Parafia Turośl i okolice.Ferdynand Grala i Kozłowska

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Naate

Sympatyk

Post autor: Naate »

Utknęłam. Pomocy! :)

Szukam:

Aktu ślubu
Ferdynand Grala (1836) i Katarzyna Kozłowska (1838) ok.1854-1858 prawdopodobnie par Turośl.

Ich pierwszy syn Józef rodzi się w 1858 w Trzcińskie par Turośl, drugi Piotr w Kolimagach par Kolno, a kolejne dzieci w Olszynach par Drozdowo.

Gdzie mogę szukać metryk dostępnych przez internet, z parafii Turośl?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam
Aneta
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Parafia Turośl została erygowana w 1849 roku, wcześniej jej obszar należał do parafii w Kolnie. A czy mozna ogladac w internecie . Teoretycznie tak -jest na family search ale z kluczykiem. Co trzeba zrobić aby było dostępne niech wypowiadają sie inni , nie korzystam i znam się na wirtualnej genealogii.
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Ślubu nie znalazłam ale może to ułatwi Ci poszukiwania -spisy imienne gub.łomżyńskiej 1862
Grala Ferdynand 26 II 1835 syn......już doczytasz, niżej brat
https://szukajwarchiwach.pl/5/18/0/-/2/ ... uQis0Ajmrw
Pozdrawiam
Renata
Naate

Sympatyk

O kurcze, ogromnie Wam dziękuję.

Może jeszcze uda mi się Katarzynę jakoś namierzyć. Spędza mi to sen z powiek :)

Serdeczności...
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Dobry wieczór,
znalazłem kolejnego syna, może nie znasz - Ignacy Graliński, syn Ferdynanda i Katarzyny Kozłowskiej, parafia Przytuły, wieś Kubra, 1878/113.
Pozdrawiam
Sławomir
Naate

Sympatyk

Kazmierczak_Slawomir pisze:Dobry wieczór,
znalazłem kolejnego syna, może nie znasz - Ignacy Graliński, syn Ferdynanda i Katarzyny Kozłowskiej, parafia Przytuły, wieś Kubra, 1878/113.
Pozdrawiam
Sławomir
Sławomir, dziękuję za zainteresowanie <3
Mam z nim problem. Nie do końca byłam pewna czy to z mojego Ferdynanda ponieważ kolejny syn, Michał urodził się 1870 w Olszynach, córka Marianna 1877 także w Olszynach. (ale teraz, jak się tak temu przyglądam, te informacje o urodzinach zawarte były w aktach ślubu, nie mam potwierdzenia w aktach urodzin, muszę też je odszukać)

Ale najważniejsze, to odszukać rodziców Kaśki . Ech
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Akt urodzenia Ignacego:
https://drive.google.com/open?id=1rvPHG ... xIkpr4nsCu
Czy znalazłaś akt zgonu Katarzyny?
Pozdrawiam
Sławomir
Naate

Sympatyk

Sławomir, jeszcze raz ogromnie dziękuję . co do aktu Katarzyny, szukałam, ale zgon musiał być po 1915
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Jak dobrze poszperasz tu w genetyce to znajdziesz ślub Józefa z Anną Rogińską w 1832r. a i ur. Józefa w 1811 par.Kolno więc Ferdynand urodzony pewnie w par.Kolno. Może warto skorzystać ze strony https://indeksy.projektpodlasie.pl/inde ... afia=Kolno
Pozdrawiam
Renata
Naate

Sympatyk

Ślub mam, urodzin Ferdynanda niestety nie (jest dziura także w tych rocznikach, które mi podesłałaś) Mam też akt urodzin Józefa. Pomóżcie mi, proszę, namierzyć Katarzynę Kozłowską. Nic a nic o niej nie wiem :(

Parafia p.w. św. Anny w Kolnie
Akt małżeństwa Nr 42, Wioska Trzcińskie

Józef Grala & Anna Rogińska - 05.03.1832

Działo się w mieście Kolnie dnia piątego miesiąca marca tysiąc ośmset trzy-dziestego drugiego roku, o godzinie drugiej po południu. Wiadomo czyniemy, że w przytomności świadków Stanisława Nerki, mieszczanina rolnika, lat pięćdzie-siąt sześć, i Franciszka Supińskiego, służącego kościoła koleńskiego, lat sześć-dziesiąt mającego, obydwóch w mieście Kolnie zamieszkałych, na dniu dzisiej-szym zawarte zostało religijnie małżeństwo między Józefem Gralą, młodzianem, przy rodzicach dotąd zostającym, urodzonym w wiosce Trzcińskich z Mateusza i Franciszki z Gołasiów, małżonków Gralów, włościan tamże zamieszkałych, lat dwadzieścia, miesięcy cztery mającym, a panną Anną Rogińską, córką Mikołaja i Agnieszki z Stępińskich, małżonków Rogińskich, mieszczan w mieście Kolnie zamieszkałych, lat dwadzieścia, miesięcy siedm mającą, w Kolnie zrodzoną i przy rodzicach zostającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzie w dniach dziewiętnastym i dwudziestym szóstym lutego, i czwartym bieżącego miesiąca i roku w Parafii Koleńskiej, jako też zezwolenie ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców z obydwóch stron. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli żadnej przedślubnej umowy. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez stawających i ojca nowo zaślu-bionej Mikołaja Rogińskiego podpisany został. Świadkowie pisać nie umieją.
Ksiądz Maciej Milewski, Proboszcz Parafii Koleńskiej
Ostatnio zmieniony sob 25 sty 2020, 00:31 przez Naate, łącznie zmieniany 2 razy.
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Akty urodzenia z parafii Kolno z lat 1832-1842 oraz 1858-1860 prawdopodobnie nie zachowały się.
Pozdrawiam
Sławomir
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”