Skibniew Podawce

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kornaś_Maciek

Sympatyk

Książka "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy"

Post autor: Kornaś_Maciek »

Bardzo dziękuję za wiadomość.
Maciek
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Książka "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy"

Post autor: zawadzka.jolanta »

Dzień dobry. Mam pytanie. Czy komuś z Was udało się w ostatnim czasie dodzwonić do kancelarii parafii i zamówić monografię. Ja od poniedziałku dosłownie "wiszę " na telefonie i nic. A może nr 25 7876924 jest już nieaktualny?
Pozdrawiam Jolanta Zawadzka
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Re: Książka "Parafia Skibniew Podawce i jej mieszkańcy&

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

zawadzka.jolanta pisze:Dzień dobry. Mam pytanie. Czy komuś z Was udało się w ostatnim czasie dodzwonić do kancelarii parafii i zamówić monografię. Ja od poniedziałku dosłownie "wiszę " na telefonie i nic. A może nr 25 7876924 jest już nieaktualny?
Polecam kontakt mailowy. Ja przynajmniej tak kontaktowałam się z parafią.
Elżbieta
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Jawoszek_Elzbieta pisze:
zawadzka.jolanta pisze:Dzień dobry. Mam pytanie. Czy komuś z Was udało się w ostatnim czasie dodzwonić do kancelarii parafii i zamówić monografię. Ja od poniedziałku dosłownie "wiszę " na telefonie i nic. A może nr 25 7876924 jest już nieaktualny?
Polecam kontakt mailowy. Ja przynajmniej tak kontaktowałam się z parafią.
Elżbieta
Bardzo dziękuję za podpowiedź.
edyryt

Sympatyk

Post autor: edyryt »

Potwierdzam, że najlepszy kontakt mailowy. Ksiądz proboszcz bardzo szybko odpisuje. Do mnie dwa dni temu dotarła monografia parafii. Nie miałam świadomości. że jest tak obszerna. Lech Niepiekło świetna robota.

Edyta
MarekLech

Sympatyk

Post autor: MarekLech »

Wojciech_Pogorzelski pisze:Witaj,

Czy książka może mi pomóc w ustaleniu herbu dla rodziny Pogorzelskich?

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtku.
Pogorzelscy z Pogorzeli, podobnie jak w innych wioskach drobnoszlacheckich, noszą jedno nazwisko, ale mogą pochodzić z różnych rodów. Najstarsze drzewo zaczyna się od Jakuba "Kusz" h. Prus na początku XV wieku. Wiadomo, że we wsi byli też Pogorzelscy h. Jastrzebiec. Mogli też być inni. Po sąsiedzku, w parafii Jabłonna Lacka osiedlili się Pogorzelscy h. Krzywda pochodzący z Ziemi Nurskiej. Znalezienie "swojego" przodka jest bardzo trudne, a wobec fragmentarycznych danych wymaga szczęścia.
Powodzenia
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

W związku z przysyłanymi mi pytaniami odnośnie Wyszomierskich - Wyszomirskich potwierdzam, że są to dwie wersje tego samego nazwiska. Przy czym Wyszomirscy związani są z północnym Mazowszem, Litwą, Mazurami, natomiast Wyszomierscy osiedlili się w rejonie Sokołowa Podlaskiego. Ale pochodzą od wspólnego przodka. Podstawowe informacje można znaleźć w "Parafia Skibniew i jej mieszkańcy", natomiast początki rodu zostały opisane dokładniej w książce "Niepiekłowie".
Pozdrawiam
Lech
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Lech_Niepiekło »

Kilka osób zwracało mi uwagę na błędy w II tomie monografii, w wypisach z ksiąg metrykalnych. Muszę wyjaśnić, że przepisywałem dość wiernie, korygując jedynie oczywiste błędy literowe. Natomiast nie poprawiałem sposobu pisania nazwisk - stąd rozbieżności. Czasami zamiast nazwiska jest przydomek lub przezwisko, co też może zmylić. Dlatego trzeba korzystać z danych uważnie, tak jak z oryginałów.
Oczywiście są też błędy jakie popełniali księża. Tomku! ("Projekt Podlasie"). Sprawdziłem zapis z 1730 Skibniewskiej - Pogorzelskiej. To nie ja popełniłem błąd. Tak jest w oryginale.
Pozdrawiam
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”