Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Rudnik_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Rudnik_Andrzej »

Pieknie dziękuje pani Ewo:) :lol:
B_Wojczyk

Sympatyk

Post autor: B_Wojczyk »

Witaj Ewo,
Bardzo prosze o wyjasnienie pochodzenia nastepujacych nazwisk:
Belman oraz Wójczyk.
Dziekuje i pozdrawiam.
Slawek
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Pochodzenie nazwiska

Post autor: basiaps »

Witam.
Nie wiem, czy to nazwisko już padło, ale proszę o etymologię nazwiska Lipart.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Basia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Sławku :D

Belman - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bel- ; tu mogą być formy polskie, por. bela, belka lub niemieckie, por. Bell.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Wójczyk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Basiu :D

Lipart - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Liphardt.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Pochodzenie nazwiska

Post autor: basiaps »

Witaj, Ewuniu.
Dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź.
Z wiosennymi pozdrowieniami :k: :k: :k: :k:
Basia
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

Witam .
Szukam genezy nazwisk : Chodun (chyba ze wschodu), Kaluźna (tak pisze) i Melcer. Z góry serdecznie dziękuję.
Z ukłonami
marbej

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: marbej »

Witam,

Pani Ewo, a czy ja mógłbym prosić o wyjaśnienie nazwiska Betlej tudzież Betley? Jako, że to nazwisko nie jest notowane w Słowniku staropolskich nazw osobowych, nie bardzo do mnie przemawia Rymut pisząc, iż nazwisko Betlej pochodzi od nazwy biblijnego miasta Betlejem (hebr. ‘dom chleba’) położonego w środkowej części Palestyny. Por. K. Rymut, Nazwiska Polaków, t. 1., Kraków 1999, s. 30. Dochodzą do mnie informację, że niektórzy Betley'e mają pochodzenie angielskie. W samej Anglii jest też miejscowość Betley.
Ciekaw zatem jestem ogromnie jak to z tym moim nazwiskiem jest :)

--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Stanisławie :D

Chodun - w grupie nazwisk pochodzących od chodzić, chód lub od imienia Chodor (na Kresach Wschodnich), od gwarowego chodun 'dobry piechur'.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Melcer - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego mielcarz 'słodownik; piwowar'.

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marcinie :D

Potwierdzę tylko to, co znalazłeś:

Betlej, Betley (bez dat źródłowych) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od nazwy biblijnego miasta Betlejem.

Tyle źródła.

A z doświadczenia wiem, że najpewniejsze etymologie swoich nazwisk tworzą genealodzy rodzinni. Masz podstawy, by sięgnąć po źródła angielskie. Ja ich nie posiadam. Powodzenia życzę :wink:
ginger007

Sympatyk

Post autor: ginger007 »

Witaj :)
Proszę o wyjaśnienie nazwiska Jewgiejuk i Gryl. Z góry serdeczne dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Gryl (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.

Jewgiejuk (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Eugeniusz, z greckiego Eugenios od eu ‘dobrze’ + genos ‘ród, plemię’, ze wschodniosłowiańskiego Jewgienij.

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Marcinie :D

Potwierdzę tylko to, co znalazłeś:

Betlej, Betley (bez dat źródłowych) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od nazwy biblijnego miasta Betlejem.

Tyle źródła.

A z doświadczenia wiem, że najpewniejsze etymologie swoich nazwisk tworzą genealodzy rodzinni. Masz podstawy, by sięgnąć po źródła angielskie. Ja ich nie posiadam. Powodzenia życzę :wink:
Witam,

do potwierdzenia Ewy pochodzenia nazwiska, dodam swoja opinie, oparta takze na danych prof. K. Rymuta.

Wg Mormonow;
International Genealogical Index - Continental Europe
1. Frank Betlej - International Genealogical Index / CE
Gender: Male Birth: 09 APR 1893 Makow, Galizien Kroenlande, Austria
2. SOPHIA BETLEJ - International Genealogical Index / CE
Gender: Female Birth: 15 JAN 1875 Jaslo, Rzeszowskiego, Poland
nazwisko Betlej zwiazane jest z Malopolska, a nie z Anglia.

Prof. K. Rymut podaje, ze w 1265 odnotowano w Polsce nazwisko Będek, jako pochodne od slowianskich imion Będzieciech lub Będziemir.
Wg mnie istnieje mozliwosc zmian w zapisie nazwiska Będek -> Bedek -> Betek ... i ktos, kto byl duzy [kawal chlopa], mogla byc nazwany Betlej.
W 1417 odnotowano nazwisko Będost, a w 1470 Będosz, pozniej Bentka, Bentke.

Nazwisko Betlej w Polsce jest tak liczne, ze odpada mozliwosc powstania od nazwiska przybysza z Anglii.

Pozdrawiam,Wladyslaw
Ostatnio zmieniony pt 12 mar 2010, 06:30 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
zeb313

pochodzodzenie nazwiska

Post autor: zeb313 »

witam serdecznie Pani Ewo :D !

Mam pytanko o pochodzenie nazwiska Szudrowicz ?
Znalazlem wzmianki o nazwisku Szudraski, Szudrawski w 16w. (Herbarz Polski). wnosze stad , ze nazwiska te i podobne np.Szudra maja wspolny czlon "szudr". Nie wiem co oznacza w jezyku polskim , byc moze pochodzi z jezyka niemieckiego (schudr ?), wegierskiego badz zydowskiego (Szudrich) ?

z gory slicznie dziekuje i gorąco pozdrawiam :D !!!

karol
marbej

Sympatyk

Post autor: marbej »

Dziękuję Władysławie za interesującą wypowiedź. A co w takim razie zrobić z Tadeuszem Betley synem Józefa, który był chyba synem Jana Betley z Jasła herbu Jaślin? Toż oni są podobno pochodzenia angielskiego :
http://www.polonia-business.com/index.php?p=a149&r=r3 :)
Betley - nazwa miejscowości w Anglii - bette+leah (Bette, żeńskie imię saksońskie, leah = przesieka, w Domesday Book z 1086 roku miejscowść Betley występuje pod nazwą Betelege). W wikipedii też co nie co można przeczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/Betley

Piszesz, że nazwisko to w Polsce jest liczne. A jak to wyglądało 200-300 lat temu?

Zastanawia mnie też fakt, że skoro główne skupisko tego nazwiska to Jasło i okolice to skąd w połowie XVIII nazwisko jakby nie było dla mnie nadal mało polsko brzmiące pojawia się również np. w takiej wsi jak Bierzwienna oddalonej od Jasła o kilkaset kilometrów?

--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”