Ślub mam, urodzin Ferdynanda niestety nie (jest dziura także w tych rocznikach, które mi podesłałaś) Mam też akt urodzin Józefa. Pomóżcie mi, proszę, namierzyć Katarzynę Kozłowską. Nic a nic o niej nie wiem
Parafia p.w. św. Anny w Kolnie
Akt małżeństwa Nr 42, Wioska Trzcińskie
Józef Grala & Anna Rogińska - 05.03.1832
Działo się w mieście Kolnie dnia piątego miesiąca marca tysiąc ośmset trzy-dziestego drugiego roku, o godzinie drugiej po południu. Wiadomo czyniemy, że w przytomności świadków Stanisława Nerki, mieszczanina rolnika, lat pięćdzie-siąt sześć, i Franciszka Supińskiego, służącego kościoła koleńskiego, lat sześć-dziesiąt mającego, obydwóch w mieście Kolnie zamieszkałych, na dniu dzisiej-szym zawarte zostało religijnie małżeństwo między Józefem Gralą, młodzianem, przy rodzicach dotąd zostającym, urodzonym w wiosce Trzcińskich z Mateusza i Franciszki z Gołasiów, małżonków Gralów, włościan tamże zamieszkałych, lat dwadzieścia, miesięcy cztery mającym, a panną Anną Rogińską, córką Mikołaja i Agnieszki z Stępińskich, małżonków Rogińskich, mieszczan w mieście Kolnie zamieszkałych, lat dwadzieścia, miesięcy siedm mającą, w Kolnie zrodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w dniach dziewiętnastym i dwudziestym szóstym lutego, i czwartym bieżącego miesiąca i roku w Parafii Koleńskiej, jako też zezwolenie ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców z obydwóch stron. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli żadnej przedślubnej umowy. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez stawających i ojca nowo zaślu-bionej Mikołaja Rogińskiego podpisany został. Świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Maciej Milewski, Proboszcz Parafii Koleńskiej