Jak zapłacić z USA za kopie dokumentów w polskich archiwach?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Ewa_Telazek

Sympatyk

Post autor: Ewa_Telazek »

Dowiedziałam się poprzez SzukajwArchiwach że Archiwum Państwowe w Siedlcach ma dokument z 1916 roku dotyczacy moich pra-dziadków który mnie bardzo interesuje.

Wysłałam wiadomość do tego Archiwum, i oni mi przysłali odpowiedź że mogę zamówić kopię tego dokumentu, 10 stron, za opłata 55 PLN, i podali numer konta NBP w Warszawie.

Mój problem jest że ja po prostu nie wiem jak wysłać tę zapłatę z USA gdzie mieszkam od wielu lat. Przez jaka amerykańska instytucje najlepiej to zrobić? Myślę że oprócz numeru konta w Polsce trzeba też mieć także jakiś specjalny numer przekazowy do Polski, ale ja go nie znam.

Może sa użytkownicy tego Forum w USA którzy wiedza jak można przesłać tę opłatę z Ameryki? Byłabym bardzo wdzięczna za radę. Dziękuję.
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Do archiwum płaci się normalnym, zwykłym przelewem na podane konto w opisie podając sygnaturę sprawy. Idź do banku tam w USA i poproś o wykonanie przelewu do Polski na wymienioną kwotę. Dokonają przewalutowania.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a skan otrzymanego w banku potwierdzenia przelewu wyślij e-mailem do AP
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Augustynowicz_Karolina

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Jak zapłacić z USA za kopie dokumentów w polskich archiw

Post autor: Augustynowicz_Karolina »

Ewa_Telazek pisze:Przez jaka amerykańska instytucje najlepiej to zrobić?
I don't know if it's the best per se but I used Western Union because it was free and easiest. I set it all up online with my debit card and there were no fees and I didn't have to go anywhere.
Pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Ewa_Telazek pisze: Dziękuję.
Ewo,
inne strony, wiekszosc ludzi korzysta z transferwise i przechodzi

https://www.worldremit.com/
https://transferwise.com/
https://www.westernunion.com/ca/en/home.html
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Ewa_Telazek

Sympatyk

Post autor: Ewa_Telazek »

Dziękuję wszystkim którzy odpowiedzieli. Zapisałam się elektronicznie do Western Union, ale jak musiałam wpisać odbiorcę pieniędzy, to formularz wymaga imię i nazwisko konkretnej osoby, a ja muszę tę opłatę wysłać do instytucji (Archiwum w Siedlcach), a nie do żadnego pojedyńczego człowieka.

Mimo to wpisałam słowa "Archiwum w Siedlcach" tam gdzie oni wymagali imię i nazwisko konkretnej osoby, ale jak doszłam do miejsca gdzie trzeba było wpisać nazwę banku, to formularz kazał mi wybrać bank z listy nazw różnych banków w Polsce, ale żaden z nich nie był NBP (Narodowy Back Polski).

Zadzwoniłam do Western Union, i jakaś Azjatka powiedziała mi że Western Union nie ma afiliacji z bankiem NBP w Polsce. Powiedziała mi także że jak wysyłam pieniadze do instytucji, to powinnam wybrać "Pay Bills" -- ale tam też nie mogłam wpisć NBP, ani Narodowy Bank Polski.

Karolina - jak ty używałaś Western Union to czy wysyłałaś pieniadze do konta konkretnej osoby, czy do konta instytucji - i jeśli to drugie, to jak ci się to udało?
Augustynowicz_Karolina

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Augustynowicz_Karolina »

Ewa_Telazek pisze:Karolina - jak ty używałaś Western Union to czy wysyłałaś pieniadze do konta konkretnej osoby, czy do konta instytucji - i jeśli to drugie, to jak ci się to udało?
I've paid both individuals and institutions -- I'd fudge the name like you did, but I never ran across an instance where the account was at a bank that was not on Western Union's list.
Pozdrawiam
Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”