Archiwum Historyczne w Wilnie Cennik
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Szostak_Marcin

Czy posiada ktoś z Państwa doświadczenie w zamawianiu wyszukiwania aktu urodzenia w Archiwum Historycznym w Wilnie? Chodzi mi o koszt takiego wyszukiwania. Niestety nie mogę znaleźć takiej informacji na stronie. Chce zamówić znalezienie aktu urodzenia z Dukszt (region Ignalino) z 1884r.
Kilka lat temu wyglądało to tak, że wykonywali nie poszukiwanie pojedynczych dokumentów, lecz całe kwerendy dotyczące nazwiska w danej parafii. Poniżej cytat z ich odpowiedzi na moje pismo (z 2014 r.):
W Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym są przechowywane w miarę kompletne (o ile nie padły ofiarą wypadków dziejowych) zbiory ksiąg metrykalnych (urodzeń, małżeństw i zgonów) różnych wyznań chrześcijańskich oraz religii z końca XVIII w. do roku 1940 (z poszczególnych miejscowości są również z lat wcześniejszych, zawierają jednak spore luki), jak też akta instytucji szlacheckich, działających w okresie porozbiorowym (akta z końca XVIII w. do końca XIX w.) . Archiwum prowadzi poszukiwania genealogiczne przede wszystkim w tych wymienionych zbiorach dokumentów.
W naszym archiwum znajdują się księgi metrykalne parafii Rudniki z lat 1798-1939.
Moglibyśmy wykonać na Pana zlecenie kwerendę w księgach metrykalnych parafii Rudniki.
Pragniemy poinformować, że tego typu świadczenia są odpłatne. Z Cennikiem świadczeń archiwów państwowych (zatwierdzonym przez ministra kultury Republiki Litewskiej 8 czerwca 2011) można się zapoznać na stronie internetowej archiwów państwowych www.archyvai.lt
Cenny podstawowych naszych świadczeń (przy kwerendach genealogicznych) są następujące:
- opłata jednej godziny poszukiwań 15 Litów (4.34 Euro);
- podatek bankowy i usługi poczty – 52 Lity (15.06 Euro);
- kserokopie z ksiąg metrykalnych (urodzenia, małżeństwa, zgonu) – 15 Litów (4.34 Euro);
- kserokopie z innych akt formatu A4 – 5 Litów (1,45 Euro), A3 – 10 Litów (2.90 Euro).
Archiwum pobiera za kwerendę przedpłatę w sumie 300 Litów (86.89 Euro). Dotyczy to poszukiwań informacji o jednej rodzinie w jednej miejscowości (np. parafii). Przy dokonaniu przelewu nasi zleceniodawcy pokrywają również podatek bankowy oraz świadczenia poczty – 52 Lity (15.06 Euro). Zlecenie zostaje wpisane do kolejki tylko po uiszczeniu na nasze konto przedpłaty. Kwota 300 Litów (86.89 Euro) jest później odliczana od ogólnej sumy za poszukiwania i zamówione kopie. W przypadku ujemnego wyniku poszukiwań przedpłata nie jest Zleceniodawcy zwracana. Przedpłata jest uiszczana tuż przed rozpoczęciem kwerendy, o czym dodatkowo informujemy naszych Zleceniodawców.
Archiwum otrzymuje bardzo dużo zleceń i nie jest w stanie uporać się z ich realizacją na bieżąco. Toteż na wyniki kwerendy czeka się obecnie ponad półtorej roku. Istnieje również możliwość nieodpłatnego korzystania z naszych akt w pracowni naukowej archiwum. Informacje o pracy pracowni naukowej (czytelni) można znaleźć na wyżej podanej stronie internetowej archiwów państwowych. Można też zlecić poszukiwania osobie upoważnionej.
Jeśli znasz konkretnie dane o dokumencie - czyli prosisz de facto o kopię, nie o poszukiwania, to tym zajmuje się inny departament (przekierują Cię), tutaj czeka się średnio 2-3 tygodnie (to zależy - ceny są zależne od okresu realizacji (wybierasz sobie) -> szybciej = drożej).
Jak jest obecnie - nie wiem. Chętnie się dowiem, więc jeśli w ramach rewanżu ustalisz to i wkleisz tutaj, będzie super.
Mają stronę internetową gdzie są wszelkie potrzebne dane (adresy). Można pisać po polsku (ja pisałem w 3 wersjach: po polsku, litewsku i angielsku (tłumacz google + słownik, ale to raczej z kurtuazji i zapobiegliwości, mam wrażenie że i tak czytali po polsku, tam przecież pracują Polacy lub ich potomkowie, zresztą odpowiadali piękną (międzywojenną!) polszczyzną).
W Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym są przechowywane w miarę kompletne (o ile nie padły ofiarą wypadków dziejowych) zbiory ksiąg metrykalnych (urodzeń, małżeństw i zgonów) różnych wyznań chrześcijańskich oraz religii z końca XVIII w. do roku 1940 (z poszczególnych miejscowości są również z lat wcześniejszych, zawierają jednak spore luki), jak też akta instytucji szlacheckich, działających w okresie porozbiorowym (akta z końca XVIII w. do końca XIX w.) . Archiwum prowadzi poszukiwania genealogiczne przede wszystkim w tych wymienionych zbiorach dokumentów.
W naszym archiwum znajdują się księgi metrykalne parafii Rudniki z lat 1798-1939.
Moglibyśmy wykonać na Pana zlecenie kwerendę w księgach metrykalnych parafii Rudniki.
Pragniemy poinformować, że tego typu świadczenia są odpłatne. Z Cennikiem świadczeń archiwów państwowych (zatwierdzonym przez ministra kultury Republiki Litewskiej 8 czerwca 2011) można się zapoznać na stronie internetowej archiwów państwowych www.archyvai.lt
Cenny podstawowych naszych świadczeń (przy kwerendach genealogicznych) są następujące:
- opłata jednej godziny poszukiwań 15 Litów (4.34 Euro);
- podatek bankowy i usługi poczty – 52 Lity (15.06 Euro);
- kserokopie z ksiąg metrykalnych (urodzenia, małżeństwa, zgonu) – 15 Litów (4.34 Euro);
- kserokopie z innych akt formatu A4 – 5 Litów (1,45 Euro), A3 – 10 Litów (2.90 Euro).
Archiwum pobiera za kwerendę przedpłatę w sumie 300 Litów (86.89 Euro). Dotyczy to poszukiwań informacji o jednej rodzinie w jednej miejscowości (np. parafii). Przy dokonaniu przelewu nasi zleceniodawcy pokrywają również podatek bankowy oraz świadczenia poczty – 52 Lity (15.06 Euro). Zlecenie zostaje wpisane do kolejki tylko po uiszczeniu na nasze konto przedpłaty. Kwota 300 Litów (86.89 Euro) jest później odliczana od ogólnej sumy za poszukiwania i zamówione kopie. W przypadku ujemnego wyniku poszukiwań przedpłata nie jest Zleceniodawcy zwracana. Przedpłata jest uiszczana tuż przed rozpoczęciem kwerendy, o czym dodatkowo informujemy naszych Zleceniodawców.
Archiwum otrzymuje bardzo dużo zleceń i nie jest w stanie uporać się z ich realizacją na bieżąco. Toteż na wyniki kwerendy czeka się obecnie ponad półtorej roku. Istnieje również możliwość nieodpłatnego korzystania z naszych akt w pracowni naukowej archiwum. Informacje o pracy pracowni naukowej (czytelni) można znaleźć na wyżej podanej stronie internetowej archiwów państwowych. Można też zlecić poszukiwania osobie upoważnionej.
Jeśli znasz konkretnie dane o dokumencie - czyli prosisz de facto o kopię, nie o poszukiwania, to tym zajmuje się inny departament (przekierują Cię), tutaj czeka się średnio 2-3 tygodnie (to zależy - ceny są zależne od okresu realizacji (wybierasz sobie) -> szybciej = drożej).
Jak jest obecnie - nie wiem. Chętnie się dowiem, więc jeśli w ramach rewanżu ustalisz to i wkleisz tutaj, będzie super.
Mają stronę internetową gdzie są wszelkie potrzebne dane (adresy). Można pisać po polsku (ja pisałem w 3 wersjach: po polsku, litewsku i angielsku (tłumacz google + słownik, ale to raczej z kurtuazji i zapobiegliwości, mam wrażenie że i tak czytali po polsku, tam przecież pracują Polacy lub ich potomkowie, zresztą odpowiadali piękną (międzywojenną!) polszczyzną).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Jeśli masz dokładną sygnaturę, to rzeczywiście robią to dosyć szybko i klient ponosi tylko koszty skanowania, w tym przypadku wyniosłyby one 2,90 E (JPG 300dpi, za lepszą jakość płaci się drożej, ale tego w pełni wystarcza). Na zamówienia genealogiczne obecnie czeka się nie półtora roku, ale ok. 3-4 lat. No i ceny też są dzisiaj zupełnie inne, np. jedna godzina poszukiwań w dokumentach 19wiecznych dzisiaj kosztuje 14-28 E (tryb zwykły/pilny).
Ale w tym przypadku (chodzi tylko o jeden akt, a nie całościowe badanie genealogiczne) wydaje mi się, że czekałby Pan właśnie kilka tygodni.
Najlepiej napisać do Archiwum istorijos.archyvas@lvia.lt i jeśli warunki nie będą odpowiadać - poszukać prywatnych genealogów.
Andrzej
Ale w tym przypadku (chodzi tylko o jeden akt, a nie całościowe badanie genealogiczne) wydaje mi się, że czekałby Pan właśnie kilka tygodni.
Najlepiej napisać do Archiwum istorijos.archyvas@lvia.lt i jeśli warunki nie będą odpowiadać - poszukać prywatnych genealogów.
Andrzej
Andrzej
Re: Archiwum Historyczne w Wilnie Cennik
Mi odpowiedzieli (w ramach korespondencji prowadzonej wcześniej po angielsku) pięknym współczesnym litewskimjart pisze:mam wrażenie że i tak czytali po polsku, tam przecież pracują Polacy lub ich potomkowie, zresztą odpowiadali piękną (międzywojenną!) polszczyzną).
Moja prośba dotyczyła aktu urodzenia z Nowoaleksandrowska (Jeziorosy) z podaną konkretną datą (z roku 1889).
Koszt wyniósł w sumie ok. 100 zł (wliczając koszt przelewu).
W zamian otrzymałem informację (we wspomnianym pięknym, współczesnym litewskim), że metryki urodzenia nie znaleźli w księgach z lat 1887-1893 (czym wprawili mnie w niemałą konsternację, w której - a minęły już ze 3 miesiące - wciąż jestem, bo wydawało mi się, że wszelkie ślady prowadzą do konkretnego dnia urodzenia w konkretnej miejscowości).
Inna sprawa, że patrząc na podawane przez Was czasy oczekiwania na informację, załatwili moją sprawę błyskawicznie (w 2-3 tygodnie od wysłania przelewu miałem już list z Litwy). Kurcze, może w ogóle nie sprawdzili, tylko na odczepnego odpisali, że nie ma?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Raczej nie szedłbym tą drogą i takich założeń nie podejmował.adamrw pisze:Kurcze, może w ogóle nie sprawdzili, tylko na odczepnego odpisali, że nie ma?
pozdrawiam
Artur
Artur
-
andrzej_baran

- Kontakt:
Miałem podobny przypadek. Mając skrócony akt urodzenia i co za tym idzie konkretną datę urodzenia, wpis nie widniał w księdze. Okazało się, że był dokładnie rok wcześniej (na dodatek w sąsiedniej parafii) i najwidoczniej w urzędzie/sądzie podczas odtwarzania aktu urodzenia ktoś się pomylił.adamrw pisze:Mi odpowiedzieli (w ramach korespondencji prowadzonej wcześniej po angielsku) pięknym współczesnym litewskimjart pisze:mam wrażenie że i tak czytali po polsku, tam przecież pracują Polacy lub ich potomkowie, zresztą odpowiadali piękną (międzywojenną!) polszczyzną).
Moja prośba dotyczyła aktu urodzenia z Nowoaleksandrowska (Jeziorosy) z podaną konkretną datą (z roku 1889).
Koszt wyniósł w sumie ok. 100 zł (wliczając koszt przelewu).
W zamian otrzymałem informację (we wspomnianym pięknym, współczesnym litewskim), że metryki urodzenia nie znaleźli w księgach z lat 1887-1893 (czym wprawili mnie w niemałą konsternację, w której - a minęły już ze 3 miesiące - wciąż jestem, bo wydawało mi się, że wszelkie ślady prowadzą do konkretnego dnia urodzenia w konkretnej miejscowości).
Inna sprawa, że patrząc na podawane przez Was czasy oczekiwania na informację, załatwili moją sprawę błyskawicznie (w 2-3 tygodnie od wysłania przelewu miałem już list z Litwy). Kurcze, może w ogóle nie sprawdzili, tylko na odczepnego odpisali, że nie ma?
Drugi przypadek, to też akt którego szukałem poprzez forum. Według wszelkich danych data urodzenia 01.1873. Odnaleziony w styczniu 1874 z datą urodzenia 1873 (niestety jeszcze nie wiem w jakim miesiącu - czekam na tłumaczenie:)
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Andrzej Baran
To był żart, bo już tylko śmiech przez łzy mi pozostał. Póki nie będzie ogólnodostępnych skanów z litewskich archiwów to nie jestem w stanie ruszyć dalej w poszukiwaniach i to w najważniejszej linii - po mieczujart pisze:Raczej nie szedłbym tą drogą i takich założeń nie podejmował.adamrw pisze:Kurcze, może w ogóle nie sprawdzili, tylko na odczepnego odpisali, że nie ma?
Metryki pradziadka znaleźć mi się nie udało, tam gdzie być powinna, a jak i gdzie szukać nie mam pojęcia.
Adam
A LVIA to na pewno dobry adres (tzn czy sprawdzałeś czy mają)? U mormonów niestety tylko do 1818 i cerkiew z początku XX w. (jeśli to właściwe Dukszty). Jeśli znasz dokładną datę i sprawa jest dla Ciebie ważna, może znajdziesz kogoś kto znajdzie dokument dla Ciebie na miejscu.
A tak a'propos - kościół r-k? Pod jakim wezwaniem? Tam chyba jest coś wspólnego z sołocką parafią (niektóre dokumenty wspominają że w Duksztach była filia) - badałeś to?
Czy to poniżej to niedaleko?
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1793004
A tak a'propos - kościół r-k? Pod jakim wezwaniem? Tam chyba jest coś wspólnego z sołocką parafią (niektóre dokumenty wspominają że w Duksztach była filia) - badałeś to?
pozdrawiam
Artur
Artur
Świeże doświadczenie - pisałam 2 stycznia 2020, odpowiedź 7 stycznia. Miałam konkretne dane (datę, miejsce, nazwiska). Odp: ,,The archives services are payable. The payment for the search of one record through the 20th century vital records books is €7. The payment for a digital copy of the record from the book of 20th century is €2,40.''
Ostatnio zmieniony wt 07 sty 2020, 18:16 przez Marsylka, łącznie zmieniany 1 raz.
Metryki kościelne przechowywane w archiwum zazwyczaj są do 1938-1940. W przypadku Dukszt jest to rok 1939. Od 1940 natomiast pojawia się na Litwie USC, ich akta też są w LVIA, ale dla tego typu zleceń trzeba udowodnić pokrewieństwo z poszukiwaną osobą.Marsylka pisze:Zaciekawił mnie post bo też próbuję dorwąć akt. Pisałam na parafię, ale brak odpowiedzi. Rok 43' to do tego archiwum?
Śluby rocznik 1884 parafia Dukszty (dekanat Nowoaleksandrowski) jest w archiwum, sygnatura: LVIA, f. 669, ap. 15, b. 59.jart pisze:A LVIA to na pewno dobry adres (tzn czy sprawdzałeś czy mają)? U mormonów niestety tylko do 1818 i cerkiew z początku XX w. (jeśli to właściwe Dukszty). Jeśli znasz dokładną datę i sprawa jest dla Ciebie ważna, może znajdziesz kogoś kto znajdzie dokument dla Ciebie na miejscu.
Andrzej
- Szostak_Marcin

Sprawa jest dla mnie bardzo ważna. Już pisałem do kilku osób ale niestety na razie bez odzewu. Chodzi mi o Kościół Rzymsko-Katolicki. Trochę szukałem informacji na temat Dukszt ale jest ich jak na lekarstwo. O Sołocku nie czytałem ale to może być to.jart pisze:A LVIA to na pewno dobry adres (tzn czy sprawdzałeś czy mają)? U mormonów niestety tylko do 1818 i cerkiew z początku XX w. (jeśli to właściwe Dukszty). Jeśli znasz dokładną datę i sprawa jest dla Ciebie ważna, może znajdziesz kogoś kto znajdzie dokument dla Ciebie na miejscu.
Nie wiem, czy pomocne - https://pl.wikipedia.org/wiki/Dekanat_ignali%C5%84ski. Moja parafia wg odpowiedzi z archiwum znajduje się w tym dekanacie i z ciekawości zerknęłam na listę innych podległych parafii.