Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Rudnik_Andrzej

Pochodzenie nazwiska
Witam.
Nie wiem, czy to nazwisko już padło, ale proszę o etymologię nazwiska Lipart.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Basia
Nie wiem, czy to nazwisko już padło, ale proszę o etymologię nazwiska Lipart.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Basia
- Ewa_Szczodruch

Witaj Sławku
Belman - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bel- ; tu mogą być formy polskie, por. bela, belka lub niemieckie, por. Bell.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Wójczyk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Belman - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bel- ; tu mogą być formy polskie, por. bela, belka lub niemieckie, por. Bell.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Wójczyk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Pochodzenie nazwiska
Witaj, Ewuniu.
Dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź.
Z wiosennymi pozdrowieniami

Basia
Dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź.
Z wiosennymi pozdrowieniami
Basia
-
Stanisław_Sawkiewicz

Pochodzenie nazwiska
Witam .
Szukam genezy nazwisk : Chodun (chyba ze wschodu), Kaluźna (tak pisze) i Melcer. Z góry serdecznie dziękuję.
Z ukłonami
Szukam genezy nazwisk : Chodun (chyba ze wschodu), Kaluźna (tak pisze) i Melcer. Z góry serdecznie dziękuję.
Z ukłonami
Pochodzenie nazwiska
Witam,
Pani Ewo, a czy ja mógłbym prosić o wyjaśnienie nazwiska Betlej tudzież Betley? Jako, że to nazwisko nie jest notowane w Słowniku staropolskich nazw osobowych, nie bardzo do mnie przemawia Rymut pisząc, iż nazwisko Betlej pochodzi od nazwy biblijnego miasta Betlejem (hebr. ‘dom chleba’) położonego w środkowej części Palestyny. Por. K. Rymut, Nazwiska Polaków, t. 1., Kraków 1999, s. 30. Dochodzą do mnie informację, że niektórzy Betley'e mają pochodzenie angielskie. W samej Anglii jest też miejscowość Betley.
Ciekaw zatem jestem ogromnie jak to z tym moim nazwiskiem jest
--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
Pani Ewo, a czy ja mógłbym prosić o wyjaśnienie nazwiska Betlej tudzież Betley? Jako, że to nazwisko nie jest notowane w Słowniku staropolskich nazw osobowych, nie bardzo do mnie przemawia Rymut pisząc, iż nazwisko Betlej pochodzi od nazwy biblijnego miasta Betlejem (hebr. ‘dom chleba’) położonego w środkowej części Palestyny. Por. K. Rymut, Nazwiska Polaków, t. 1., Kraków 1999, s. 30. Dochodzą do mnie informację, że niektórzy Betley'e mają pochodzenie angielskie. W samej Anglii jest też miejscowość Betley.
Ciekaw zatem jestem ogromnie jak to z tym moim nazwiskiem jest
--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
- Ewa_Szczodruch

Witaj Stanisławie
Chodun - w grupie nazwisk pochodzących od chodzić, chód lub od imienia Chodor (na Kresach Wschodnich), od gwarowego chodun 'dobry piechur'.
Melcer - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego mielcarz 'słodownik; piwowar'.
Chodun - w grupie nazwisk pochodzących od chodzić, chód lub od imienia Chodor (na Kresach Wschodnich), od gwarowego chodun 'dobry piechur'.
Melcer - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego mielcarz 'słodownik; piwowar'.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Marcinie
Potwierdzę tylko to, co znalazłeś:
Betlej, Betley (bez dat źródłowych) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od nazwy biblijnego miasta Betlejem.
Tyle źródła.
A z doświadczenia wiem, że najpewniejsze etymologie swoich nazwisk tworzą genealodzy rodzinni. Masz podstawy, by sięgnąć po źródła angielskie. Ja ich nie posiadam. Powodzenia życzę
Betlej, Betley (bez dat źródłowych) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od nazwy biblijnego miasta Betlejem.
Tyle źródła.
A z doświadczenia wiem, że najpewniejsze etymologie swoich nazwisk tworzą genealodzy rodzinni. Masz podstawy, by sięgnąć po źródła angielskie. Ja ich nie posiadam. Powodzenia życzę
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Gryl (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
Jewgiejuk (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Eugeniusz, z greckiego Eugenios od eu ‘dobrze’ + genos ‘ród, plemię’, ze wschodniosłowiańskiego Jewgienij.
Gryl (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Grill, ta od średnio-wysoko-niemieckiego grill ‘przeraźliwy krzyk’ lub grille ‘świerszcz’, może też od imienia Grzegorz.
Jewgiejuk (bez daty źródlowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Eugeniusz, z greckiego Eugenios od eu ‘dobrze’ + genos ‘ród, plemię’, ze wschodniosłowiańskiego Jewgienij.
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Marcinie![]()
Tyle źródła.
do potwierdzenia Ewy pochodzenia nazwiska, dodam swoja opinie, oparta takze na danych prof. K. Rymuta.
Wg Mormonow;
International Genealogical Index - Continental Europe
1. Frank Betlej - International Genealogical Index / CE
Gender: Male Birth: 09 APR 1893 Makow, Galizien Kroenlande, Austria
2. SOPHIA BETLEJ - International Genealogical Index / CE
Gender: Female Birth: 15 JAN 1875 Jaslo, Rzeszowskiego, Poland
nazwisko Betlej zwiazane jest z Malopolska, a nie z Anglia.
Prof. K. Rymut podaje, ze w 1265 odnotowano w Polsce nazwisko Będek, jako pochodne od slowianskich imion Będzieciech lub Będziemir.
Wg mnie istnieje mozliwosc zmian w zapisie nazwiska Będek -> Bedek -> Betek ... i ktos, kto byl duzy [kawal chlopa], mogla byc nazwany Betlej.
W 1417 odnotowano nazwisko Będost, a w 1470 Będosz, pozniej Bentka, Bentke.
Nazwisko Betlej w Polsce jest tak liczne, ze odpada mozliwosc powstania od nazwiska przybysza z Anglii.
Pozdrawiam,Wladyslaw
Ostatnio zmieniony pt 12 mar 2010, 06:30 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
pochodzodzenie nazwiska
witam serdecznie Pani Ewo
!
Mam pytanko o pochodzenie nazwiska Szudrowicz ?
Znalazlem wzmianki o nazwisku Szudraski, Szudrawski w 16w. (Herbarz Polski). wnosze stad , ze nazwiska te i podobne np.Szudra maja wspolny czlon "szudr". Nie wiem co oznacza w jezyku polskim , byc moze pochodzi z jezyka niemieckiego (schudr ?), wegierskiego badz zydowskiego (Szudrich) ?
z gory slicznie dziekuje i gorąco pozdrawiam
!!!
karol
Mam pytanko o pochodzenie nazwiska Szudrowicz ?
Znalazlem wzmianki o nazwisku Szudraski, Szudrawski w 16w. (Herbarz Polski). wnosze stad , ze nazwiska te i podobne np.Szudra maja wspolny czlon "szudr". Nie wiem co oznacza w jezyku polskim , byc moze pochodzi z jezyka niemieckiego (schudr ?), wegierskiego badz zydowskiego (Szudrich) ?
z gory slicznie dziekuje i gorąco pozdrawiam
karol
Dziękuję Władysławie za interesującą wypowiedź. A co w takim razie zrobić z Tadeuszem Betley synem Józefa, który był chyba synem Jana Betley z Jasła herbu Jaślin? Toż oni są podobno pochodzenia angielskiego :
http://www.polonia-business.com/index.php?p=a149&r=r3
Betley - nazwa miejscowości w Anglii - bette+leah (Bette, żeńskie imię saksońskie, leah = przesieka, w Domesday Book z 1086 roku miejscowść Betley występuje pod nazwą Betelege). W wikipedii też co nie co można przeczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/Betley
Piszesz, że nazwisko to w Polsce jest liczne. A jak to wyglądało 200-300 lat temu?
Zastanawia mnie też fakt, że skoro główne skupisko tego nazwiska to Jasło i okolice to skąd w połowie XVIII nazwisko jakby nie było dla mnie nadal mało polsko brzmiące pojawia się również np. w takiej wsi jak Bierzwienna oddalonej od Jasła o kilkaset kilometrów?
--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej
http://www.polonia-business.com/index.php?p=a149&r=r3
Betley - nazwa miejscowości w Anglii - bette+leah (Bette, żeńskie imię saksońskie, leah = przesieka, w Domesday Book z 1086 roku miejscowść Betley występuje pod nazwą Betelege). W wikipedii też co nie co można przeczytać: http://en.wikipedia.org/wiki/Betley
Piszesz, że nazwisko to w Polsce jest liczne. A jak to wyglądało 200-300 lat temu?
Zastanawia mnie też fakt, że skoro główne skupisko tego nazwiska to Jasło i okolice to skąd w połowie XVIII nazwisko jakby nie było dla mnie nadal mało polsko brzmiące pojawia się również np. w takiej wsi jak Bierzwienna oddalonej od Jasła o kilkaset kilometrów?
--
Pozdrawiam,
Marcin Betlej