Dobry wieczór
Poszukuję metryk z Pawłowic z powiatu lipskiego sprzed 1810. Wszędzie na internecie najdawniejsze to 1810. Nie wiem, czy szukać tych metryk już w archiwum, czy u proboszcza. Wolałbym raczej w archiwum, bo do Pawłowic mam bardzo daleko, a godziny kancelarii proboszcza są krótkie.
Pozdrawiam, Wojciech Wosiński
Parafia Pawłowice powiat lipski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Potomek_Wosinskich

-
MarcinBialasek

- mrozowski_robert

-
Potomek_Wosinskich

-
MarcinBialasek

"W 1808 r. na obszarze Księstwa Warszawskiego wprowadzono pierwszy na ziemiach polskich, oparty na francuskim Kodeksie Napoleona, system rejestracji stanu cywilnego, który w założeniach miał być świecki i niezależny od wyznania, a akty stanu cywilnego mieli sporządzać i prowadzić świeccy urzędnicy stanu cywilnego. W praktyce, m.in. z braku wykształconych osób, często obowiązki urzędników stanu cywilnego powierzano duchownym właściwym ze względu na miejsce, w którym zaistniał fakt stanowiący przesłankę do sporządzenia danego aktu. Duchowni ci właściwi byli również w zakresie rejestrowania stanu cywilnego osób wyznań niechrześcijańskich, w tym wyznania mojżeszowego.Potomek_Wosinskich pisze:Szukałem na genbazie i wiele parafii z kieleckiego najdawniejsza metryki miały właśnie z 1810 i myślałem, że to nie możliwe, by tyle parafii miało tylko taki okres.
Od 1826 r., na podstawie Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego, w odniesieniu do wyznań chrześcijańskich akta stanu cywilnego połączono z metrykami kościelnymi. Stan cywilny rejestrowali przełożeni poszczególnych parafii."