Łany Wielkie Parafia
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Łany Wielkie Parafia
Witam serdecznie!
Czy ma ktoś dostęp do metryk parafi Łany Wielkie, koło Żarnowca?
Pozdrawiam
Kamil Pawłowski
Czy ma ktoś dostęp do metryk parafi Łany Wielkie, koło Żarnowca?
Pozdrawiam
Kamil Pawłowski
Łany Wielkie Parafia
Łany Wielkie po 1862 są w AP Katowice.
Pozostaje pytanie - gdzie są księgi metrykalne Łan Wielkich dekanat Żarnowiec sprzed 1862 roku???
Pozostaje pytanie - gdzie są księgi metrykalne Łan Wielkich dekanat Żarnowiec sprzed 1862 roku???
- Brozek_Oskar

Też bym się chętnie dowiedział. Jednak zapewne nie ma ich w żadnym państwowym archiwum. Zapewne tylko na parafii, o ile nie oddano do Archiwum Diecezjalnego w Kielcach (na co mam wielką nadzieję).
Pozdrawiam serdecznie,
Oskar Brożek
Pozdrawiam serdecznie,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
aneta.janas

Szanowni, czy udało Wam się coś ustalić? Też jestem zainteresowana.
Mój ojciec pochodził z Łan, rocznik 1921. Babcia była z domu Lipińska. Szukam wszelkich informacji, niekoniecznie metryk. Z góry dziękuję
Mój ojciec pochodził z Łan, rocznik 1921. Babcia była z domu Lipińska. Szukam wszelkich informacji, niekoniecznie metryk. Z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Aneta
Moje parafie: Łany Wielkie, Żarnowiec, Mstyczów, Niedźwiedź, Książ Wielki, Tczyca
nazwiska: Janas, Lipiński, Heruciński, Leszczyńska, Marszycka
Aneta
Moje parafie: Łany Wielkie, Żarnowiec, Mstyczów, Niedźwiedź, Książ Wielki, Tczyca
Witam!
W AP Katowice mamy zdigitalizowane ASC z Łan Wielkich z lat 1862-1925. Niestety nie ma inwentarza do tego zespołu archiwalnego. Jednak patrząc na zawartość tej parafii na FS widzimy, że digitalizacja została przeprowadzona w 2018 roku. Stąd możemy być pewni, że w zespole tym będą akta U, M i Z do roku 1916 (max. 1917). Natomiast do 1925 roku będą same alegaty. W 2016 roku bardzo wiele ksiąg trafiło do AP Katowice i wtedy zaczęła się akcja digitalizacji.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Roku 1921 szukałbym w USC w Żarnowcu, albo na plebanii w Łanach Wielkich.
Pozdrawiam!
Tadek
W AP Katowice mamy zdigitalizowane ASC z Łan Wielkich z lat 1862-1925. Niestety nie ma inwentarza do tego zespołu archiwalnego. Jednak patrząc na zawartość tej parafii na FS widzimy, że digitalizacja została przeprowadzona w 2018 roku. Stąd możemy być pewni, że w zespole tym będą akta U, M i Z do roku 1916 (max. 1917). Natomiast do 1925 roku będą same alegaty. W 2016 roku bardzo wiele ksiąg trafiło do AP Katowice i wtedy zaczęła się akcja digitalizacji.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Roku 1921 szukałbym w USC w Żarnowcu, albo na plebanii w Łanach Wielkich.
Pozdrawiam!
Tadek
-
aneta.janas

-
aneta.janas

Wracając do tematu: mam pytanie odnośnie akt z Łan Wielkich w AP w Katowicach, bo widzę katalog, ale nie ma skanów, więc chyba jednak nie są zdigitalizowane? Czy źle szukam? Bardziej zależy mi na jeszcze starszych, ale do tych też chętnie bym zajrzała.
A co do FS: tam widzę tylko informację o mikrofilmach, nie ma nic online.
A co do FS: tam widzę tylko informację o mikrofilmach, nie ma nic online.
-
aneta.janas

- Krzysiek_Imiołek

Tak jak poprzednik napisał dostęp - AP K-ce - pracownia-ewent zgłosić się do zindeksowania:
https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=SL
Materiały są zdigitalizowane do 1912 - reszta roczników to alegaty. Domniemanie że jak jak coś jest zrobione w 2018 nie oznacza że księgi trafiają "młodsze", bywa że księgi nawet XIX wieczne nie są jeszcze w AP, więc bez "potwierdzenia" lepiej nie pisać o domniemaniu.
https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=SL
Materiały są zdigitalizowane do 1912 - reszta roczników to alegaty. Domniemanie że jak jak coś jest zrobione w 2018 nie oznacza że księgi trafiają "młodsze", bywa że księgi nawet XIX wieczne nie są jeszcze w AP, więc bez "potwierdzenia" lepiej nie pisać o domniemaniu.
Krzysiek
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
-
aneta.janas

- Witosława_Wodecka

- Brozek_Oskar

Dla zainteresowanych INDEKSACJĄ parafii Łany Wielkie (1733-1917), z tego co widzę szczególnie chodzi o Anetę, proszę o kontakt ze Świętokrzyskim Towarzystwem Genealogicznym „Świętogen”, które posiada materiały z tej parafii przeznaczone do indeksacji.
Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
aneta.janas

Dzięki, na to liczyłam
Domyślam się, że chodzi o okres przed 1862 i że materiały pochodzą z Archiwum Diecezji Kieleckiej. Oczywiście skontaktuję się ze Świętogenem, ale najpierw zamierzam dokończyć to, co już zaczęłam, czyli 1868-1912. Lata 1862-1867 są już w bazie.
Pozdrawiam,
Aneta
Domyślam się, że chodzi o okres przed 1862 i że materiały pochodzą z Archiwum Diecezji Kieleckiej. Oczywiście skontaktuję się ze Świętogenem, ale najpierw zamierzam dokończyć to, co już zaczęłam, czyli 1868-1912. Lata 1862-1867 są już w bazie.
Pozdrawiam,
Aneta
Pozdrawiam,
Aneta
Aneta