Census Marles les Mines 1931 : archivesenligne.pasdecalais.fr/console/ir_seriel_visu.php?SID=0crg05h6160nrck4did9igpu94&id=241178139&l=1664&h=914&titre=241178139#
basia481 pisze:Piotr urodził się w 1875 roku w Janowie par. Brzeźnica. Mógł też podać że urodził się w Cykarzewie par.Mykanów.
Mam tylko dwa ślady dotyczące Piotra. Akt urodzin i spis mieszkańców. Z mojej miejscowości dużo osób wyjeżdżało do Niemiec i Francji. Może i on wyjechał? Sprawdzam każdą opcję.
Władysław Gajos urodził się w 1894 roku w Kucharach par.Stopnica. Dzisiaj dostałam wiadomość że zmarł w Maries Les Mines w 1965 roku. Jak zdobyć jego akt zgonu?
Moi drodzy.
Czy ktoś ma wykupiony dostęp do strony Geneanet? Znalazłam tam dwie interesujące mnie osoby, jednak szczegóły są ukryte.
1. Rabenda Bolesława, ur. w 1910 r i jej syn Jean Pierre Pierzchala ur. w 1945 r. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę wdzięczna.
Pozdrawiam, Małgorzata
Nom : RABENDA
Prénom : Boleslawa
Jour de naissance : 04
Mois de naissance : 12
Année de naissance : 1910
Code insee naissance : 99122
Commune de naissance : Siemkawice
Pays de naissance : POLOGNE
Jour de décès : 20
Mois de décès : 12
Année de décès : 1998
Code insee deces : 42044
Commune de décès : Le Chambon-Feugerolles
Pays de décès : FRANCE
Relevés partenaires - Acte de décès
Nom : PIERZCHALA
Prénom : Jean Pierre
Jour de naissance : 11
Mois de naissance : 01
Année de naissance : 1945
Code insee naissance : 42218
Commune de naissance : Saint-Etienne
Pays de naissance : FRANCE
Jour de décès : 29
Mois de décès : 12
Année de décès : 1986
Code insee deces : 43157
Commune de décès : Le Puy-en-Velay
Pays de décès : FRANCE
Dziękuję serdecznie. Zapisy wskazują tylko dokładne daty i miejsca urodzin i śmierci tych osób. Czy jest możliwość ustalenia danych ojca Jean-Pierre? Napewno nie był pochowany wspólnie z sybem, gdyż mam zdjęcie pomnika sprzed śmierci Bolesławy. Z przekazów podejrzewam, że mężczyzna zaginął.
Napisz prośbę o akt zgonu
ville[AT]lepuyenvelay.fr
gdzie [AT] to @
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Poszukiwałem na wiele sposobów śladów życia Andrzeja Podwiązki łącznie z korespondencją z instytucjami w Francji Niestety bez pozytywów Jedna była wiadomość że ktoś na południu Francji się urodził po II wojnie Św, Widzę że w temacie szukam rodziny we Francji coś drgnęło dlatego powtarzam prośbę o pomoc
Andrzej Podwiązka ur 16 11 1888 w Klimontowie k. Proszowic Rodzice Piotr Podwiązka 1860 - 1922 i Salomea Zemełka 1862- 1918 Pisany ślad stryjecznego brata to protokół Stapo z Metz z 1941 Adres Andrzeja Wittenheim Mongourtte 2 Elsas Jego brat podał na Stapo taki adres gdy uciekał z Polski
Drgnęło.
Powyższe dane dotyczą tyko zgonów we Francji od 1970 roku
janus_daniel pisze:Poszukiwałem na wiele sposobów śladów życia Andrzeja Podwiązki łącznie z korespondencją z instytucjami w Francji Niestety bez pozytywów Jedna była wiadomość że ktoś na południu Francji się urodził po II wojnie Św, Widzę że w temacie szukam rodziny we Francji coś drgnęło dlatego powtarzam prośbę o pomoc
Andrzej Podwiązka ur 16 11 1888 w Klimontowie k. Proszowic Rodzice Piotr Podwiązka 1860 - 1922 i Salomea Zemełka 1862- 1918 Pisany ślad stryjecznego brata to protokół Stapo z Metz z 1941 Adres Andrzeja Wittenheim Mongourtte 2 Elsas Jego brat podał na Stapo taki adres gdy uciekał z Polski
Dziękuję Niestety nie drgnęło Szkoda Szukam także śladów życia w Polsce jego brata Bolesława w latach +/- 1925- 1941 Niestety polskie ślady rozpłynęły się. Gdzieś żył ale gdzie? Mam metryki urodzenia mam zdjęcia w mundurze, mam super pełną dokumentacje np kartę choroby etc z kl Buchenwald potwierdzony zgon przez miasto Köln ale co robił, gdzie żył w Polsce międzywojennej nic nigdzie nie znalazłem.
Tylko jedna osoba o tym nazwisku urodzona w latach 1916 - 1940 w miejscowości Robiac Rochessadoule.
Prośbę o akt urodzenia tej osoby skierować do merostwa
robiac-rochessadoule[AT]wanadoo.fr (AT zastąpić przez @)
lub stowarzyszenia genealogicznego tego rejonu http://association.cggl.fr/contact-pour-les-visiteurs/
janus_daniel pisze:Poszukiwałem na wiele sposobów śladów życia Andrzeja Podwiązki łącznie z korespondencją z instytucjami w Francji Niestety bez pozytywów Jedna była wiadomość że ktoś na południu Francji się urodził po II wojnie Św,
Witam, poszukuję informacji o Janie Spychalskim i Katarzynie Spychalskiej z domu Piątek, ur. 1895 r. (rodzice Aleksander i Józefa). Wiem, że mieszkali na stale we Francji w mieście Cognac. Prawdopodobnie mieli dzieci: Helena, Irena, Zygmunt.
Pozdrawiam
Marcin
Elzbieto dziękuję bardzo. Po przeczytaniu uzyskanych przez Ciebie informacji moja ciocia przypomniała sobie trochę więcej:
Jan i Katarzyna Spychalski pochodzili z Pęckowa, a we Francji mieszkali w Cagnac-les-mines. Te dwie osoby Irena i Franciszka to będą ich córki. Mieli jeszcze syna Zygmunta ur. we Francji i syna Czesława ur. w Pęckowie. Znalazłem inny akt zgonu, z którego wynika, że Irena po mężu miała nazwisko Tomanek.
Pozdrawiam
Marcin