Repatriacja przez P.U.R 1945 z Lwowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Graz54

Post autor: Graz54 »

Pomóżcie proszę gdzie szukać dokumentów osoby która była urodzona w 1941 roku we Lwowie a dotarła do Polski do domu dziecka 12 .11.1945 roku w wyniku repatriacji ,była skierowana przez P.U.R.Nie mam żadnych dokumentów oprócz karty wychowanka z domu dziecka gdzie spisano nazwisko osoby jako Gorboń Teresa a w dokumentach z Archiwum Akt Nowych udało się wyszuka.c spis dzieci wyjeżdżających do Polski i tam widnieje nazwisko Horban Teresa i jest tylko data urodzenia 1941 rok.To jest moja mama i od 6 lat szukam jakiegokolwiek śladu jej pochodzenia.Poszukuje ksiąg parafii sw Marii Magdaleny z Lwowa od 1938 roku .pomóżcie do kogo napisać ???
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Prosze się zorientować, które roczniki tej parafii sa w USC Warszawa. Pewnie najlepiej zadzwonić.
http://usc.um.warszawa.pl/nasze-ksiegi
http://usc.um.warszawa.pl/sites/usc.um. ... anskie.pdf
starsze roczniki w częsci sa w AGAD
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KLwo301new.xml

Sugeruję Pani zrobic mamie badania autosomalne DNA. W dowolnej firmie Ancestry, MyHeritage lub FTDNA. Z czasem pewnie pokażą się jakieś zgodności. Dla osoby mocno starszej nieco łatwiej pobrac próbkę w MyHeritage lub FTDNA.
pozdrawiam
Piotr
Graz54

Dzięki.jutro zadzwonię.ale nie bardzo rozumiem po co te badania autosomalne?
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Prosze poczytac o badaniach DNA. To poprostu daje szanse na odnalezienie krewnych (rowniez zyjacych) poprzez zgodnosc DNA z osobami spokrewnionymi. W przypadku niepewnosci co do pochodzenia daje to wieksze szanse odnalezienia krewnych.
pozdrawiam
Piotr
Graz54

Dziękuję.przeczytane.na to nie wpadłam.pozdrawiam .
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Proponuję jeszcze sprawdzić jaki jest oryginalny numer aktu urodzenia. Na jakimkolwiek odpisie powinna być informacja treść zgodna z X/19XX wydanym w Y. Często akty były wydawane znacznie później w innych miejscowościach na podstawie wyroków sądów lub innych. U mnie, np.: dla osoby z początku XX wieku akt był wystawiony dopiero w latach 80. A tam widniała adnotacja na podstawie czego akt sporządzono i wtedy można szukać dalej.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”