Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witam...
wszystkie nowe, poszukiwane nazwiska wpisałam sobie na listę;
odpowiedź będzie umieszczona w temacie: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie ;
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Dzień dobry Pani Joanno
proszę o sprawdzenie nazwisk : Kaliński i Franciszek Domański .
Czy w wykazie znajdują się nazwiska tylko oficerów czy też szeregowych ?
pozdrawiam
Irena
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Augustyniak_Irena pisze:Dzień dobry Pani Joanno
proszę o sprawdzenie nazwisk : Kaliński i Franciszek Domański .
Czy w wykazie znajdują się nazwiska tylko oficerów czy też szeregowych ?
pozdrawiam
Irena
Witaj...
Irenko nazwisko Kaliński już jest wprowadzone (wcześniej ktoś prosił), Domański wpisałam sobie do poszukiwanych...spisy są różne

odpowiedź będzie umieszczona w temacie: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie ;
Joanna z d. Sawicka

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Joanno
dziękuję za odpowiedź ale nie znalazłam Kalińskiego tylko Kalinowskiego,
chyba że czegoś nie zauważyłam ?
pozdrawiam serdecznie
Irena
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Też właśnie teraz zauważyłam...jeżeli nie dzisiaj to w przyszłym tygodniu wpiszę do opracowania
Joanna z d. Sawicka

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Joanno,
Przy przeglądaniu publikacji zwróć proszę uwagę na nazwisko Jan Bartnik urodzony około 1800 roku. Nie mam wprawdzie żadnych przekazów, że był w wojsku a sądzę, że właśnie wojsko było przyczyną, że pierwsze dziecko, mój pradziadek urodził się w 1828 roku a następne urodziło się 10 lat później i kolejne rodziły się już w odstępie od 2 do 3 lat.
To, że rodziły się w innej parafii nie wchodzi w rachubę, bo przeglądałam wszystkie ościenne.
Także jego wnuk Feliks Bartnik był w wojsku co jest odnotowane w 1904 roku przy urodzeniu kolejnego dziecka.
Jan urodził się z Zagórzu parafia Chełmo pow. radomszczański, natomiast Feliks urodził się we Wierzbowcu parafia Bąkowa Góra pow. radomszczański.
Sądzę, że właśnie w wojsku Feliks zdobył wykształcenie bo po powrocie był zatrudniony w majątku w Warpęsach pod Warszawą jako biuralista. Zmarł w 1912 roku mając zaledwie 40 lat, gdy jego najmłodsza córka miała niespełna pół roku.
Alicja
B_Wojczyk

Sympatyk

Post autor: B_Wojczyk »

Witaj Joanno,
Prosze o sprawdzenie nazwiska Feliks de Roche (Рошъ). Mogl sluzyc w stopniu podpulkownika w Petersburgu lub Rostowie nad Donem okolo roku 1900?
Dziekuje!
Slawek
primislus

Post autor: primislus »

Witaj Joanno,

Proszę o sprawdzenie nazwiska Dubczyk Józef, syn Szczepana, był w niewoli w Rydze przez 3 lata do ok 1917 r. Z góry dziękuje,

Pozdrawiam, Przemek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Witam...
nowe nazwiska wpisałam na listę do poszukiwań ;

Joanna z d. Sawicka

B_Wojczyk

Sympatyk

Witam Joanno,
W zwiazku z odpowiedzia na forum jestem troche zdezorientowany. Zamiescilem zapytanie o swojego pradziadka celowo na forum: "Prosba o pomoc - szukam pradziadka w Armi Carskiej" a nie na forum: "Wykaz nazwisk polskichw wojsku carskim - opracowanie" poniewaz moj pradziadek nie byl Polakiem tylko Francuzem (Feliks de Roche, Рошъ). Czy jako Francuz bedzie ujety w Twoim wykazie?
Dziekuje i pozdrawiam
Slawek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

B_Wojczyk pisze:Witam Joanno,
W zwiazku z odpowiedzia na forum jestem troche zdezorientowany. Zamiescilem zapytanie o swojego pradziadka celowo na forum: "Prosba o pomoc - szukam pradziadka w Armi Carskiej" a nie na forum: "Wykaz nazwisk polskichw wojsku carskim - opracowanie" poniewaz moj pradziadek nie byl Polakiem tylko Francuzem (Feliks de Roche, Рошъ). Czy jako Francuz bedzie ujety w Twoim wykazie?
Dziekuje i pozdrawiam
Slawek
Witaj
Sławku - ogólnie chodzi o szukanie pradziadka - może komuś dziadka - czy prapradziadka w wojsku carskim. Temat tak nazwałam bo trudno mi określić czy jest to nazwisko polskie, francuskie, niemieckie czy innej narodowości. Mogę jedynie się domyślać.
Co do ' mojego ' wykazu niestety najlepiej będzie jak przeczytasz wszystkie posty w tym temacie od początku (13 stron).
Joanna z d. Sawicka

B_Wojczyk

Sympatyk

ale sam wykaz odnalezionych nazwoisk znajduje sie pod: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie, jak rozumiem.
pozdrawiam.
slawek
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

B_Wojczyk pisze:ale sam wykaz odnalezionych nazwoisk znajduje sie pod: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie, jak rozumiem.
pozdrawiam.
slawek
No właśnie...opracowuję i wpisuję - nie mam 'gotowca'... :(
Joanna z d. Sawicka

bolesta

Post autor: bolesta »

Witaj Joanno,

mam prośbę: jeżeli natkniesz się na nazwisko Skrzyński bardzo proszę o informację. Zbieram teraz dane genealogiczne Skrzyńskich h. Zaremba, ale jeśli będą inni herbowni czy też nieherbowni - znajdą się w moim zbiorze jako "Latający Holendrzy".
Wg relacji mojej matki mo pradziad Bolesław Skrzyński, ur. w 1860 r. w Bidzinach, po studiach medyczno-farmaceutycznych na Imeratorskim Uniwersytecie w Warszawie służył w carskiej armii, uzyskując stopień rotmistrza. Ale już w 1886r. Bolesław jest już właścicielem apteki w Tarłowie. Zatem miejsce poboru może być albo w Warszawie, albo w guberni radomskiej, konkretniej w ziemi sandomierskiej. W paszporcie Bolesław był pisany jako Skr(twardy znak)żin(miękki znak)skij, był synem Władysława. Skoro był rotmistrzem, to zapewne służył w kawalerii. Inni Skrzyńscy pisani byli również bez twardego znaku, w tym zstępni Bolesława.
Szczątkowe dane mam o Stanisławie Wilhelmie Skrzyńskim. Czy Stanisław Modest ( Wołyń) jest gdzieś wymieniony (później aptekarz w Odessie, ojciec gen. Kmicic-Skrzyńskiego)?
Pozdrawiam serdecznie. Życzę odnalezienia Swoich.
Jacek
jola493

Sympatyk

Post autor: jola493 »

Witaj Joasiu!!!

Bardzo prosze o sprawdzenia nazwiska Władysław Skoneczny ur. w 1888r w Łowiczu, był w wojsku rosyjskim w stopniu plutonowego

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”