Nazwisko: Broczkowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=28880&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Roman Broczkowski - syn Józefa i Barbary z okolic Tarnowa - przeprowadził się do Chełma. Ożenił się (28 czerwca 1857) w Zamościu z Teofilą Przybylską.
Mieli 9 dzieci - rodziły się w Zamościu i Krasnymstawie.
Był kominiarzem, tak jak jego teść i później (niektórzy) synowie.
Mieli 9 dzieci - rodziły się w Zamościu i Krasnymstawie.
Był kominiarzem, tak jak jego teść i później (niektórzy) synowie.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Czy wiesz może skąd pochodził Józef Broczkowski i jak mogli nazywać się jego rodzice?
Czy mogli pochodzić z Krakowa?
Czy mogli pochodzić z Krakowa?
Paweł
- Krystyna.waw

Krakowskich Broczkowskich ma w drzewie na myheritage Zbigniew Piotr Wojewoda.
Kiedyś do niego pisałam, pokazałam swoich - on pozwolił obejrzeć swoje drzewo.
Niestety, punktów wspólnych nie znaleźliśmy. Konkretów z jego drzewa nie pamiętam.
Mój najstarszy dokument Broczkowski to chrzest we Lwowie w 1837 roku - rodzi się wtedy syn Izydora (urodzonego ok. 1800 we wsi Biała pod Żółkwią), wnuk Józefa i Barbary G(ł)odowskiej.
Kiedyś do niego pisałam, pokazałam swoich - on pozwolił obejrzeć swoje drzewo.
Niestety, punktów wspólnych nie znaleźliśmy. Konkretów z jego drzewa nie pamiętam.
Mój najstarszy dokument Broczkowski to chrzest we Lwowie w 1837 roku - rodzi się wtedy syn Izydora (urodzonego ok. 1800 we wsi Biała pod Żółkwią), wnuk Józefa i Barbary G(ł)odowskiej.
Krystyna
- Krystyna.waw

Kochana, aż trudno mi uwierzyć, jak dobrze mi się ten rok zaczyna!
Godzinę temu dostałam od rodziny w Stanach zdjęcie (nie miałam żadnego) pra...dziadka Konstantego a teraz Ty z tak wspaniałymi informacjami
Na PW się odezwę
Godzinę temu dostałam od rodziny w Stanach zdjęcie (nie miałam żadnego) pra...dziadka Konstantego a teraz Ty z tak wspaniałymi informacjami
Na PW się odezwę
Krystyna
-
monikazeqiri
Ja szukam rodziny mojego dziadka: MICHAŁ BROCZKOWSKI, ur. 29.09.1925, Środopolce, Ukraina/ZSRR, województwo Lwów.
Siostra jego: Maria urodzona w 1917 w Strudopolce. Rodzice jego to Antoni i Stefania (z domu Jopek).
Mieszkali we wsi Zboiska, poczta Stojanów, powiat Radziechów, województwo Lwów.
W 1942 roku jak miał niecałe 17 lat przyłączył się do Armii Polskiej i już nigdy nie zobaczył rodziny a Czerwony Krzyż powiedział mu ze jego wieś została całkowicie spalona i nie wiadomo co się stało z jej ludnością.
Siostra jego: Maria urodzona w 1917 w Strudopolce. Rodzice jego to Antoni i Stefania (z domu Jopek).
Mieszkali we wsi Zboiska, poczta Stojanów, powiat Radziechów, województwo Lwów.
W 1942 roku jak miał niecałe 17 lat przyłączył się do Armii Polskiej i już nigdy nie zobaczył rodziny a Czerwony Krzyż powiedział mu ze jego wieś została całkowicie spalona i nie wiadomo co się stało z jej ludnością.
- Krystyna.waw

Jak poznasz głębiej swoje korzenie, to może się okazać, że wspólnych przodków na Ukrainie mamy.
Masz jakieś dokument Antoniego Broczkowskiego? Gdzie się urodził, gdzie brał ślub?
Z mojej rodziny Izydor Broczkowski - najstarsze dziecko Józefa i Barbary - ur. ok. 1801 we wsi Biała pod Żółkwią (wtedy prawdopodobnie parafia Magierów) a ślub brał we Lwowie w 1837 roku
Masz jakieś dokument Antoniego Broczkowskiego? Gdzie się urodził, gdzie brał ślub?
Z mojej rodziny Izydor Broczkowski - najstarsze dziecko Józefa i Barbary - ur. ok. 1801 we wsi Biała pod Żółkwią (wtedy prawdopodobnie parafia Magierów) a ślub brał we Lwowie w 1837 roku
Krystyna
-
sarasara123
Nazwisko "Broczkowski" zostało w mojej rodzinie przekształcone w "Mroczkowski". Nie znam przyczyny tej zmiany.
Bronisław Broczkowski urodzony ok. 1924 podobno wychował się w domu dziecka, był sierotą.
Zmarł 19 lutego 1994 i jest pochowany w gm. Ręczno, województwo łódzkie.
Szukam jego rodziny - rodzice, rodzeństwo. Jeśli ktoś wie gdzie mogłabym szukać poza geneteką, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Z przyjemnością udostępnię też swoje drzewo.
Bronisław Broczkowski urodzony ok. 1924 podobno wychował się w domu dziecka, był sierotą.
Zmarł 19 lutego 1994 i jest pochowany w gm. Ręczno, województwo łódzkie.
Szukam jego rodziny - rodzice, rodzeństwo. Jeśli ktoś wie gdzie mogłabym szukać poza geneteką, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Z przyjemnością udostępnię też swoje drzewo.
- Krystyna.waw

Potrzebny ci jest jego akt zgonu - Urzędu Stanu Cywilnego.sarasara123 pisze:Zmarł 19 lutego 1994 i jest pochowany w gm. Ręczno, województwo łódzkie
Dostępny jest tylko dla najbliższej rodziny. Jeżeli do niej należysz,
to wyślij prośbę bezpośrednio do gminy w Ręcznie
albo załatw to przez najbliższy ci USC.
W gminie masz szansę dostać ksero, przez inny USC raczej tylko odpis, a to gorsza możliwość.
Krystyna