyskie ? Chodzi o rocznik ok 1774 czyli orietnatcyjna data urodzenia Kazimierza

Pod hasłem Pilczyca/ Zaleśna Pilczyca:
-sprawdziłem genetykę- tego rocznika brak,
-na FamilySearch dopiero od 1810 jest,
-w metrykach może źle szukałem ale Pilczycy nie znalazłem)

Z góry dziękuję za pomoc!

Korzystając z okazji Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Pełka
Ostatnio zmieniony śr 01 sty 2020, 09:53 przez pelka_piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Zmiana nazwisko i poszukiwanie metryki urodzenia

Post autor: zmad »

Tamten czas, to czas tworzenia nazwisk w warstwach niskich samoistnie lub z nakazu. Nazwisko Bednarczyk moze wskazywac, ze byl uczniem zawodu bednarskiego i tak go pospolicie nazywano. Jakis czas po slubie moze uznal, ze warto by uszlachetnic nazwisko a zarazem i siebie, i zmienil je a okazja moglo byc np.zgloszenie w parafii urodzenie sie pierwszego badz nowego potomka.

Zbyszek Maderski
pelka_piotr

Sympatyk

Dziękuję serdecznie za odpowiedź ;)

Odnośnie drugiego pytania mogę dodać od siebie, że przeszukałem jeszcze:
-genbaza (metryki od 1810)
-w poczekalni nie znalazłem
- w szukajwarchiwach.pl jest pilczyca (gmina Łopuszno) ale nie ma tak starych roczników

Może mnie nakierujecie gdzie mógłbym dalej poszukać? Może wieś Skąpe (woj świętokrzyskie) nie podlegała wtedy pod Pilczycę/Zaleśną Pilczycę a jakieś inne miejsce.. Już sam nie wiem...

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Pełka
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Skampe (Skąpe) to nie gmina Łopuszna a w XIX wieku gmina Pijanów wcesniej tez mysle ze Pijanow
Prosze zobaczyc w Slowniku geograficznym Krolestwa Polskiego...

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/665

Ksiegi urodzen moze po prostu sie nie zachowaly widze ze zachowaly sie sluby a urodzenia nie.
Od kodeksu napoleonskiego (XIX wiek) ksiegi byly sporzadzane dwoch egzemplarzach a wczesniej tylko 2 jednym egzemplarzu i po prostu mogly sie nie zachowac. Czlowieku i tak masz szczescie poczytaj na forum wiele osob szuka ksiag z wieku XVIII a ich po prostu nie ma. Oprocz metryk sa tzw dowody posrednie rozne spisy ludnosci itp. Z tego co widze zachowaly sie sluby moze znajdziesz osobe poszukiwana lub jej rodzicow jako swiadkow na slubie a moze zachowal sie nawet slub rodzicow osoby ktorej szukasz.
To nie jest tak ze ksiegi musza byc ja np w swojej parafii mam urodzenia z dziurami w XVIII wieku zachowaly sie 2 ksiegi przelom XVII/XVIII wiek az do 1760 potem ksiegi XIX wiek a posrodku jest dziura ok 40 lat zaginela prawdopodobnie jedna ksiega. Poczytaj przewodnik tu na forum "najczesciej zadawane pytania" niestety nie zawsze jest ciaglosc ksiag w XIX wieku latwiej bo byly juz 2 egzemplarze jeden zostawal w parafii a drugi byl w innej siedzibie przy wczesnieszych ksiegach byl tylko 1 egzemparz mog po prostu zamoknac i kiedys zostac wyrzucony. Wydaje sie ze wies Skape byla caly czas w parafii Pilczyca erygowanej juz w XIV wieku.

Zycze cierpliwosci i wytrwalosci to bardzo cenna cecha genealoga wrecz obowiazkowa
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
pelka_piotr

Sympatyk

Dziękuję serdecznie za pomoc 😉
Będę walczył dzielnie i wytrwale 😉

Pozdrawiam,
Piotr
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

marzanna62 pisze:przy wczesnieszych ksiegach byl tylko 1 egzemparz mog po prostu zamoknac i kiedys zostac wyrzucony.
Ponieważ „20 kwietnia 1920 roku we wsi wybuchł pożar, który ogarnął również kościół”, być może łacińskie księgi metrykalne z Pilczycy również się wtedy spaliły:
http://pilczyca.org/?p=109
Jeżeli ksiąg metrykalnych nie widać online, zawsze można jeszcze napisać do parafii, czy coś o nich wiadomo, czy się zachowały,a jeśli tak, to gdzie są.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
pelka_piotr

Sympatyk

Dziękuję za wskazówkę, tak też zrobię ;) To może być najlepsze rozwiązanie na tę chwilę ;)

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Albo napisać do AP. Tu jest gwarancja, że na pewno odpiszą.
Nie wiem czy to standard, ale szukając akt małżeństw z lat 1775-1810 z parafii Górka Pabianicka, AP w Łodzi poinformowało mnie, że AM przechowywane w zespole AP w Łodzi datowane są od dnia 1 maja 1817, a w kopiach akt parafii, których oryginały znajdują się w zasobie Archiwum Archidiecezjalnego w Łodzi brak AM z lat 1775-1817.
Czyli ni ma.

Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

pelka_piotr pisze:Dziękuję za wskazówkę, tak też zrobię ;) To może być najlepsze rozwiązanie na tę chwilę ;)

Pozdrawiam,
Piotr
Piotrze nie obiecuj sobie zbyt wiele ci do istnienia ksiag urodzen z XVIlI wieku z Pilczycy. Jesli tam bylnpozar prawdopodobnie czesc ksiag splonela. Jesli poatrzysz na indeksy z Piczycy to tam mozesz wejsc w ikonke z jakiego zrodla sa zrobione te indeksy ja to juz sprawodzalam i wiem ze indeksy sa na podstawiie ksiag z parafii. Prawdopodobniebnie zachowaly sie w parafii urodzenia ktorych szulasz. Oczywiscie mozesz pisac dzwonic do parafii ale mozesz spotkac sie ze stanowczym Nie mam czasu. Propojuje najpierw kontakt z Archiwum Diecezjalnym w Kielcachh z tego co wiem oni w zeszlym roku pisali do proboszczow aby przekazywali im najstarsze ksiegi. AD Kielce jest bardzo zyczliwe genealogom oni maja tez informatory jakie ksiegi sa w parafii. Kontakt z Ap w przypadku ksiag XVIII wiecznych wg mnie niezbyt zasadny to ksiegi typowo koscielne i raczej trafialy do AD lub pozostawaly w parafii. W Ap sa najczesciej ksiegi cywilnrvz XIX wieku 2 egzeplarz takiej ksiegi pierwszy pozostaeal w parafii
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”