Kto był ojcem Władysława

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Kto był ojcem Władysława

Post autor: Jan.Ejzert »

Mam taką zagwozdkę w przypadku mojego pradziadka, Michała Zamojskiego.
Bracia Michał i Antoni Zamojscy urodzili się w Łoździejach (obecnie Litwa)
Michał ożenił się w sąsiedniej parafii Urdomin (Rudamina) z Emilią Falkowicz. Jego aktu ślubu nie znalazłem.
W późniejszym okresie obaj wyjechali na Mazowsze, gdzie Michał został zarządcą majątku w Zgorzałowie parafii Jelonki.
Tam, w Zgorzałowie w 1875 roku (akt nr 140), urodził się syn Władysław. W metryce chrztu, Władysława jako ojciec figuruje Antoni Zamojski, mąż Emilii. Jest nawet podpis Antoniego.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =766&y=466

W 1878 r. (akt 72) Emilia urodziła kolejne dziecko, córkę Aleksandrę, której ojcem jest Michał Zamojski.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 570&y=1185

Władysław w 1901r. (akt 23) żeni się z Julianną Nałęcz. W akcie ślubu jako jego ojciec figuruje Michał Zamojski.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2636&y=561

Emilia, żona Michała zmarła w 1879 r. Akt 23.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =623&y=927
Rok później Michał ożenił się z Aleksandrą Guberską.
Pytanie do genealogów śledczych:
Kto był ojcem Władysława? Michał czy Antoni?
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
adamrw

Sympatyk

Kto był ojcem Władysława

Post autor: adamrw »

A nie ma między 1875 a 1878 aktu zgonu Antoniego?
Ojcem Władysława mógł być Antoni, który zmarł wkrótce po jego urodzeniu, wdowa wyszła za brata zmarłego męża (Michała) i urodziła Aleksandrę. A akcie ślubu Władysława mógł być podany ojczym, a nie ojciec.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Odpada taka możliwość.
Antoni był żonaty z Teofilą Grażulewicz i w 1875 r. Antoniemu rodzi się w Łoździejach syn Wincenty. W 1877 r. rodzi się również w Łoździejach jego kolejny syn Walenty. W następnych latach rodzą się kolejne jego dzieci.
Pozdrawiam,
Czarek

Awatar użytkownika
Obidka

Sympatyk
Mistrz

Kto był ojcem Władysława

Post autor: Obidka »

Ja bym podała proste wytłumaczenie:
Antoni zgłosił urodzenie syna brata, bo brat chory, wyjechał itp., widywałam takie akty. Spisujący powinien w treści aktu wpisać, że dziecko zrodzone z Michała i jego zony Emilii, ale tego zdania nie wpisał.
Kiedy urodziła się Aleksandra Michał podpisał się z dopiskiem: ojciec, przy akcie Władysława i podpisie Antoniego nie ma słowa ojciec. To może drobiazg, ale zawsze na korzyść Michała
Spojrzałam na aneksy w Dzierżeninie w 1900 i 1901 roku, ale jak na złość akurat nie ma tam aktu urodzenia Władysława, tylko zaświadczenie o zapowiedziach. Ale jakiś akt musiał dostarczyć, więc jeśli był błąd to powinien być poprawiony, może w oryginale księgi urodzeń?

Pozdrawiam
Baśka
Nazwiska w kręgu zainteresowań: Obidzińscy, Rutkowscy, Goździewscy, Trętowscy, Ponikiewscy, Szczepkowscy, Gutowscy. Miejsca: okolice Ciechanowa i Różana.
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Dziękuję Ci Basiu za Twoją hipotezę. Jest dość prawdopodobna.
Ja od rodziców wiedziałem, że Władysław był synem Michała i jego pierwszej żony.
Z kolei Antoni wrócił do Łoździeji i tam miał kolejne dzieci z Teofilą Grażulewicz.
Uważałem, że ksiądz spisujący akt się pomylił.
Pozdrawiam,
Czarek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”