Podaj proszę imię praprababci to będzie łatwiej. Czy Szabun to nazwisko po mężu czy panieńskie ?
Jeśli urodziła się w Wilnie to nie będzie problemu z odnalezieniem
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Może ktos jest w stanie podac pochodzenie nazwiska Pyśk ?Najstarsze metryki znalazłem na terenach Minsk,Ostrow,Dlugosiodło, Wyszków Tarczyn, Pniewo i okolice ,Radek najprawdopodobniej pochodzenia pruskiego z okolic Szczytnojanekp pisze:Witam
Tworze male drzewo genealogiczne ,niestety z powodu spalenia ksiag parafialnych daleko nie siegam .
Nazwiska skojarzone z moja rodzina to
Radek
Klask
Kulesik
Pliszka
Szukam mozliwosci znalezienia znaczenia nazwiska Pyśk i skad ewentualnie pochodzi.Mieszkamy w puszczy kurpiowskiej.Byc może od rzeki Pisy .Mam pewne podejrzenia ze z tego kierunku tez byla emigracja w dawnych czasach w poszukiwaniu siedliska na stałe na teren Kurpii.

Wladyslaw_Moskal pisze:Wladyslaw_Moskal pisze:Witam,
wg Pani Ewy Szczodruch, zespol prof. Kazimierza Rymuta nazwiska Samolik i Samołyk wywodzi od imienia Samuel. Imię to notowane w Polsce od XV wieku, pochodzenia hebrajskiego, od Šemu’el ‘Bóg wysłuchał’; w Kościele prawosławnym używane w formie Samuił.
Natomiast nazwisko Samułek pochodzi od słowa sam = samotny, jedyny, też od imion złożonych typu Sambor, od imion chrześcijańskich typu Samson, Samuel.
Moja hipoteza pochodzenia nazwisk Samolik i Samołyk jest calkiem inna. Uznaje, ze oba nazwania/nazwiska maja takie same staroslowianskie pochodzenie, ale nazwanie Samolik bylo ostatnio lokalnie, nieco inaczej zapisywane jako Samołyk ;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... mo%C5%82yk
Staroslowianskie nazwanie Samolik sklada sie z dwoch czlonow; "samo" i "lik", ktore wedlug j. galijskiego[=celtyckiego] i staroslowianskigo mozna tlumaczyc jako .. "samo - lubiący", po prostu .. samolub, czyli osoba myśląca tylko o sobie i własnych korzyściach.
Wzorujac sie na slowianskich i celtyckich zasadach, powstalo slowo .. "alkohol -lik" = alkohol lubiący, czyli .. alkoholik (dwa "l", przeszly w jedno "l"), o prawie takim samym zapisie w kilku krajach slowianskich i jako .. "alcoolique" w j. francuskim.
Zatem staroslowianskie nazwanie "samolik" i mlodsze "samołyk" to ..wspolczesny samolub.
Wsrod wschodnich Slowian istnieje nazwanie/nazwisko Samojlik/Samoylik;
https://forebears.io/surnames/samoylik
Pozdrawiam - Wladyslaw

Witam,janekp pisze:Może ktos jest w stanie podac pochodzenie nazwiska Pyśk ?Najstarsze metryki znalazłem na terenach Minsk,Ostrow,Dlugosiodło, Wyszków Tarczyn, Pniewo i okolice ,Radek najprawdopodobniej pochodzenia pruskiego z okolic Szczytnojanekp pisze:Witam
Tworze male drzewo genealogiczne ,niestety z powodu spalenia ksiag parafialnych daleko nie siegam .
Nazwiska skojarzone z moja rodzina to
Radek
Klask
Kulesik
Pliszka
Szukam mozliwosci znalezienia znaczenia nazwiska Pyśk i skad ewentualnie pochodzi.Mieszkamy w puszczy kurpiowskiej.Byc może od rzeki Pisy .Mam pewne podejrzenia ze z tego kierunku tez byla emigracja w dawnych czasach w poszukiwaniu siedliska na stałe na teren Kurpii.
Pozdrawiam
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2020

Witam, osobe nie majaca … imienia i nazwiska.Natkwi91 pisze:Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Lewtak. Jest to rzadkie nazwisko, w rodzinie krąży oczywiście pogłoska o francuskich korzeniach nazwiska, od żołnierza Napoleona, który osiadł w Polsce, ale z tego co się orientuję, to nazwisko było już w księgach parafialnych "przed Napoleonem". Tereny gdzie nazwisko występuje to głównie Lubelszczyzna.
Bardzo proszę o pomoc, jest to dla mnie wielka zagadka i chciałabym dostać jakieś sensowne, potwierdzone informacje dla tego nazwiska a nie rodzinne bajaniaPozdrawiam
Dziękuje za odpowiedźArek_Bereza pisze:Podpisuj proszę posty choćby imieniem bo z nicku nie wynika, mogę tylko zgadywać(regulamin i dobry zwyczaj)
Podaj proszę imię praprababci to będzie łatwiej. Czy Szabun to nazwisko po mężu czy panieńskie ?
Jeśli urodziła się w Wilnie to nie będzie problemu z odnalezieniem